Delhaize: “We moeten doorgaan”

Bezoek aan Delhaize in Ledeberg

Verslag door Michael

We brachten zaterdag bezoek aan het piket van Delhaize in Ledeberg. De steun en solidariteit worden enorm geapprecieerd en we roepen iedereen op om een bezoekje te brengen, in Ledeberg of elders.

Er is grote solidariteit onder de collega’s. Ze volbrengen hun normale werkuren aan het piket en blijven voor en na hun uren nog even. De sfeer is hoorbaar goed, hoewel bezorgd. De woede over de schaamteloosheid waarmee de directie met de Delhaiziens omgaat, zit diep en zorgt voor strijdbaarheid. De boodschap van de delegee die we spreken, is: “we moeten doorgaan.”

“Wat heel belangrijk is, is antwoorden op de leugens die verspreid worden. Er wordt gezegd dat  de arbeidsvoorwaarden behouden zouden blijven, maar dat is absoluut niet waar. Hier en daar zorgt dat voor wat onduidelijkheid bij klanten die ons eigenlijk wel steunen, maar verkeerd geïnformeerd zijn.”

Dinsdag is het ondernemingsraad waar er zal geprotesteerd worden. Daarna zullen verdere acties volgen indien de directie niet luistert naar het personeel.

Zo hoor je het eens van een ander

Ruud Goossens schreef dit weekend in zijn zaterdagse column in De Standaard een vlammend betoog voor de rechten van het personeel van Delhaize. Het is een verademing om zoiets in de krant te lezen. Enkele passages:

“Drie jaar geleden hesen we de kassiersters nog op het schild, omdat we tijdens de lockdown beseften dat hun job véél crucialer is dan die van twitterende academici of zaterdagse ­columnisten. Statbel becijferde dat een werknemer in de privésector, in 2018, gemiddeld ongeveer 3.500 euro bruto verdiende. Winkelbediendes zaten daar vér onder. Ze kwamen, toen, aan nauwelijks 2.500 euro bruto.”

“Maar veel van die mensen zullen hun loon, als ze nu nog in een geïntegreerd Delhaize-filiaal werken, en na een overgangsperiode, nóg wat zien achteruitgaan. Niet eens omdat al die franchise-uitbaters een portret van Charles Woeste boven hun bed hebben hangen. Nee, gewoon omdat werknemers in zo’n zelfstandige winkel onder een ander paritair comité vallen. Ze moeten langer werken en verdienen minder. Ze krijgen geen extra loon voor weekendwerk. Ze hebben minder extralegale voordelen.”

“De werkomstandigheden bij Delhaize zijn onvergelijkbaar met die bij McDonald’s in Amerika, maar een antisyndicale inslag speelt ook hier mee bij de keuze om te verzelfstandigen. In kleinere franchises zijn vakbonden niet verplicht. Dan kan de lat makkelijker naar beneden. Dat kan hier, zeker in een stakingsweek, op begrip rekenen. Maar het is, tenzij je op een berg geld zit, wel heel kortzichtig. De dalende syndicalisering in Oeso-landen heeft ertoe geleid dat de rijken tussen 1980 en 2010 steeds rijker werden. Dat zeggen wij niet, dat schreven twee IMF-onderzoekers in 2015 in een paper.”

“In de retailsector werken tienduizenden mensen. Als die allen in een minderwaardig statuut zonder vakbondssteun eindigen, begeven we ons collectief op glad ijs. Daarom moeten de statuten van werknemers in franchises en in geïntegreerde filialen dringend geharmoniseerd worden. Ze doen tenslotte hetzelfde werk. Het kan een manier zijn om de race to the bottom te stoppen.”

“Het moederbedrijf boven Delhaize boekte vorig jaar een record­winst van 2,5 miljard euro. De Nederlandse ceo zag zijn rekening aandikken met 6,5 miljoen euro. Dat voelt, als je al die getuigenissen van Delhaize-werknemers de afgelopen dagen zag passeren in de kranten en op de radio, behoorlijk onrechtvaardig aan. Als ze er samen met hun collega‘s bij andere supermarkten de blok op leggen, valt het land écht stil. Dat lijken we, nu de lockdown een onzalige herinnering is, alweer helemaal vergeten. Twee jaar geleden kwam Vooruit-voorzitter Conner Rousseau nog gloedvol op voor de rechten van ‘Debora aan de kassa in de Delhaize van Nieuwpoort-Bad’. Debora werkt daar al een hele tijd niet meer. En Rousseau, die was deze week muisstil.”

Wat betekent franchisering voor de arbeids- en loonvoorwaarden?

  • Loonverlies van ongeveer 25%
  • Verlies van anciënniteit
  • Verlies van maaltijdcheques en 13de maand
  • Verlies van vergoeding voor woon-werkverkeer
  • Werken op zondagen en feestdagen
  • Meer flexibiliteit zodat er minder personeel nodig is
  • Einde van premies en sociale bescherming
  • Overnemer kan het ‘oude’ personeel goedkoop afdanken om plaats te maken voor personeel met lagere lonen en slechtere bescherming

Het personeel wordt gevraagd om op te draaien voor de winsthonger van elkaar beconcurrerende ketens.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie