Links op de agenda zetten

Op zaterdag 29 oktober vindt in De Vooruit de tweede Dag van het Socialisme plaats, een organisatie van de Ronde Tafel van Socialisten. We spraken met Bart Vandersteene, woordvoerder van LSP en van bij de aanvang lid van de nationale stuurgroep van de Ronde Tafel.

Artikel uit de septembereditie van ‘De Linkse Socialist’

De eerste Dag van het Socialisme (20 maart 2011) was een schot in de roos met een volledig gevulde theaterzaal van De Vooruit. Die dag kwamen 750 socialisten bijeen om te discussiëren over een nieuwe, hedendaagse invulling van het socialisme. Wat mogen we van de tweede editie verwachten?

Bart: “In aantal deelnemers kunnen we alvast niet beter doen. Vorig jaar bereikten we reeds de maximumcapaciteit. Het zou wel eens kunnen dat dit jaar het bordje “uitverkocht” aan de deur zal hangen. Maar belangrijker zijn natuurlijk de inhoudelijke aspecten. Het doel is om in de werkgroepen meer ruimte te laten voor discussie tussen het publiek en de sprekers.

“Anderzijds zal het programma van de plenaire sessies ook tonen dat de wereld niet heeft stil gestaan sinds de eerste dag. De crisis van het kapitalisme diept zich uit, de besparingsplannen worden overal ter wereld op protest onthaald en zelfs revolutie is geen vies woord meer sinds de massa’s in Tunesië en Egypte hun dictators verjoegen. Een belangrijke vraag is hoe lang België nog een uitzondering van relatieve kalmte kan blijven.”

Vorig jaar mocht Daniël Termont, de burgemeester van Gent, de dag openen. Niet iedereen was daar enthousiast over…

Bart: “Nee, daar was ik ook geen voorstander van, maar een meerderheid in de stuurgroep vond het tactisch een goed idee om hem te laten spreken als burgemeester van de stad waar de Dag doorging. Hij heeft er een betrekkelijk radicale toespraak gehouden, die nadien wel terug in de schuif is opgeborgen. Er is een gigantische contradictie tussen de woorden van Termont op zo’n dag en de praktijk van de SP.a die volledig meestapt in liberale en communautaire logica.

“Bovendien was het problematisch dat Termont de enige plenaire spreker van een politieke partij was. Hierdoor kreeg hij in feite vrijgeleide zonder van antwoord gediend te worden. Ook dat was een tactische keuze, de stuurgroep wilde geen sprekers van PVDA en LSP op het podium om te vermijden dat het initiatief in radicaal-linkse hoek werd gedrumd.”

Hoe zullen de plenaire sessies er dit jaar uitzien?

Bart: “Er komen enkele kopstukken uit de vakbond spreken alsook enkele sprekers van de Ronde Tafel zelf, waaronder Peter Mertens (PVDA) en mezelf namens LSP. Het is duidelijk de bedoeling om in vergelijking met vorig jaar een sterker ideologisch verhaal te brengen. Dat is uiteindelijk de uitdaging van de hele dag: hoe vertalen we socialistische ideeën zodat meer en meer mensen er de zin van inzien. Hoe kunnen we werkenden en jongeren die in actie zullen komen om hun levensstandaard te verdedigen, overtuigen dat een alternatief op de kapitalistische logica mogelijk is. Voor deze uitdaging staan alle socialisten vandaag. De slagzin voor deze dag is niet toevallig: ‘strijd, solidariteit, socialisme’.”

Je vertegenwoordigt LSP ook in de nationale stuurgroep van Rood! Hoe staat het daar mee?

Bart: “De aankondiging dat Erik De Bruyn uit SP.a stapte, heeft heel wat losgeweekt bij socialisten, activisten, syndicalisten. Maar nu volgt de moeilijkste stap en dat is om het grote potentieel op relatief korte termijn te organiseren in een structuur, in een politieke beweging. En dan stellen we vast dat Rood! van een relatief zwakke basis vertrekt. SP.a Rood had een gekende woordvoerder maar stond organisatorisch zwak. We kijken alleszins uit naar de startmeetings die in september en oktober zullen plaatsvinden in onder meer Aalst, Brugge en Leuven. In Gent waren er 80 mensen op de eerste voorstellingsavond.”

Welke rol zal LSP in Rood! spelen?

Bart: “Wij werken mee aan Rood! omdat we ervan overtuigd zijn dat er een grote ruimte is voor een brede linkse partij die ingaat tegen de huidige logica van de zogenaamde vrije markt of beter de dictatuur van het kapitaal. Met LSP hebben we een duidelijk uitgelijnd programma en een werkingsmethode die volgens ons noodzakelijk is om tot een socialistische samenleving te kunnen komen. Maar er is een bredere laag die misschien niet helemaal akkoord is met ons, maar zich wel samen met anderen wil verenigen in één strijdbare politieke beweging waarin verschillende ideeën en stromingen aanwezig kunnen zijn. LSP wil een rol spelen en haar politieke ervaring en bescheiden organisatiecapaciteit ter beschikking stellen om Rood! mee uit te bouwen tot een daadkrachtige organisatie.”


Verwijzingen:

  • Ronde Tafel van Socialisten
  • Rood!
Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie