‘Pride is a Protest’: strijdbaar blok op de Antwerp Pride

Samen met activisten van verschillende achtergronden organiseerde Campagne ROSA op de Antwerp Pride dit jaar een strijdbaar blok.

De aanvallen op LGBTQIA+ rechten door rechts en extreemrechts in de VS en elders tonen de noodzaak en de dringendheid van strijd. Ook in België gaat extreemrechts in het offensief. Van Langenhove en co gingen al over tot brutale intimidatie van voorleesmomenten door drag queens en het voormalige VB-Kamerlid omschreef de Pride-vlag als een ‘pedofielenvlag’. Het offensief van rechts en extreemrechts gebeurt in een context van tekorten die discriminatie in de hand werken. We droegen op de Antwerp Pride een spandoek mee tegen de wachtlijsten en voor massale publieke investeringen op basis van onze behoeften.

In maandblad De Linkse Socialist schreven we deze zomer:

“Het is geen toeval dat de situatie verslechtert op een moment dat er een antifeministische terugslag is, met rechtse en reactionaire krachten die proberen terrein te herwinnen na de golf van feministische strijd de afgelopen jaren.

“Het is ook geen toeval dat deze fenomenen floreren terwijl de maatschappij van de ene crisis in de andere tuimelt. Het kapitalistisch systeem loopt op zijn laatste benen, de toekomst is onzeker en er is politieke polarisatie op alle fronten. Alle schakeringen van rechts (van rechtse populisten tot religieuze fundamentalisten) proberen dit gevoel van onzekerheid uit te buiten. De stabiliteit die zij verdedigen, is die van sociale overheersing, waar de onderdrukten en uitgebuitenen op hun plaats blijven, waar woede wordt afgeleid naar een hele lijst zondebokken om de status quo en de hiërarchische structuur van een in beroering gebracht kapitalisme te beschermen.

“Natuurlijk is deze opvatting van de maatschappij ook gebaseerd op de verplichting om zich te conformeren aan de gendernormen die gekoppeld zijn aan heteroseksualiteit, met eigenschappen die als typisch mannelijk of vrouwelijk worden beschouwd, waarbij transgender personen in het bijzonder geviseerd worden.”

Het is opmerkelijk dat een rechtse partij als N-VA enerzijds voluit op de kar van de strijd tegen het ‘monster van woke-ness’ springt en anderzijds een graantje probeert mee te pikken van de belangstelling voor de Antwerp Pride. Die hypocrisie was een aantal deelnemers van de Pride niet ontgaan. Aan het einde keerden ze hun rug naar de N-VA-delegatie en riepen ‘N-VA buiten’. Ze hadden op kartonnen bordjes queerfobe uitspraken van N-VA’ers neergeschreven. Enkele N-VA’ers, waaronder parlementslid Annick De Ridder, reageerden furieus. Naar rechtse gewoonte werd de woede niet gericht op partijgenoten die uitspraken deden als ‘Ouders moeten hun kinderen uit lessen over holebi’s kunnen houden’, maar op activisten die op de Pride dat soort uitspraken aanklagen.

De Pride vindt zijn oorsprong in de Stonewall-opstand van 1969. Maar over het algemeen zijn de kapitalisten erin geslaagd om van een radicale demonstratie tegen een onderdrukkend systeem een enorme marketingcampagne te maken. We leggen ons daar niet bij neer. Pride is a Protest! We zoeken opnieuw aansluiting met de radicale antikapitalistische traditie van de beweging.

Protest is het hele jaar door nodig. Eerder dit jaar voerden we actie in Brugge op Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie (17 mei) uit protest tegen de toenemende haat. In mei namen we deel aan de Brusselse Pride en in juni hielden we in Gent een Pride is a Protest betoging. De komende maanden willen we de acties tegen extreemrechts opvoeren. We zullen ook betogen op 25 november, de internationale dag tegen geweld op vrouwen, en op de internationale vrouwendag (8 maart).

Strijden tegen discriminatie en haat, betekent ingaan tegen de voedingsbodem ervan in de vorm van tekorten in de samenleving. Wij komen op voor een andere samenleving, waarin de beschikbare middelen worden ingezet in het belang van de meerderheid van de bevolking.  Hieronder een link naar een uitgebreid dossier over marxisme en de strijd tegen onderdrukking. Ben je het daarmee eens of wil je er met ons verder over discussiëren? Contacteer ons en sluit aan!

Hieronder foto’s vanop de Antwerp Pride door Liesbeth

Via deze link kan je een vollediger fotoreeks bekijken

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist