Nieuws van LSP, een partij om de wereld te veranderen

Mei-editie van De Linkse Socialist

Vooraan in onze mei-editie staat de strijd bij Delhaize, waar het voor de bazen nooit genoeg is. Tegenover de neerwaartse spiraal voor alle werkenden, is er nood aan een strijd van de hele sector en de hele samenleving. Daarbij moeten we tegelijk ons recht op collectieve actie verdedigen. We schrijven hierover op de voorpagina en twee binnenpagina’s (4 en 5). Er is een strijd van de hele samenleving nodig, zoals in Frankrijk. Meer over dat laatste in ons dossier op pagina’s 8 en 9.

Een belangrijke slogan op 1 mei is om de rijken te belasten. Tax the rich! We zijn het daarmee eens, er zijn middelen nodig voor zorg, onderwijs en andere tekorten. Maar hoe doen we dat, de rijken laten betalen? Er is een krachtsverhouding voor nodig waarbij we ook voorbereid zijn op de volgende stappen van het tegenoffensief van de kapitalisten. De nationalisatie van de financiële sector moet onderdeel van de mobilisatie-eisen zijn. We schrijven hierover in ons edito op pagina 2.

Tegen onderdrukking en verdeeldheid, tegen extreemrechts dat zich zelfverzekerd naar voren schuift, zeker in Vlaanderen, is er nood aan strijd en verzet. We spelen daar een actieve rol in met Pride is a Protest-acties in Brussel, Brugge, Gent en Antwerpen. Dit is het voorwerp van onze achterpagina (16) en twee binnenpagina’s (14 en 15).

Verder hebben we een dossier over stikstof, landbouw en voeding (pagina 6) en interviews over de strijd tegen besparingen aan de UGent (pagina 7) en over de situatie in Israël/Palestina (pagina 11). In de maand mei wordt de bevrijding van het nazisme gevierd op 8 mei. We stellen een van die helden van het verzet voor: Abram Leon (pagina 12).

In deze meikrant publiceren we meigroeten: boodschappen vanuit de beweging. Dit jaar haalden we erg veel steun op: 6.400 euro! We haalden meer dan 100 meigroeten op, waarvan de helft in het Nederlands en de helft in het Frans. Bedankt aan al wie ons hiermee steunde en de publicatie van socialistische media mee mogelijk maakt!

Inhoud van deze krant

 1. Breek de dictatuur van de markt. Hun winsten versus onze winkelkar en personeel
 2. Belast de rijken. Ja, maar hoe? || Kort || Gedicht
 3. Niet CD&V, maar wie zwanger is moet over eigen buik beslissen
 4. Delhaize: historische strijd van supermarktpersoneel. Uitbreiden naar lokale betogingen en sectorstaking om franchisering te stoppen
 5. Sociale dumping leidt tot 19de eeuwse toestanden in sociale conflicten
 6. Stikstofcrisis, koopkrachtcrisis: kapitalistisch landbouwbeleid is nefast!
 7. Personeel UGent in verzet tegen besparingen. “Op 13 oktober zal het budget voor dit jaar op zijn. Daarom komen we die dag massaal op straat”
 8. Dossier. Tegen de klassenoorlog van Macron en Borne: actieplan om iedereen te mobiliseren!
 9. Vervolg pagina 8
 10. VS. Rechts in het offensief voor verbod op abortuspillen
 11. Israël/Palestina. De strijd tegen bezetting, onderdrukking en armoede
 12. Helden van het verzet: Abram Leon, vermoord door de nazi’s
 13. Partijnieuws
 14. Ondanks transfobie zijn overwinningen nodig én mogelijk
 15. Extreemrechts en haat afblokken door antifascistische strijd
 16. Pride is a protest! Het rechtse tegenoffensief stoppen!
Product afbeelding
In onze webshop:
De Linkse Socialist mei 2023 [424] (PDF)
€2
Kopen
Product afbeelding
In onze webshop:
Abonnement op De Linkse Socialist voor 12 nummers (papier)
€20
Kopen

In actie!

De afgelopen week waren militanten van LSP onder meer aanwezig op een actie tegen racisme en verdeeldheid in Brugge. Extreemrechts stookt daar op basis van een anti-wokecampagne, eigenlijk een herformulering van dezelfde oude racistische haat. Maandag was er een actie om Dalilla Hermans te verdedigen nadat zij het doelwit van een haatcampagne werd. Onze militanten kwamen tussen met materiaal voor een Pride is a Protest actie in Brugge op 17 mei.

Donderdag waren we met een groep leden op de betoging van het Franstalig onderwijs. Zowat 7500 mensen betoogden in Brussel, wat toont dat de woede zeker niet gaan liggen is. We kregen een goede echo voor onze voorstellen en eisen. Enkele honderden pamfletten werden verdeeld en we verkochten 27 exemplaren van ons maandblad.

Strijdfonds: steun ons!

Vanaf dit kwartaal verhogen we de doelstelling van ons strijdfonds naar 14.000 euro. Dat bedrag willen we elke drie maanden aan steun ophalen. In de periode januari-maart kwamen we uiteindelijk op 87% van onze doelstelling. Het kwartaal van april tot en met juni stond in de maand april in het teken van de meigroeten, waarmee we 6.400 euro ophaalden. Hiervan is een deel nog in maart betaald en een groot deel moet nog afgerekend worden. Steun ons. Stort een bijdrage, bijvoorbeeld met een maandelijkse doorlopende opdracht: vanaf 2 euro per maand sturen we je ook onze krant op.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist