Nieuws van LSP, een partij om de wereld te veranderen

Goede resultaten op 1 mei

LSP was aanwezig op 1 mei-activiteiten in 11 steden (Oostende, Brugge, Kortrijk, Gent, Aalst, Antwerpen, Leuven, Brussel, Luik, Namen en Charleroi). Onze militanten liepen mee met hun vakbondsdelegatie of doorkruisten de optochten met ons politiek materiaal. We verkochten 581 exemplaren van maandblad De Linkse Socialist en 26 abonnementen, waarvan 24 jaarabonnementen. Dat is een uitstekend resultaat voor onze abonnementen, maar we willen dat aantal nog verdubbelen in de rest van de maand. Er dienen zich daartoe nog gelegenheden aan, waaronder de Pride-acties en het vakbondsprotest tegen de sociale afbraak bij Delhaize.

Voor het eerst in 30 jaar was een tafel
met socialistisch materiaal verboden in Leuven…

Op 1 mei haalden onze leden in Brussel het beste resultaat. Daar verkochten we 152 kranten en maakten we 9 abonnementen. In Brussel namen we deel aan de betoging georganiseerd door onder meer ACOD LRB en mee ondersteund door verschillende linkse organisaties, waaronder LSP. We hadden daarnaast een stand op het grote 1 mei-feest aan de Kunstberg. In Gent verkochten we dit jaar 90 kranten en maakten we 2 abonnementen. In de provincies Oost- en West-Vlaanderen waren we ook in Brugge (72 kranten), Aalst (50), Oostende (32) en Kortrijk (15). In Antwerpen verkochten we 58 kranten en maakten we drie abonnementen. In Luik kwamen we aan 79 verkochte exemplaren en 7 abonnementen. Verder waren we ook aanwezig in Charleroi (14) en Namen (6).

In Leuven kregen we na 30 jaar te horen dat onze kleine stand op de 1 mei-optocht niet mocht en dat daar toelating voor moet gevraagd worden aan de stad. Blijkbaar zijn de sociaaldemocraten in Leuven vergeten hoe er in die stad door socialisten en syndicalisten letterlijk gevochten is om met actiedagen als 1 mei de 8-urendag af te dwingen. Democratische rechten worden net als het bredere recht op collectieve actie terug naar de 19e eeuw gestuurd. En dat onder de noemer ‘vooruit’! Het weerhield onze kameraden er niet van om 10 exemplaren van De Linkse Socialist te verkopen. Nadien volgde in Leuven een geslaagde BBQ van LSP waar we een nieuw abonnement op de krant maakten.

Tot slot nog een dankwoord voor de militanten die op 1 mei naar Frankrijk trokken om in Parijs tussen te komen met ons politiek materiaal!

BBQ in Leuven
Product afbeelding
In onze webshop:
De Linkse Socialist mei 2023 [424] (PDF)
€2
Kopen
Product afbeelding
In onze webshop:
Abonnement op De Linkse Socialist voor 12 nummers (papier)
€20
Kopen

Pride is a protest!

Deze maand zijn er twee belangrijke Pride-acties. Er is natuurlijk de grote Brussels Pride op 20 mei. Daar vormen we met Campagne ROSA een strijdbaar blok om van de Pride terug een protest te maken. Met rechts en extreemrechts die in de aanval gaan, zowel in de VS als bij ons, is dat meer dan nodig. Er zijn de afgelopen jaren stappen vooruit gezet voor onze rechten, maar die staan opnieuw onder druk. In de VS gaat het anti-queer offensief van rechts erg ver met tal van anti-transwetsvoorstellen maar ook bredere anti-LGBTQIA+ maatregelen. Extreemrechts bij ons staat klaar om hetzelfde te doen. Protest is dus nodig, afspraak op 20 mei in Brussel. We verzamelen om 13u aan het Centraal Station.

Facebook evenement

Op woensdag 17 mei is er in Brugge een lokale Pride is a Protest. Dat is belangrijk omdat extreemrechts Brugge viseert in de campagne om haat en verdeeldheid te verspreiden. We moeten erop antwoorden met strijdbaar protest. De actie van 17 mei is daar essentieel voor. Afspraak om 18u in het Minnewaterpark.

Facebook evenement

Zomerkamp

De planeet staat in brand. Elke dag worden in Oekraïne tienduizenden granaten afgevuurd. In Oost-Congo woedt een oorlog die al meer dan 200.000 mensen op de vlucht joeg. Terwijl één op de tien mensen wereldwijd honger lijdt, blijft de ongelijkheid toenemen. Ook in België: de rijkste 1% Belgen bezitten evenveel als de 74% minst rijken. Het kapitalisme bedreigt onze levensstandaard en het menselijk leven op de planeet. Hoog tijd voor verandering!

Opkomen tegen ongelijkheid, onderdrukking, imperialisme en de uitbuiting van mens en natuur doen we best door te strijden tegen het kapitalisme, het systeem dat aan de basis ligt van deze crisissen. Daar tegenover plaatsen we een socialistisch antwoord: een samenleving waarin de rijkdom en de technologische mogelijkheden in dienst van de volledige bevolking staan, zodat de voedingsbodem voor ongelijkheid en onderdrukking verdwijnt. Een samenleving waarin de werkende klasse de controle en het democratisch bezit over de productiemiddelen heeft. Dat is het waard om voor te vechten!

Om de wereld te veranderen, moet je haar begrijpen.

Dat is het doel van dit zomerkamp: uitgebreid bespreken waarom het kapitalisme faalt en hoe we een degelijk socialistisch alternatief kunnen bekomen. Tijdens het kamp kan je kiezen uit 100 workshops, meetings en groepsdiscussies die doorgaan in het Nederlands, Frans en Engels. Naast het hoofdprogramma zijn ook sport, spel en culturele activiteiten gepland. Elk jaar nemen tientallen internationale activisten deel, waaronder leden van International Socialist Alternative (ISA) en ROSA International. Vorig jaar waren we met 170 op het kamp. Bereid je dus voor op een week vol unieke ontmoetingen!

Op het programma staat een mix van actuele thema’s (strijd tegen transfobie, protest van supermarktpersoneel, oorlog in Oekraïne, klimaat, onderwijs, antifascisme …), theoretische vorming (ABC’s van het marxisme, de kwestie van nationalisatie, programma voor socialistische maatschappijverandering), historische terugblikken en praktische uitwisselingen (hoe organiseer je een ROSA-groep, activisme op sociale netwerken, campagne voeren met ons materiaal …).

Iedereen is welkom op het kamp vanaf 16u op vrijdag 7 juli tot en met donderdagochtend 13 juli. Wie geen hele week kan vrijmaken kan één of meerdere dagen komen. Overnachten kan in een slaapzaal of op de camping @Domein Heideven in Peer (Het kamphuis). Elke dag worden drie maaltijden voorzien (vlees, vegan, veggie, halal, …) en een tussendoortje, koffie, thee en water. Dit alles is in de prijs ingerekend. Daarnaast is er een bar met democratische prijzen. Tijdens het kamp wordt kinderopvang en -animatie voorzien.

De voorverkoopprijs voor het hele kamp is 160 euro, 100 euro sociaal tarief (tot 15 mei).

Reserveer nu uw plaats

Facebook evenement

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist