Planeet in brand! Stop de brandstichters en hun systeem!

Droogtes, bosbranden, overstromingen en extreme weersomstandigheden komen vaker voor en worden erger. Fruit- en groentenprijzen blijven stijgen. Velen verloren hun woning, of erger: een vriend of familielid. Je zou het gevoel krijgen dat we gedoemd zijn, maar onomkeerbaar is de situatie gelukkig niet. Recent nog herhaalden wetenschappers dat indien alles in het teken wordt gesteld van een klimaatplan het mogelijk blijft de opwarming tot een maximum van 1,5° te beperken. Eén ding is wel duidelijk: van de huidige politici en bedrijfsbazen zal het niet komen. Zelfs zwemplaatsen of goed geïsoleerde woningen om ons aan te passen aan de warmere temperaturen krijgen ze niet georganiseerd.

door Arne (Gent) uit maandblad De Linkse Socialist

De extreme energieprijzen of nieuwe taksen daarentegen rechtvaardigen ze maar al te graag onder het mom van de groene transitie. Hun leugens zijn doorzichtig. Terwijl ze valse beloftes doen, kondigde bijvoorbeeld de energiemultinational Shell ondanks recordwinsten aan dat het terugkomt op de aankondiging om minder olie te produceren. Olie levert meer dividenden op voor de aandeelhouders. Het kapitalisme werkt niet om het belang van de planeet of de meerderheid te dienen. Hoog tijd om ons lot uit hun handen te halen! We hebben nood aan een echt klimaatplan dat niemand in armoede brengt en discrimineert, zodat niemand nog in extreme en mensonwaardige omstandigheden moet leven.

Energiemultinational RWE sloopte het volledige dorp Lutzerath (Duitsland) om bruinkool te winnen, maar dat lukte hen niet zomaar. Eind januari trokken 40.000 mensen er naar toe om een bezetting die reeds maanden bezig was te ondersteunen. Uiteindelijk was de overmacht van de politie te groot, maar het heeft niet veel gescheeld of net als het Hambacher bos was het gered. Ook in Saint Soline (Frankrijk) vonden grootschalige bezettingsacties plaats tegen milieuvernietigende megaprojecten die grote winsten opleveren voor enkele aandeelhouders. Telkens worden die acties beantwoord met hevig politiegeweld. De kapitalistische alliantie van energiebedrijven, staat, overheid en politie is sterk en goed georganiseerd, maar de kracht van de werkende klasse kan potentieel veel verder reiken. 

De stakingen in Frankrijk bij de energiebedrijven in de voorbije maanden maakten duidelijk wie de sector echt doet draaien. Tijdens ‘Robin Hood acties’ sloten CGT-vakbondsmilitanten de energiebevoorrading van financiële instellingen en grote bedrijven af terwijl scholen, ziekenhuizen, openbare sportcentra en vzw’s gratis of goedkopere energie geleverd kregen. Deze acties tonen dat als werkenden de productie democratisch zouden beheren, de echte noden op de eerste plaats komen. Zo’n alternatief voor het kapitalisme is mogelijk. De werkenden uit die sectoren zijn een cruciale kracht in de acties van de klimaatbeweging. Het is dan ook hoopgevend om te zien hoe de klimaatbeweging wereldwijd vaker samen met werkenden actie voert. Ook in België zijn dergelijke inspirerende acties nodig, die bovendien de repressie tegen de klimaatbeweging kunnen stoppen. Daar hebben we velen voor nodig, niet enkele heldhaftige individuen. 

We roepen daarom iedereen op deel te nemen aan de acties van Code Rood, van 5 tot 9 juli tegen klimaatcrimineel Engie. Samen met hen roepen we er op voor een groene en rechtvaardige transitie: met echte duurzame, veilige en goedbetaalde jobs. En zonder klimaatcriminelen die onze planeet en de mensheid gijzelen en er nog eens belachelijk veel winst op maken. Doe mee en lees in deze krant hoe zo’n transitie zou kunnen plaatsvinden.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist