Zomerkamp bereidt ons voor op stormachtige tijden

Het zomerkamp van Campagne ROSA, Actief Linkse Studenten en LSP werd dit jaar gekenmerkt door een sterk internationalisme, nadruk op de vraag hoe we tot maatschappijverandering kunnen komen en voorbereiding om onze campagnes tegen extreemrechts en tegen alle vormen van onderdrukking op te voeren. Er was een bonte mix van erg jonge activisten tot militanten met decennia van ervaring in de arbeidersbeweging. Met 150 aanwezigen doorheen de week en daarnaast een 20-tal kinderen was het opnieuw een goed bijgewoond kamp.

In een kort verslag is het onmogelijk om alle hoogtepunten te vermelden. Wat er zeker uitsprong, was de antifascistische centrale meeting waarin zowel werd teruggeblikt op onze ervaring met Blokbuster als meer recente ervaringen van strijd tegen extreemrechts en ook de grote lijnen van onze voorstellen voor de komende maanden aan bod kwamen. In het weekend lag de nadruk op discussies en vormingen in het kader van de internationale en de Belgische actualiteit, met op zondag onder meer discussies van werkenden per sector. We willen ons optimaal voorbereiden op de uitdagingen van de politieke én de sociale verkiezingen in 2024.

Er werd een dag uitgetrokken om de basisideeën van het marxisme te bespreken. Dit werd op gang getrokken met een centrale meeting waarop het boek ‘Mijn Leven’ van Trotski werd voorgesteld door Anja Deschoemacker, gevolgd door kleinere discussiegroepjes die specifieke elementen van het marxisme en de erfenis van het trotskisme bespraken. Doorheen de week waren er tientallen inleidingen en discussies, naast commissies die met vraag en antwoord werkten of onder de vorm van ‘debunk the myth’ waarbij we collectief naar antwoorden op vaak gehoorde vooroordelen zochten.

De strijd tegen alle vormen van onderdrukking was een andere rode draad doorheen het kamp, onder meer met een oproep om van onze delegatie op de Antwerp Pride in augustus een succes te maken. Op de laatste dag was er een interessante uitwisseling met Code Rood in de vorm van een debat tussen een spreker van Code Rood en een syndicalist uit de petrochemische sector. Dat klimaatverandering een enorme bedreiging vormt, ondervonden we aan den lijve. Een stormachtig onweer met felle rukwinden trok op zondag over ons kamp. Dankzij de nodige voorzorgsmaatregelen, mee uitgewerkt door een aanwezige kameraad die brandweerman is, viel de schade mee en werd erger voorkomen. Doorheen de week was er ook aandacht voor de oorlog in Oekraïne en meer algemeen de nieuwe koude oorlog tussen de VS en China. De regelmatig overvliegende F16’s van de nabijgelegen luchtmachtbasis van Kleine Brogel herinnerden ons aan de oorlogsdreiging. Eén van de commissies bracht overigens de ervaring van de bomspotting-acties van begin deze eeuw.   

Het zomerkamp was een succes dankzij heel wat activisten en vrijwilligers die een collectieve inspanning leverden voor het politieke programma maar ook de praktische invulling, waaronder niet in het minst het huzarenwerk om elke dag een bijzonder lekkere menu op tafel te toveren voor alle aanwezigen. De honger naar ideeën en politieke vorming bleek ook uit het succes van de boekenstand waar we voor 1455 euro aan publicaties verkochten tegenover 943 euro vorig jaar. Naast politieke discussies en vormingen was er de nodige ruimte voor ontspanning. Van een bezoek aan het Zilvermeer in Mol tot een heuse talentenavond en een door het onweer en de regen ingelaste geïmproviseerde quizavond die bijzonder geapprecieerd werd door alle deelnemers.

Alle aanwezigen kijken al uit naar het zomerkamp in 2024. Wie er niet bij was, krijgt dan een herkansing.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist