Moord op O’Shae Sibley. Haat doodt

Protest tegen queerfobie meer dan ooit nodig!

Amper dertig dagen na het einde van de Pride-maand werd in Brooklyn een homofobe moord gepleegd. In een benzinestation in Coney Island werd op 29 juli de 28-jarige professionele danser en trotse homoseksuele zwarte man O’Shae Sibley door een 17-jarige man gedood met een messtoot in zijn borst. De dader is in hechtenis genomen en wordt beschuldigd van moord en crimineel wapenbezit.

Door Malcolm Harrison (Socialist Alternative, ISA in de VS)

Op de videobeelden bij het benzinestation was te zien hoe de jongeren homofobe en racistische verwijten richtten aan O’Shae en zijn vrienden die aan het voguen waren op Beyoncé’s nummer “Renaissance”, een eerbetoon aan haar LGBTQ-fans en de gemeenschap in het algemeen.

Aanzetten tot haat en geweld

De brute moord op O’Shae is een koude douche die uiting geeft aan het politieke en sociale klimaat vandaag. Rechtse organisaties, extreme religieuze fanatici, giftige verdedigers van de ‘manosphere’ en conservatieve gevestigde politici – zoals de gouverneur van Florida en Republikeinse presidentskandidaat Ron DeSantis – duwen hun reactionaire en conservatieve agenda door op de kap van de meest onderdrukte lagen. Ze willen LGBTQ+ werkenden en jongeren terug de kast in om nooit meer gezien of gehoord te worden in de samenleving.

Tegelijk blijft de kapitalistische machine op de werkenden en onderdrukten inhakken in een zoektocht naar meer winst, macht en prestige. De vreselijke haatcampagnes zijn er ook op gericht om de werkende klasse, de armen en de jongeren te verdelen, zodat ze zich niet verenigen om samen te strijden tegen onze echte vijanden – de miljardairsklasse en het grootkapitaal.

De vele anti-trans wetsvoorstellen, het verbieden van drag lectuur in bibliotheken en het openlijke geweld tegen LGBTQ werkenden en jongeren in het hele land en wereldwijd tonen de dringendheid om ons te organiseren tegen de rechtse krachten en hun haat.

Zwijgen is geen optie, we gaan niet terug!

In de stad waar O’Shae stierf, is er een rijke en compromisloze geschiedenis van militante organisatie en meedogenloze sociale strijd van de LGBTQ werkenden en jongeren. Vanaf de Stonewall-opstand in 1969 tot de oprichting van ACT UP in de jaren 80 heeft de Democratische Partij laten zien dat ze alleen lippendienst bewijst aan onze strijd om ons leven te leiden en de materiële voorwaarden te hebben om een waardig leven te leiden met jobs, betaalbare en genderbevestigende gezondheidszorg, huisvesting en onderwijs.

Er is een nieuwe radicale beweging van LGBTQ werkenden en jongeren nodig om tussen de Pride marsen door een link te organiseren met de bredere arbeidersbeweging die solidair is met LGBTQ rechten en die antikapitalistische ideeën naar voren brengen. Een beweging die zich organiseert rond eisen waarin de behoeften van LGBTQ werkenden, jongeren en de arbeidersklasse in het algemeen centraal staan. Onze beweging zou ook democratisch geleide gemeenschapsverdedigingscomités kunnen ontwikkelen die trainingen geven in openbare veiligheid en zich organiseren om onze levens en gemeenschappen te beschermen.

O’Shae’s leven was geworteld in liefde voor vrienden, dans en openlijk trots zijn. We gaan niet terug!

Neem komende zaterdag deel aan het blok ‘Pride is a Protest’ van Campagne ROSA op de Antwerp Pride. Afspraak vanaf 12u30 op het Sint-Jansplein. Facebook evenement

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist