Werknemer Signature Bank spreekt over het faillissement

De recente ineenstorting van Signature Bank en de bekendere Silicon Valley Bank beheersten enkele weken het nieuws. Te midden van de bankchaos moesten wij werknemers omgaan met de onzekerheid over wat de toekomst brengt.

Door Sebastian Montes (Socialist Alternative, VS)

Ik werkte een paar jaar voor Signature Bank voordat deze instortte, maar ik ben al langer socialist en lid van International Socialist Alternative (ISA). Zoals op de meeste werkplekken onder het kapitalisme zijn werknemers overgeleverd aan hun bazen, die het lot van ons levensonderhoud in handen hebben. Voormalige werknemers van de Signature Bank zitten nu midden in een overgangsproces dat geen exact tijdschema heeft, en we hebben geen echte zekerheid over onze werkstabiliteit op de lange termijn. We blijven horen dat het allemaal “business as usual” is, en “blijf gewoon doen wat je altijd al deed.” Dat is wat we te horen krijgen van het nieuwe senior management.

Veel mensen hebben een negatief beeld van banken – en geloof me, terecht! Wat volgens mij vaak over het hoofd wordt gezien, zijn de werknemers zoals ik, die door de beslissingen en risicovolle ondernemingen van een paar hebberige kapitalisten geconfronteerd worden met de onzekerheid of we al dan niet op lange termijn werkzekerheid kunnen verwachten.

De gevestigde media berichten meestal over de ‘succesverhalen’ van de banksector van de grote bazen. Signature Bank was nog niet zo lang geleden een van die succesverhalen. Een kleine bank werd middelgroot met een speciale focus op één-op-één relatieopbouw en een directe lijn naar uw bankier. Het was deze “people-centric” benadering en dit bedrijfsmodel dat Signature Bank bekendheid gaf. Een artikel in Bloomberg vat keurig samen hoe het was om voor Signature Bank te werken toen het begon:

“Voormalige leidinggevenden en investeerders beschrijven een ietwat afgelegen, schraperige, bescheiden groep van New Yorkse bankiers. Het was een plek met ambitie maar zonder prestige, waar branding een bijzaak was en de CEO dacht dat kunst aan de muren een teken van zelfgenoegzaamheid was.”

Kapitalisme beloont riskante zaken. Het maakt niet uit of het schadelijk is voor het milieu, uitbuiting of gewelddadige verdrijving van arme mensen voor luxe appartementen. Kapitalisme beloont dit barbaars gedrag, omdat het einddoel altijd winstmaximalisatie is.

Signature Bank maximaliseerde zijn winst, nam risico’s, en in de loop van twee weken is zij gered door de overheid en onder curatele gesteld, en daarnaast is de FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation) een overeenkomst aangegaan met Flagstar Bank (een dochteronderneming van New York Community Bank) om met korting een deel van de leningenportefeuille van Signature Bank te kopen.

Sommigen zullen krokodillentranen huilen om de verliezen die de oprichters van de bank hebben geleden. Werkende mensen vinden het belangrijk dat Signature Bank betrokken was bij investeringen in huurwoningen in New York City. Op dit moment is het effect hiervan onduidelijk, met het potentieel om meer druk uit te oefenen op verhuurders die al zoeken naar manieren om te profiteren van hoge huren.

Er zijn veel factoren die hebben geleid tot de ondergang van Signature Bank.

De volatiliteit van cryptocurrency heeft een grote rol gespeeld bij bankfaillissementen. Silicon Valley en Signature Bank waren beide voorstander van Cryptocurrency en hielden deposito’s aan voor vele Crypto-platforms. Signature Bank beheerde een blockchain-gebaseerd, real-time betalingsplatform genaamd Signet, een cruciaal systeem voor grote cryptocurrency-beurzen. De recente ondergang van FTX en de ontmaskering van medeoprichter Sam Bankman-Fried deed alarmbellen rinkelen bij financiële toezichthouders en was een voorloper van de run op de banken.

Na de ineenstorting van Silicon Valley Bank en Silvergate Bank was Signature Bank de enige overgebleven cryptovriendelijke bank. Signature Bank was te veel blootgesteld aan cryptocurrency – wat betekent dat ze te veel had geïnvesteerd in verschillende valuta’s – en haar handel en omarming van de cryptowereld maakte toezichthouders en beleggers bang, wat de run veroorzaakte.

In de jaren na de financiële ineenstorting van ’07-’08 werd het toezicht op banken versoepeld, grotendeels als gevolg van de lobby voor deregulering en versoepeling van het toezicht. Dankzij het gelobby van de financiële sector, waaronder leidinggevenden van zowel Silicon Valley Bank als Signature Bank, kon de activadrempel voor middelgrote banken worden verhoogd, waardoor zij vrij konden opereren met minder toezicht. In deze periode zagen we dat kleine banken in een mum van tijd middelgrote banken werden. Dit gebeurde met slimme politieke zetten. Barney Frank, voormalig senator van de Amerikaanse staat, verdiende bijvoorbeeld meer dan 2,4 miljoen dollar tijdens zijn periode als bestuurslid van Signature Bank, waardoor hij directe toegang kreeg tot het politieke establishment om het beleid te veranderen ten gunste van Signature en andere banken.

Te midden van al deze waanzin worden veel werkende mensen zoals ikzelf gedwongen om na te denken over hoe het anders had gekund, of dit al dan niet voorkomen had kunnen worden, en wat de toekomst voor ons in petto heeft. Vorig jaar nog waren we getuige van pogingen tot vakbondsvorming door werknemers van Wells Fargo, de op twee na grootste bank van de VS. Het is in het licht van deze onzekerheid en ondemocratische aard van werkplekken onder het kapitalisme dat we bewegingen moeten opbouwen die het kapitalisme, de rol van de Democraten en Republikeinen en de wetten die dit barbaarse gedrag in stand houden, ter discussie stellen.

Het engste is dat meer onzekerheid zoals waar ik nu mee te maken heb, de realiteit zal zijn voor veel meer werknemers in de financiële sector. Alleen door onze eigen politieke partij op te bouwen en het kapitalisme omver te werpen, kunnen we een begin maken met een werkelijke transformatie van de maatschappij ten dienste van de arbeidersklasse en de armen. Deze gebeurtenissen maken de dringende noodzaak om een betere wereld op te bouwen, waar onze werkplekken democratisch worden gecontroleerd, alleen maar duidelijker. Het is door massabewegingen en strijd dat werkende mensen sociale vooruitgang kunnen boeken en een einde maken aan de kapitalistische nachtmerrie waarin we leven.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist