We meten de temperatuur bij sociaal werkers in Frankrijk: il fait chaud!

Verslag door een sociaal werker

Afgelopen weekend brachten we een bezoek aan de 10e bijeenkomst van het Franse Travail Social en Lutte in Rijsel. Het gaat om een verzameling van actiegroepen van sociaal werkers in Frankrijk die zich sinds vijf jaar verenigen om de strijd in het sociaal werk samen te voeren. Ze worden ondersteund door enkele vakbonden.

Het gaat om groepen zoals ‘Le Social Déchaîné’ in Lille, ‘Commission de Mobilisation du Travail Social Ile-de-France’ in Parijs, ‘Travailleurs Sociaux Champagne-Ardenne’ in de Franse Ardennen en de Champagne-streek, ‘Le Social Castagne’ in de Ardèche, ‘Le Social Brûle’ in Marseille, ‘Collectif Travail Social du Gard’ in de regio van Nîmes en Avignon … Er zijn personeelsleden uit de sector en studenten sociaal werk bij betrokken.

Eengemaakte strijd van sociaal werkers en andere sectoren

Er werden gezamenlijke eisen ontwikkeld zoals meer middelen voor sociaal werk, hogere lonen voor sociaal werkers, het verlagen van de werkdruk door arbeidsduurvermindering, meer investeringen in de opleiding sociaal werk, het stoppen van de aanval op de werkloosheidsuitkeringen, stop de vermarkting van het sociaal werk, voor uitgebouwde publieke diensten …

De sociaal werkers en studenten schrijven zich zoveel mogelijk in de algemene beweging in die momenteel plaatsvindt. Ze roepen alle sociaal werkers op om te staken en te betogen voor pensioen op 60 jaar en voor de val van de regering om alle besparingen terug te schroeven. Heel wat sociale rechten en voorzieningen worden immers aangepakt.

De bijeenkomst werd twee maal onderbroken voor acties. Want de beweging tegen de regering neemt enorme proporties aan. Zaterdagvoormiddag namen we allen deel aan een actie van, voor en door de sans-papiers tegen de nieuwe maatregelen van Macron die een verblijf, toegang tot werk, gezondheidszorg en sociale voorzieningen nog moeilijker maakt.

In de avond namen we deel aan de dagelijkse betoging in Lille (steeds om 18u) tegen de pensioenhervorming en andere besparingen, tegen de regering en politiegeweld. Deze betoging vindt sinds donderdag elke avond plaats, net zoals in andere steden. Er waren enkel in Lille ongeveer 750 deelnemers. De betoging groeide vooral stap voor stap aan.

Het systeem en haar onderdrukking worden niet meer aanvaard

De context waarin de bijeenkomst plaats vond, is indrukwekkend. Sinds Macron het artikel 49.3 van de Grondwet heeft ingeroepen heeft de beweging een heel ander karakter gekregen. De steun in de samenleving werd in één klap veel groter, in het bijzonder de actieve steun van jongeren. Op de betoging waren er vooral veel jongeren aanwezig, naast de georganiseerde arbeidersklasse via de vakbonden en groepen zoals Travail Social en Lutte.

De slogans op de betoging gingen over de eis van het pensioen op 60 jaar, de regering wegstaken en het politie- en seksueel geweld. Er werd ook duidelijk gescandeerd voor een alternatief op het kapitalisme. Het gaat dus over veel meer dan de pensioenhervorming. Het politiegeweld staat symbool voor de onderdrukking van het regime die ook via artikel 49.3 gebeurt. De steun op straat is erg groot, de slogans tegen Macron worden in de metro’s en op café massaal gescandeerd.

Internationale solidariteit

Activisten van Sociaal Werkers in Actie en Travail Social en Lutte Belgique namen deel aan de bijeenkomst. LSP/PSL (International Socialist Alternative) ondersteunt deze groepen. Internationale samenwerking werd er besproken gezien de gezamenlijke belangen. We zitten allen in hetzelfde schuitje, deze strijd internationaal aanpakken is noodzakelijk om te winnen. Er werd beslist om acties over de grenzen heen mee te ondersteunen.

Op dit ogenblik is het mogelijk om elke dag de betogingen en stakingen mee te ondersteunen. De beweging is enorm en er is de overtuiging dat er gewonnen kan worden. Elke hulp en steun is welkom!

De sociaal werkers nemen maximaal deel aan deze beweging. Op 23 mei zullen zij in Frankrijk een specifieke staking van het sociaal werk houden. Op 25 april staken de OCMW’s in Brussel en Wallonië. Wederzijdse ondersteuning tussen de groepen in beide landen staat gepland. Samen sterk, tous ensemble!

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie