Allemaal Delhaiziens. Samen strijd uitbreiden zodat geen enkele werkende in de solden wordt gezet

Alle supermarkten beweren in hun reclamecampagnes dat ze bezorgd zijn om de koopkracht. Dat geldt al zeker niet voor het eigen personeel. Delhaize wil 128 winkels en meer dan 9000 werknemers ‘franchiseren’. Dat zou nodig zijn om een ‘duurzame toekomst’ te garanderen… Het gaat enkel om een duurzame toekomst voor de aandeelhouders. Het personeel had die al niet en het zal er met de franchisering niet op verbeteren.

Artikel door een vakbondsafgevaardigde in een supermarkt voor de april-editie van maandblad De Linkse Socialist (die vrijdag van de drukker komt). Neem hier een abonnement op onze krant.

De aanval die nu bij Delhaize wordt ingezet, zal niet stoppen aan de deuren van deze winkelketen. Eerder verkocht de groep-Mestdagh 51 Carrefours met 2000 werknemers aan Intermarché, dat er eveneens franchises van wil maken. Als het bij Delhaize en Intermarché lukt, volgt een verdere neerwaartse druk op de lonen en arbeidsvoorwaarden in heel de sector. 

Het gaat om een sector die al gekenmerkt wordt door flexibel deeltijds werken aan lage lonen, zelfs wie voltijds werkt komt vaak niet aan 2300 euro bruto per maand! Deze aanval zal zich evenmin beperken tot de sector van de supermarkten. Andere bazen kijken nu al verlekkerd naar de definitieve doorbraak van een flexibele lage-loonsector zonder vakbonden in België.

De inzet van wat bij Delhaize gebeurt, is de vraag welke arbeidsmarkt dominant wordt. Gaan we naar het Amerikaanse model van werkende armen waarbij je twee of meer slecht betaalde flexibele jobs nodig hebt om zelfs dan amper rond te komen? Of verdedigen we vaste jobs met degelijke lonen? Door verschillende aanvallen door kapitalisten vindt de discussie hierover al langer plaats.

Van elke winkel een organisatiecentrum van onze strijd maken

Er is nood aan een duidelijk antwoord vanuit onze klasse op deze aanval. Het personeel van Delhaize reageerde spontaan zeer strijdbaar. Ook de publieke opinie steunt het personeel van Delhaize. Volgens een peiling van Het Laatste Nieuws staat 70% achter de stakers. Aan de piketten was er veel steun en solidariteit. We mogen het personeel van Delhaize deze strijd niet alleen laten voeren. Er is nood aan een actieplan om de strijd te organiseren en uit te breiden naar de volledige handelssector en daarbuiten. 

Om de patronale agressie te stoppen, moeten we onze strijd organiseren en uitbreiden. Wie één van ons probeert te raken, treft ons allemaal. Samen reageren, dat is onze sterkte! We moeten onze werkplaatsen gebruiken om de strijd te organiseren, collega’s en klanten te betrekken en de brede steun om te zetten in grote acties. Dat kan met spandoeken en petities in de winkels, regelmatige stakingspiketten die uitgroeien tot protestacties in opbouw naar lokale betogingen en nationaal protest. 

1 miljard extra voor aandeelhouders, 1 miljard besparen op personeel

Het is extra wraakroepend dat deze aanval gebeurt bij Delhaize, dat ook op de Belgische markt winst maakt en dat vorig jaar internationaal met Ahold-Delhaize een recordwinst van 2,5 miljard euro neerzette. De CEO kreeg meteen opslag tot een jaarloon van 6,5 miljoen euro of meer dan 2000 euro per uur! Eerder maakte Ahold-Delhaize bekend dat het voor 1 miljard euro eigen aandelen zal opkopen dit jaar. Dat komt neer op extra cadeaus voor de aandeelhouders. De groep wil hiervoor 1 miljard euro besparen. De aanval op het personeel van Delhaize is daar onderdeel van.

Voor de aandeelhouders en de CEO’s van deze wereld is het nooit genoeg. Dat ze daarvoor duizenden werkenden in de onzekerheid storten, maakt hen niets uit. De herstructurering zal onze winkelkar niet goedkoper maken. De rekkenvullers en hun collega’s moeten inleveren om de zakkenvullers tevreden te stellen. 

Het kapitalisme heeft het personeel van Delhaize, Intermarché en de rest van de handelssector in België en de wereld niets te bieden behalve meer werkdruk en miserie. Dit is een klassenoorlog waarin we met alle werkenden samen moeten reageren om de spiraal naar beneden te stoppen en om te buigen. Binnen dit systeem moeten we voor elke verworvenheid steeds opnieuw strijden: de vijfdagenweek, extra loon voor zondagswerk of vakbondsvertegenwoordiging staan opnieuw onder druk. Waarom stoppen bij het verdedigen van onze rechten? We kunnen beter ineens komaf maken met dit volledig rotte systeem waar winst centraal staat, om het te vervangen door een systeem waarin onze noden centraal staan.

Kom naar Socialisme 2023

Op vrijdag 14 en zaterdag 15 april is er Socialisme 2023, een tweedaagse vol discussie en vorming om sterker te staan in de strijd voor verandering. Op zaterdag 15 april lassen we van 11u tot 12u30 een extra commissie in over de strijd bij Delhaize. Een vakbondsafgevaardigde uit de supermarktsector zal daar spreken. Niet te missen!

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist