Overlijden van onze kameraad Paul « Henri » Doyen (1938 – 2023)

Tot ons groot verdriet hebben we vernomen dat onze kameraad Paul Henri Doyen op dinsdag 6 juni 2023, op 85-jarige leeftijd, is overleden. Wij betuigen onze oprechte deelneming aan zijn familie en vrienden.

Henri was een onstuitbare militant. In 1956, op 18-jarige leeftijd, sloot hij aan bij de Communistische Studenten aan de ULB. Zoals hij zelf zei: “Ik ben per toeval Trotskist geworden”, wat leidde tot zijn uitsluiting uit de studentengroep. Deze gebeurtenis markeerde het begin van een leven vol strijd tegen het stalinisme. Hij werd lid van de Socialistische Jonge Wacht (SJW) [Jeunes Gardes Socialistes (JGS)] en redacteur van de krant La Gauche. Later, toen hij lid werd van het Centraal Comité van de Belgische afdeling van de Vierde Internationale, zette hij zijn militante activiteiten voort bij de SJW in Gilly, in de regio Charleroi.

Daar werd hij reisgenoot van Gustave Dache, een arbeidersmilitant die goed bekend was bij de leden van de Linkse Socialistische Partij. Hij werd verkozen tot politiek secretaris van de regionale SJW van Charleroi toen Gustave tot voorzitter werd verkozen. Henri leidde ook een Centre d’Etude de La Gauche in het Maison des Huit Heures (Achturenhuis).

De jaren ’60 waren rijk aan ervaringen. Henri nam actief deel aan de “Staking van de eeuw” in de winter van 60-61. Hij was ook zeer actief in solidariteit met de nationale bevrijdingsstrijd in Algerije en huurde van 1956 tot 1962 een flat in België die diende als verblijfplaats voor de leiders van het Front de Libération National (FLN). Van 1963 tot 1966 vervulde hij, nadat hij gewetensbezwaarde was geworden, zijn burgerdienst in Algerije als leraar Frans. In deze periode begon hij voor zijn militante activiteiten de voornaam “Henri” te gebruiken in plaats van Paul Doyen, een veiligheidsmaatregel die hem in staat stelde te ontsnappen aan de repressie tijdens de staatsgreep van kolonel Boumédiène in 1965. Na Algerije bleef Henri reizen, met name naar Congo-Brazzaville en Guinee.

Tot op de dag van vandaag heeft Henri zijn strijdlust nooit verloren. Het was tijdens een verkiezingsnacht op 9 mei 2018 dat hij contact met ons opnam om lid te worden van LSP. Henri nam deel aan de activiteiten van de LSP afdeling Brussel-Noord. Vol enthousiasme heeft hij deelgenomen aan ons Zomerkamp 2020. Hij sprak gepassioneerd over de ervaring van zelfbeheer door arbeiders in Algerije, maar ook over de geschriften van Trotski, over film …

De Linkse Socialistische Partij, de afdeling Brussel-Noord en het distrcit Brussel betuigen hun medeleven aan zijn familie en vrienden. We zullen zijn glimlach en zijn plezier in het praten met jonge activisten nooit vergeten.

Iedereen die zijn medeleven wil betuigen kan dit doen via de volgende link: https://www.condoleances.be/pauldoyen

Zijn begrafenis zal plaatsvinden op dinsdag 13 juni 2023, om 10 uur, in het Funérarium Forrier I Sereni, Rue des Béguines n°104 in Molenbeek.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist