Belgian Pride. ‘Protect the protest’. Geen kapitalisme zonder LGBTQIA+fobie!

Zaterdag namen 150.000 mensen deel aan de Belgian Pride in Brussel. Het thema van dit jaar was “Protect the protest”. De strijd van LGBTQIA+personen leidde tot meer acceptatie en erkenning. Gelijkheid op papier werd afgedwongen. Geweld en discriminatie worden vaker aangeklaagd. Toch lijkt LGBTQIA+fobie meer aanwezig. Een alliantie van conservatieven en extreemrechts wordt mondiger en gewelddadiger. Ze beschikken over een enorm platform om transfobie en queerfobie te verspreiden.

Op het journaal van VRT zei Elise van Campagne ROSA: “Feesten is belangrijk en er zijn dingen die goed zijn qua wetgeving in België. Maar we zien nog steeds dat veel jongeren zich bijvoorbeeld niet veilig voelen op school, dat er heel veel discriminatie is bij het zoeken naar een job of een woning. Dat zijn problemen die nog steeds aanwezig zijn. Een deel van de Pride moet dus op zijn minst een protest zijn.”

Met symbolische maatregelen die niet veel geld kosten, zoals gekleurde zebrapaden, komen we er niet. Het zijn massale investeringen in gezondheidszorg en het onderwijs die echt een verschil kunnen maken. Al is dat natuurlijk onvoldoende, want een kapitalistische samenleving gebaseerd op extreme ongelijkheid zorgt voor een permanente voedingsbodem voor haat, geweld en rechtse ideeën. De strijd tegen LGBTQIA+fobie is een strijd tegen elke vorm van discriminatie.

Elke overwinning voor LGBTQIA+ personen is slechts tijdelijk en de rechterzijde slaat terug van zodra ze dit kan. Zolang de wortels van LGBTQIA+ fobie en alle andere vormen van discriminatie niet aangepakt worden, zullen we deze strijd moeten blijven voeren. Daarom linken wij de strijd tegen LGBTQIA+ fobie met de strijd voor een socialistisch alternatief. Een maatschappij waar de enorme rijkdommen en het maatschappelijk potentieel ten dienste staat van de noden en niet van de winsten. Sleutelsectoren zoals energie, farma, banken en gezondheidszorg moeten in eigendom van de gemeenschap en onder democratisch beheer van werkenden staan. Een wereld zonder ongelijkheid en LGBTQIA+ fobie is mogelijk! Daarvoor komen wij op straat!

Volgende afspraak: woensdag 28 juni in Gent – Pride is a Protest – vanaf 17u in het Coyendanspark

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist