Stop de Queerfobie van Vlaams Belang en co

Steeds vaker zet extreemrechts zijn queerfobie om in daden. Enkele weken geleden riep het via sociale media op om de tentoonstelling ‘queer was here’ in Brugge te intimideren. Schild & Vrienden deed dat met affiches waarop de zogezegde ‘genderideologie’ wordt gelijkgesteld aan pedofilie. Wij zeggen: NO WAY! 

door Frede (Brugge)

We mogen deze intimidatie niet laten passeren, deze acties zijn niet onschuldig. Ze rechtvaardigen geweld op queer en transpersonen. Uit een bevraging van Transgender Infopunt blijkt dat meer dan zes op de tien LGBTQIA+ personen de voorbije twee jaar slachtoffer waren van seksueel geweld. Ongeveer 93% van de respondenten ervaarde ook verbaal of psychisch geweld. Acties, zoals die in Brugge, zetten aan tot geweld en discriminatie van LGBTQIA+ personen. 

Rechtse partijen leiden de aandacht af van de échte problemen en hun oorzaken: tekorten in het onderwijs, de zorgsector, de crèches en de stijgende prijzen. Ze kunnen hier geen antwoord op formuleren. Net als Bart De Wever dat doet met zijn boek ‘Over woke’ is dit de echte beweegreden van het Vlaams Belang. Rechts wijst naar de ‘genderideologie’ als het gevaar voor de samenleving. Ondertussen is het zelf mee verantwoordelijk voor een beleid van tekorten aan leerkrachten en kinderbegeleiders, een beleid dat het welzijn van onze kinderen effectief raakt. 

Zonder tegenacties kan extreemrechts aan vertrouwen winnen en dat zal leiden tot verdere intimidatie en geweld. Wereldwijd zien we een backlash tegen de feministische en LGBTQIA+beweging. Denk maar aan de aanvallen op abortus- en transrechten in de VS.

Enkel georganiseerd kunnen we meteen reageren op transfobe acties en rechts terug in het defensief duwen. Dat is de reden waarom we met Campagne ROSA sinds drie jaar ‘Pride is a Protest’ organiseert. De LGBTQIA+beweging moet op straat komen tegen extreemrechtse haat en voor échte veranderingen. 

Met symbolische maatregelen die niet veel geld kosten, zoals gekleurde zebrapaden, komen we er niet. Het zijn massale investeringen in gezondheidszorg en het onderwijs die echt een verschil kunnen maken. Al is dat natuurlijk onvoldoende, want een kapitalistische samenleving gebaseerd op extreme ongelijkheid zorgt voor een permanente voedingsbodem voor haat, geweld en rechtse ideeën. Bovendien zitten LGBTQIA+fobie en seksisme diepgeworteld in de patriarchale gezinsstructuur van het kapitalisme. Hierin wordt de vrouw vaak belast met onbetaalde zorg en huishoudelijk werk. Binaire genderrollen, waarin mannen o.a. geassocieerd worden met dominantie en vrouwen met een zorgende rol, houden het kapitalisme in stand. LGBTQIA+ personen dagen die rollenpatronen uit, vooral wanneer ze niet conformeren aan de norm of het nucleaire gezin. 

We moeten bouwen aan een beweging die de strijd tegen discriminatie linkt aan die tegen kapitalisme én voor sociale eisen. Zolang er tekorten zijn, kan er haat gezaaid worden. In een socialistische samenleving waar we de rijkdom gebruiken om te investeren in onderwijs, zorg en degelijke jobs en huisvesting voor iedereen, kunnen we de voedingsbodem voor discriminatie en haat wegnemen. 

Wil jij in actie komen tegen extreemrechts en voor LGBTQIA+ rechten? Bouw mee aan onze Pride is a Protest acties (20 mei op de Brussels Pride, 28 juni in Gent, 12 augustus op de Antwerp Pride). Sluit aan bij Campagne ROSA en word zelf ook een Pride is a Protest activist!

Kom naar Socialisme 2023

Op vrijdag 14 en zaterdag 15 april is er Socialisme 2023, een tweedaagse vol discussie en vorming om sterker te staan in de strijd voor verandering.

  • Vrijdag 14 april. 15-18u. Strijden voor transzorg! Waarom wordt transzorg geviseerd door extreemrechts? Hoe zou transzorg eruitzien in een socialistische samenleving? Met personeelslid genderteam UZ Gent
  • Vrijdag 14 april. 19-21u. Antikapitalistische avond met ROSA International & Pride (is a) Protest activisten. Hoe gendergeweld stoppen? Welke lessen uit de feministische revolutie in Iran? Wat is nodig voor een wereld zonder discriminatie?
  • zaterdag 15 april. 16-18u30. Hoe het gevaar van Vlaams Belang stoppen? Met welk programma?
Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist