Nieuws van LSP, een partij om de wereld te veranderen

14-15 april: Socialisme 2023

Op 14 en 15 april organiseren we Socialisme 2023, twee dagen vol discussie en vorming om sterker te staan in onze strijd om het kapitalisme omver te werpen en te bouwen aan een socialistisch alternatief. De vrijdag is vooral gericht op jongeren met een namiddag vol discussies georganiseerd door de Actief Linkse Studenten en een avondmeeting van Campagne ROSA. Op zaterdag is er dan een volledige dag met meetings en workshops. Dit is een niet te missen evenement met een programma vol interessante discussies.

Schrijf je in/Neem hier contact op: Word lid van de Whatsapp-infogroep: https://linktr.ee/lsppsl

FB-event: https://fb.me/e/2HFBWGjMz

Hier een video om het event aan te kondigen:

Natte, maar geslaagde 8 maart

Het weer was een spelbreker, maar het werd toch een strijdbare internationale vrouwendag. Campagne ROSA en LSP waren prominent aanwezig op de acties. We legden heel wat nadruk op de mobilisatie naar 8 maart. Op de acties vormden we eigen delegaties en hadden we heel wat materiaal, zoals onze krant of nog een nieuw Socialistisch-Feministisch Manifest. De sterkste delegaties van Campagne ROSA waren in Brussel en Gent, maar ook in Luik, Antwerpen en Leuven hadden we telkens een strijdbare groep. Alles samen verkochten we een 70-tal kranten en haalden we minstens 800 euro strijdfonds op, onder meer met nieuwe tote bags. Tientallen aanwezigen gaven hun naam op voor meer informatie, een discussie of om meteen lid te worden van Campagne ROSA. Er zijn in verschillende steden activiteiten gepland om kennis te maken met ROSA.

  • maandag 13 maart: Antwerpen. ‘Waarom ons feminisme socialistisch is’. 19u30 Rodestraat 14. Facebook evenement
  • woensdag 15 maart: Gent. ‘Socialistisch Feminisme: In de voetsporen van Rosa Parks en Rosa Luxemburg’ 19u30 Blandijn. Facebook evenement.

Vervolgens is er in het weekend van 18-19 maart de grote internationale ROSA-conferentie in Wenen. Het belooft een opmerkelijke bijeenkomst te worden. Er is al uitgeweken naar een grotere zaal wegens het aantal inschrijvingen. Vanuit België gaan een 20-tal ROSA-leden naar Wenen. In verschillende steden organiseren we watch-parties om samen naar de livestream van de centrale meetings te kijken op zaterdag en zondag.

Maak de internationale ROSA-conferentie mee mogelijk: steun ons

#MeToo, vrouwen en LGBTQIA+ rechten staan wereldwijd onder druk. Ons protest is daarom broodnodig en elke vorm van steun meer dan welkom. Meer dan 200 socialistische feministen uit Brazilië, Chili, Nigeria, de VS, China, Rusland, Ierland, Zuid-Afrika, België, Mexico, en 19 andere landen komen in het weekend van 18 en 19 maart samen in Wenen om er lessen en vooruitzichten te delen over hoe we opstaan tegen de rechtse aanvallen op onze rechten, hoe we kunnen strijden voor koopkracht, hoe we solidair kunnen zijn met de feministische revolutie in Iran en zo veel meer. Internationale solidariteit is voor ons geen slogan, maar iets om elke dag aan te werken. 

Extreemrechtse en conservatieve figuren staan voorop in de backlash anti #MeToo. In de VS werd vorig jaar het abortusrecht teruggetrokken. In India werden jonge vrouwen, toen ze terug naar school konden na verschillende lockdowns, plots verplicht hun hoofddoek uit te doen op school. Op sociale media krijgen figuren als Andrew Tate en Dries Van Langenhove een platform voor hun haat, seksisme en LGBTQIA+fobie. In Afghanistan verloren vrouwen in het voorbije jaar oa hun recht op onderwijs. En seksisten, zelfs aanranders zoals Johnny Depp en Jeff Hoeyberghs werden recent vrijgesproken. Wij laten dat niet zomaar passeren! ROSA voert wereldwijd strijd tegen deze rechtse aanvallen. 

Internationale socialistisch feministische strijd

ROSA International Socialist Feminists werd gelanceerd in 2020 en neemt sindsdien wereldwijd initiatieven in de strijd tegen seksisme. ROSA in Ierland speelde een hoofdrol in de strijd voor het recht op abortus dat in 2018 werd gewonnen. Kshama Sawant, socialistisch gemeenteraadslid voor Socialist Alternative en deelneemster aan de conferentie, speelde een sleutelrol in de overwinning voor feministen in Seattle dat het eerste abortus toevluchtsoord werd. In Wenen, Oostenrijk, organiseerden we de grootste uitgesproken linkse solidariteitsprotesten met de beweging in Iran en we bouwden een socialistisch feministisch blok uit op de internationale solidariteitsbetoging van 100 000 in Berlijn in oktober vorig jaar. In Brazilië zijn activisten van Feministas Antirracistas Socialistas (ROSA International in Brazilië) actief in de strijd tegen Bolsonaro en voor rechten voor de inheemse bevolking. Op onze website en social media kan je onze volledige trackrecord vinden.

Wat gaan we daar doen?

Internationale solidariteit is een essentieel kenmerk van (feministische) actie. In juli dit jaar vond een gecoördineerde actiedag tegen femicide plaats in verschillende landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Ook de acties tegen het regime in China eind vorig jaar konden op internationale solidariteitsacties en -boodschappen rekenen. Dat is geen toeval. De pandemie maakte duidelijk dat de crises die het kapitalisme produceert een impact hebben op de hele wereld. De reactie er tegen moet dan ook internationaal zijn!

Geweld op vrouwen zit ingebakken in het hele kapitalistische systeem. Denk maar aan de 150 politieagenten in het VK die beschuldigd worden van seksueel grensoverschrijdend gedrag en racisme. Onderdrukking van vrouwen en LGBTQIA+personen is één van de steunpilaren van de dictatuur in Iran. In 1907 organiseerde Clara Zetkin de eerste internationale conferentie van socialistische vrouwen. Daar was de creatie van een internationaal orgaan dat op regelmatige basis zou samenkomen om de strijd voor vrouwenrechten te bespreken, één van de twee hoofdonderwerpen. Wij willen die traditie vandaag weer oppakken.

Op de eerste Internationale ROSA Conferentie komen ROSA activisten van over de hele wereld samen om de lessen en vooruitzichten voor de Ni Una Menos-beweging, de opstand in Iran, de wereldwijde strijd tegen de rechtse aanvallen op onze rechten,… uit te wisselen. Zo’n internationale uitwisseling is cruciaal om ons begrip van seksisme in al haar vormen, de effecten van de crisis internationaal en verschillende methoden in actie uit te breiden.

Het weekend van 18 en 19 maart is gevuld met commissies over onder andere: de internationale crisis in de zorgsector, de rol van imperialisme, kolonialisme en racisme in de onderdrukking van vrouwen, de pioniers van het socialistisch feminisme, hoe effectieve feministische stakingen uit te bouwen, de beweging in Iran, Ni Una Menos,…

‘s Avonds kunnen we de tijd nemen om kennis te maken met activisten van over de hele wereld en er is ook een voorstellingsmoment van International Socialist Alternative, intiatiefnemer van ROSA International.

Waarom hebben we jouw steun nodig?

Om deze conferentie mogelijk te maken moeten activisten uit zoveel mogelijk landen deelnemen. Voor activisten uit landen zoals Brazilië, Nigeria, Mexico, Zuid-Afrika,… liggen de vervoerskosten uiteraard een stuk hoger dan voor activisten uit landen in Europa, maar ook vanuit België reizen naar Wenen kost al snel een grote honderd euro. De totale kost van de conferentie komt bovendien op tientallen duizenden euros. Zo hebben we nood aan een conferentiezaal, slaapplekken voor alle deelnemers, de faciliteiten om de conferentie te vertalen, etc. 

Link om online te doneren via de website van Campagne ROSA

Waarom ik lid werd

Voor ik me bij de LSP aansloot, beschouwde ik mezelf al redelijk lang als een socialist. Ik had echter nog nooit de moed gehad om mij ook daadwerkelijk in een organisatie te engageren.

Ik keek naar het nieuws, las artikels op het internet en was zeer geïnteresseerd in allerhande maatschappelijke theorieën om de levensomstandigheden binnen onze samenleving te verbeteren. Het was pas na een paar jaren dat ik doorhad dat ik wel graag en veel over die problemen sprak, terwijl ik nog nooit ook maar iets gedaan had om er ook daadwerkelijk iets aan te doen. Daarna ben ik beginnen zoeken naar organisaties om me bij aan te sluiten, en ik kwam al snel uit bij de Linkse Socialistische Partij. Bovendien had ik zelf van dichtbij gezien dat een partij zoals deze echt wel een positieve impact kan hebben. Zo was er de Fight for 14 campagne aan de UGent, waar ik studeer. Deze campagne voor een hard nodige loonsverhoging voor het laagstbetaalde personeel leidde tot een succes. Ook het feit dat de partij deel is van een Internationale (International Socialist Alternative) sprak me heel erg aan. Ik ben dan lid geworden en heb er zeker nog geen spijt van. Vanaf dan voelde ik dat ik een impact kan hebben.

Nils, student, Gent

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist