Nieuws van LSP, een partij om de wereld te veranderen

Zomerkamp: voorverkoopprijzen tot en met maandag

Let’s talk about revolution. 7 – 13 juli @Domein Heideven in Peer (Het kamphuis)

De planeet staat in brand. Elke dag worden in Oekraïne tienduizenden granaten afgevuurd. In Oost-Congo woedt een oorlog die al meer dan 200.000 mensen op de vlucht joeg. Terwijl één op de tien mensen wereldwijd honger lijdt, blijft de ongelijkheid toenemen. Ook in België: de rijkste 1% Belgen bezitten evenveel als de 74% minst rijken. Het kapitalisme bedreigt onze levensstandaard en het menselijk leven op de planeet. Hoog tijd voor verandering! 

Opkomen tegen ongelijkheid, onderdrukking, imperialisme en de uitbuiting van mens en natuur doen we best door te strijden tegen het kapitalisme, het systeem dat aan de basis ligt van deze crisissen. Daar tegenover plaatsen we een socialistisch antwoord: een samenleving waarin de rijkdom en de technologische mogelijkheden in dienst van de volledige bevolking staan, zodat de voedingsbodem voor ongelijkheid en onderdrukking verdwijnt. Een samenleving waarin de werkende klasse de controle en het democratisch bezit over de productiemiddelen heeft. Dat is het waard om voor te vechten!

Om de wereld te veranderen, moet je haar begrijpen. Dat is het doel van dit zomerkamp: uitgebreid bespreken waarom het kapitalisme faalt en hoe we een degelijk socialistisch alternatief kunnen bekomen. Tijdens het kamp kan je kiezen uit 100 workshops, meetings en groepsdiscussies die doorgaan in het Nederlands, Frans en Engels. Naast het hoofdprogramma zijn ook sport, spel en culturele activiteiten gepland. Elk jaar nemen tientallen internationale activisten deel, waaronder leden van International Socialist Alternative (ISA) en ROSA International. Vorig jaar waren we met 170 op het kamp. Bereid je dus voor op een week vol unieke ontmoetingen!

Op het programma staat een mix van actuele thema’s (strijd tegen transfobie, protest van supermarktpersoneel, oorlog in Oekraïne, klimaat, onderwijs, antifascisme …), theoretische vorming (ABC’s van het marxisme, de kwestie van nationalisatie, programma voor socialistische maatschappijverandering), historische terugblikken en praktische uitwisselingen (hoe organiseer je een ROSA-groep, activisme op sociale netwerken, campagne voeren met ons materiaal …). 

Iedereen is welkom op het kamp vanaf 16u op vrijdag 7 juli tot en met donderdagochtend 13 juli. Wie geen hele week kan vrijmaken kan één of meerdere dagen komen. Overnachten kan in een slaapzaal of op de camping. Elke dag worden drie maaltijden voorzien (vlees, vegan, veggie, halal, …) en een tussendoortje, koffie, thee en water. Dit alles is in de prijs ingerekend. Daarnaast is er een bar met democratische prijzen. Tijdens het kamp wordt kinderopvang en -animatie voorzien. 

De voorverkoopprijs voor het hele kamp is 160 euro, 100 euro sociaal tarief. Reserveer nu uw plaats! De voorverkoopprijs geldt tot en met maandag. Aarzel niet langer, schrijf je nu in. Overschrijven kan op BE86 5230 8092 4650 van LSP/PSL met als mededeling ‘Zomerkamp’.

Waarom ik lid werd van LSP

Door Juliette (Brussel)

“Mijn eerste contact met LSP was op de klimaatmars van oktober vorig jaar in Brussel. Tot dan had ik mezelf nooit als een geëngageerd persoon beschouwd. De enige betogingen waaraan ik had deelgenomen, waren die van het onderwijs. Maar op die dag zette een scherpe woede me ertoe aan om aan de klimaatmars deel te nemen. Het was een woede die al lang in mij zat, maar die ik zorgvuldig camoufleerde onder een laagje cynisme of apathie, naargelang mijn stemming van het moment.”

“Daar liep ik dan tussen de betogers. Mijn woede ging niet over, maar nam enkel toe. De protestborden, de slogans, de oproepen tot redelijkheid en menselijkheid van de echte verantwoordelijken … volstaan niet om iets te veranderen. Ik realiseerde me dat ik niet gekomen was om enkel slogans te roepen, maar om deel te nemen aan een strijd tegen heel het systeem. In de betoging vond ik gelijkgezinden.”

“Tegen het einde van de betoging liep ik mee in het blok van LSP. Sindsdien ben ik niet meer echt weg gegaan. Ik kwam er namelijk strijdmakkers tegen en de strijd voor een andere samenleving werd voor mij een kwestie van overleven.”

Ik doe mee

Pride is a Protest!

De komende week is erg belangrijk voor de Pride is a Protest-campagne! Woensdag is er een lokale actie in Brugge op IDAHOT, de Internationale Dag Tegen Holebifobie, Transfobie en Interseksefobie. Het is geen toeval dat er in Brugge actie wordt gevoerd, daar is er namelijk een offensief van extreemrechts en populistisch rechts tegen de LGBTQIA+ gemeenschap, tegen wie het opneemt voor Black Lives Matter en eigenlijk tegen al wie niet in hun rechtse kraam past. We aanvaarden dat niet en gaan in verzet, zelfs indien er een sterke polarisatie is. Een anekdote over die polarisatie: tijdens het campagnevoeren kregen we uitstekende reacties, maar ook soms erg vijandige. Zo haalde een jongere een Vlaamse vlag uit zijn rugzak met de melding dat hij geen pamflet voor de Pride is a Protest moest hebben… Zeker in tijden van polarisatie is collectief verzet noodzakelijk. Daarom is de Brugse Pride is a Protest zo belangrijk. Afspraak woensdag om 18u in het Minnewaterpark.

Zaterdag is er dan de grote Brusselse Pride. Daar vormen we met Campagne ROSA een strijdbaar blok om politieke eisen naar voren te brengen. Afspraak zaterdag om 13u aan Brussel Centraal.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist