Trump aangeklaagd en vervolgd. Het gerecht zal geen einde maken aan het Trumpisme

Door Bryan Koulouris, Socialist Alternative (ISA in VS)

Socialisten zullen zeker geen traan laten als Trump de binnenkant van een gevangeniscel ziet. Trump zou samen met andere miljardairs en presidenten (van beide partijen) berecht moeten worden voor zijn talloze misdaden tegen de mensheid. Trump gaf zichzelf aan, maar zal niet in de gevangenis zitten voor de verkiezingen van 2024 en de rechtse campagne die hij vertegenwoordigt zal onverminderd doorgaan. Het gerechtelijk systeem zal ons niet redden van het Trumpisme. We hebben een massale arbeidersbeweging nodig tegen de miljardairsklasse, racisme en seksisme, een beweging die beide partijen en het kapitalistisch systeem dat zij vertegenwoordigen kan uitdagen.

Tegelijkertijd moeten we deze aanklachten tegen Trump (er komen er nog meer!) goed in de gaten houden, omdat ze het terrein van de Amerikaanse politiek zullen beïnvloeden. Pro-kapitalistische liberale media als The Economist hebben koppen met de titel “Donald Trump vervolgen wegens Stormy Daniels lijkt een vergissing.” Zij beweren dat de juridische aanklachten tegen Trump in dit geval zwak zijn, dat geen enkele juridische aanklacht Trump ervan zal weerhouden zich opnieuw kandidaat te stellen voor het presidentschap, en dat dit de Republikeinse rivalen van Trump in een moeilijke positie brengt.

Of het nu gaat om Trumps verklaarde voornaamste tegenstander Nikki Haley of andere potentiële Republikeinse kandidaten als DeSantis, Pompeo of Pence, ze hebben zich allemaal verenigd om Trump te steunen tegen het gerechtelijk systeem. Andere mogelijke aanklachten tegen Trump rond zijn poging tot diefstal van de verkiezingen van 2020 zouden nog lastiger zijn voor de Republikeinse rivalen van Trump, omdat ze proberen een Republikeinse basis te sussen in de voorverkiezingen, terwijl ze zichzelf genoeg ruimte laten om cynisch te ‘draaien’ naar een breder publiek in de algemene verkiezingen. Een aanklacht tegen de zakelijke praktijken van Trump (die zijn basis enigszins zou kunnen doorkruisen) zou voor beide partijen moeilijk zijn, omdat de meeste politici verbonden zijn met corrupte zakelijke transacties, van handel met voorkennis tot het verzamelen van geld van belastingontduikende miljardairs.

De grootste misdaden

Trump pleegt al tientallen jaren misdaden, van het stelselmatig aanranden van vrouwen tot louche zakenpraktijken. Hij is nooit in de gevangenis beland omdat het gerechtelijk systeem is opgemaakt ten gunste van de superrijken en tegen arbeiders, armen en vooral zwarten. De dagelijkse criminele activiteiten van de rijken en machtigen zijn ‘volkomen legaal’ terwijl ze het milieu vernietigen, arbeiders uitbuiten, oorlog voeren en belastingen ontwijken in hun jacht op steeds grotere stapels geld. Trump verknoeide het begin van de pandemie en ontkende zelfs dat de pandemie naar de VS was gekomen, wat resulteerde in de onnodige dood van duizenden. Hij moedigde ook een wijdverbreide toename van racistische en seksistische aanvallen aan, wakkerde de haat aan en legde de basis voor de ontmanteling van abortusrechten en anti-migrantenbeleid. Dit was allemaal ‘legaal’.

Terwijl de anti-migrantenretoriek van Trump erger was dan die van andere moderne presidenten, was zijn beleid eigenlijk een voortzetting van dat van Obama, die meer migranten deporteerde dan welke Amerikaanse president ooit. En Biden heeft de slechtste aspecten van het migratiebeleid van Trump voortgezet, wat leidde tot de wrede gebeurtenissen van vorige week in Ciudad Juarez, waar 39 migranten werden verbrand nadat er brand uitbrak in een asielcentrum.

Zelfs toen de Democraten zich tegen Trump verzetten, vreesden ze altijd een beweging op straat en op de werkvloer die de rechtervleugel daadwerkelijk zou kunnen verslaan. Ze hielden elke strijd tegen en probeerden die in ‘veilige’ kanalen zoals verkiezingen en juridische procedures te duwen. Deze falende strategie leidde tot de vernietiging van Roe v. Wade en talloze andere vreselijke rechtse beleidsmaatregelen op federaal, staats- en lokaal niveau. Ze hebben nu ontelbare keren de “overwinning” op Trump uitgeroepen, alleen om verblind te worden door de veerkracht van zijn steun onder zijn harde kern.

We hebben een actieve beweging nodig om te vechten tegen rechtse aanvallen, vooral tegen transpersonen die momenteel het doelwit zijn van reactionaire politici. We moeten vertrouwen op de kracht van werkende mensen, niet op de politici en de rechtbanken, omdat beide uiteindelijk de belangen van grote bedrijven beschermen. Met Democraten aan de macht kan rechts populisme juist groeien als mensen ontevreden worden door een regering (en hun ‘linkse’ apologeten in de Squad) die potentiële stakingen afbreekt, de op hol geslagen inflatie gewoon laat gebeuren, en alleen oppervlakkige “woke” woorden biedt in plaats van onderdrukte mensen te verdedigen.

Trump zou berecht moeten worden voor zijn echte misdaden, die waar hij al jaren mee wegkomt, en de meest gruwelijke misdaden die volkomen “legaal” zijn in dit systeem. En Trump is niet de enige. Bush had berecht moeten worden als oorlogsmisdadiger in plaats van door liberalen te worden voorgesteld als een “goede” rijke Republikein. Democratische oorlogsstokers als Lyndon Johnson hadden gestraft moeten worden voor hun wreedheden tegen mensen in Azië. De lijst kan nog wel even doorgaan, want dit hele verdomde systeem is zo schuldig als wat.

De rechtbanken zullen Trump of het Trumpisme niet stoppen. Ze vervolgen hem nu alleen omdat delen van de heersende klasse bang zijn voor de instabiliteit van hun systeem als Trump weer in het Witte Huis zou komen. Hoewel we de implicaties van deze aanklacht en de komende moeten analyseren, willen we dat Trump en soortgelijke smeerlappen worden gestraft en dat het systeem van uitbuiting en onderdrukking dat hen voortbrengt, naar de vuilnisbelt van de geschiedenis wordt verwezen.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist