Nieuws van LSP, een partij om de wereld te veranderen

April-editie van De Linkse Socialist komt vandaag uit

Vandaag komt de papieren editie van ons maandblad van de drukker.

Vooraan in deze krant staat de strijd bij Delhaize. De directie wil er een sociaal bloedbad aanrichten om de winsten verder op te voeren. Om de aandeelhouders 1 miljard euro extra te geven, wordt er bespaard op de kap van het winkelpersoneel. Er is nood aan een strategie om de strijd van het personeel uit te breiden tot de volledige samenleving door de brede steun om te zetten in actie. Alle 128 winkels kunnen een actiecentrum worden om te bouwen naar lokale, regionale en nationale protesten en betogingen. We verwijzen daarbij onder meer naar het voorbeeld van de staalarbeiders van Forges de Clabecq die in 1997 de solidariteit organiseerden in een betoging met 70.000 in Tubeke. Als de aanval bij Delhaize (en Intermarché) passeert, zal de hele sector volgen en daarna ook andere sectoren. Delhaize belangt ons dus allemaal aan!

Dat massaal protest de situatie kan veranderen, werd de afgelopen weken in Frankrijk aangetoond. Een jaar geleden werd het publieke debat daar gedomineerd door Le Pen en Zemmour, vandaag gaat het enkel over het pensioenprotest. De regering van superrijken staat geïsoleerd. Daarom wordt beroep gedaan op repressie en werd zelfs het parlement opzij geschoven. Na actiedagen met 3,5 miljoen deelnemers komt het er nu op aan om in elke werkplaats, campus, school en wijk actiecomités tegen Macron op te zetten om niet alleen de pensioenhervorming maar het volledige asociale beleid weg te staken.

Verder in deze krant dienen we Bart De Wever van antwoord. Dat doen we natuurlijk elke dag, maar nu specifiek met een antwoord op zijn boek ‘Over woke’, dat gericht is op het verdedigen van onderdrukking en het systeem van ongelijkheid dat aan de basis van onderdrukking ligt. Om het niet over de sociale basis van onderdrukking te moeten hebben, richt De Wever zijn pijlen op het monster van woke-ness. Vanuit onze strijd tegen onderdrukking hebben we het in deze krant onder meer over de noodzaak van meer transzorg, verzet tegen extreemrechtse queerfobie en brengen we een verslag van de internationale socialistisch-feministische conferentie van ROSA.

De vraag hoe we tot verandering kunnen komen, staat centraal in deze krant. We richten verschillende artikels op de Socialisme-dagen die we op 14 en 15 april in Brussel organiseren. Van vakbondsmilitanten die vanop hun werkvloer schrijven over analyses van de economische crisis en de politieke situatie tot internationaal verzet. Op Socialisme 2023 hebben we een spreker van Chinaworker.info, een jonge activist die in ballingschap leeft. We spraken alvast met hem in voorbereiding op Socialisme 2023.

Veel leesplezier!

Inhoud:

 1. Allemaal Delhaiziens. Samen de strijd uitbreiden zodat geen enkele werkende in de solden wordt gezet
 2. Ons doodwerken voor miserabele lonen? Niet wachten op verkiezingen voor verzet! || Kort
 3. Miljardenwinsten maar amper groene transitie?! Nationaliseer de hele energiesector || Nood aan sociale strijd tegen racisme en ellende || NMBS: twintigtal kleine stations bedreigd
 4. Leidt bankencrisis naar een nieuwe recessie?
 5. Delhaize: neen aan de neerwaartse spiraal. Als dit passeert is de hele sector een vogel voor de kat || Solidariteitsmoties met de strijd bij Delhaize
 6. Franstalig onderwijs: aarzelingen aan de top, vastberadenheid aan de basis || Ryanair maakt het beroep kapot. Cabinepersoneel in actie
 7. De Lijn: afbraak en uitverkoop gaan een versnelling hoger || Luikse kinderopvang staakte een week. Een interview
 8. Marxistisch antwoord op De Wever en zijn strijd tegen het ‘monster van wokeness’. Antiwoke-offensief dient om onderdrukking en het kapitalisme te verdedigen
 9. Vervolg pagina 8 || Marx racistisch? || Ideeën voor socialistische verandering uitgelegd. Onderdrukking is eigen aan het kapitalisme
 10. Interview met socialist van Chinaworker.info. “Een dictatuur kan niet worden hervormd. Massale strijd tegen het regime van Xi nodig”
 11. De meerderheid dat zijn wij! Enkel staking van onbepaalde duur kan Macron doen vallen
 12. Uit de archieven van de klassenstrijd. Strijdtheater: de Franse ‘Oktobergroep’ (1933-36) || Twee lessen uit ‘1985’, een reeks over de Bende van Nijvel
 13. Partijnieuws
 14. Transzorg bij minderjarigen onder vuur. Er is niet minder maar méér zorg nodig! || Stop de Queerfobie van Vlaams Belang en co
 15. Neen aan de besparingen aan de UGent || Vrouw, leven, vrijheid! Fantastische internationale ROSA-conferentie
 16. Socialisme 2023. Kapitalisme = multicrisis. Ook voor jou onaanvaardbaar!? (Her)ontdek Marx en het revolutionaire socialisme

Neem hier een abonnement

Koop hier een digitaal exemplaar van deze krant

https://shop.socialisme.be/product/de-linkse-socialist-april-2023-423-pdf

Socialisme 2023 komt er aan!

Binnen twee weken is er Socialisme 2023! Die socialisme-dagen zijn niet te missen. We zullen het er hebben over de beweging in Frankrijk, het verzet tegen sociale dumping in de supermarkten … We hebben een spreker van Chinaworker.info en zullen onze benadering voor de verkiezingen van 2024 naar voren brengen. De activiteiten op vrijdag staan meer in het teken van de Actief Linkse Studenten en Campagne ROSA. Op zaterdag staan de voorstellen van LSP centraal. Beide dagen worden een unieke ervaring. Maak dat je erbij bent!

Er zijn nog enkele aanpassingen aan het programma. Er komt een extra commissie over de sector van de supermarkten naar aanleiding van de sociale dumping bij Delhaize. Een vakbondsafgevaardigde uit de sector spreekt. Verder verwelkomen we een spreker afkomstig uit Israël/Palestina die het zal hebben over de enorme beweging die daar momenteel plaatsvindt tegen de extreemrechtse regering.

Solidariteit met Frans protest

Dinsdag trokken een tiental LSP-leden naar Frankrijk om deel te nemen aan het inspirerende en massale protest tegen de aanvallen op de pensioenen. Het protest toont de kracht van de werkende klasse en het potentieel om verandering af te dwingen. Onze militanten trokken niet als toeristen naar Frankrijk, maar als politieke militanten met voorstellen om de strijd te versterken. Actiecomités op elke werkplek, campus, school en wijk om Macron en het volledige besparingsbeleid weg te stemmen, stonden daarin centraal. Komende donderdag is er een nieuwe actiedag. Daar zullen we opnieuw aan deelnemen.

Geslaagde quiz in Gent

Zaterdag was er een geslaagde ‘grote crisis quiz’ van ALS, ROSA en LSP in Gent. Het werd een erg spannende quiz die dit jaar werd gewonnen door een vaste waarde, namelijk de ploeg Red Ravens. Proficiat!

De winnaars van de quiz

Protest tegen queerfobie van extreemrechts in Brugge

Dries Van Langenhove kwam nog eens buiten met zijn bende. Niet om het op te nemen voor supermarktpersoneel dat met sociale dumping wordt bedreigd. Niet om het Franse pensioenprotest te steunen. Neen, om de extreemrechtse queerfobie in de spotlights te plaatsen. Dat deed Schild&Vrienden in Brugge aan een voorleesmoment voor kinderen. Omdat het voorlezen gebeurde door een drag queen protesteerde extreemrechts. Hoe ziek kan je zijn! Afgelopen maandag was er een antifascistisch protest aan de Brugse gemeenteraad om in te gaan tegen de extreemrechtse haat. Onze Brugse afdeling was actief betrokken bij dat protest.

Strijdfonds: steun ons

Elke drie maanden willen we 12.000 euro financiële steun ophalen voor campagnes en acties. In maart haalden we al de eerste meigroeten voor deze krant op. We staan op 72% van onze doelstelling, maar het resultaat van de quiz in Gent op 25 maart was bij het ter perse gaan nog niet bekend. In de periode april-juni willen we scoren met meigroeten, onze tussenkomst op 1 mei, de Pride en de campagne naar Pride is a Protest.

Steun ons. Stort een bijdrage, bijvoorbeeld met een maandelijkse doorlopende opdracht: vanaf 2 euro per maand sturen we je ook deze krant op. Stort op BE86 5230 8092 4650 van LSP met vermelding ‘steun’.

Lees ook:Meigroeten 2023

Stand van zaken van ons strijdfonds (op 26 maart)

 • Antwerpen: 200%
 • Luik: 101%
 • Henegouwen-Namen: 88%
 • Brussel: 80%
 • Vlaams-Brabant en Limburg: 67%
 • Oost- en West-Vlaanderen: 41%
 • Nationaal: 9%
 • Totaal: 8.641 euro of 72% van onze doelstelling
Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist