MeToo strijd gaat door. Stop de antifeministische backlash!

De moedige getuigenissen maakten het moeilijk seksisme te negeren, maar de afgedwongen verandering is helemaal niet genoeg. Volgens een studie in Frankrijk verergert seksueel geweld. We moeten onze beweging versterken met een programma dat echte verandering in het dagelijks leven realiseert en breekt met dit seksistisch systeem! Campagne ROSA eist massale investeringen in slachtofferhulp en publieke diensten zoals onderwijs, crèches en de zorgsector. Financiële afhankelijkheid werkt machtsverhoudingen en seksisme in de hand. Op 8 maart eisen we hogere lonen en pensioenen, ook voor wie een onderbroken loopbaan heeft. Op alle campussen moeten zorgcentra na seksueel geweld (ZSG) komen. Dat is waar 8 maart om draait!

Fight back tegen de antifeministische backlash

In de VS verdween het recht op abortus en in Afghanistan verloren vrouwen zowat al hun rechten. Verschillende media maken van daders slachtoffers. Wij betreuren elke zelfmoordpoging. Iedereen met mentale problemen, zelfs daders, zouden hulp moeten krijgen. Maar dat maakt van Bart de Pauw, noch Johnny Depp een slachtoffers. Rechtbanken spreken seksisten ook terug vrij. Zo werd Jeff Hoeyberghs quasi vrijgesproken voor vrouwenhaat tijdens een lezing van het extreemrechtse KVHV die aan het licht werd gebracht door acties van Campagne ROSA. Onder de leuze van het recht op vrije meningsuiting wordt zo de deur terug opengezet voor het normaliseren van seksisme en geweld.

Extreemrechts speelt daarin een grote rol en stelt feminisme voor als achteruitgang voor mannen. Georges Louis Bouchez (MR) en Bart De Wever (N-VA) stellen dan weer antidiscriminatie voor als doorgeslagen ‘wokeness’. Zo misbruiken rechtse en extreemrechtse ‘influencers’ onzekerheidsgevoelens: één op vier jonge mannen in Frankrijk denkt dat geweld soms nodig is om respect af te dwingen. Deze anti #MeToo backlash moet beantwoord worden met massale strijd. We laten ons het zwijgen niet opleggen!

Voor sterke publieke diensten – tegen de dubbele dagtaak

Vroegere golven van feministische strijd dwongen publieke diensten af, verminderden onbetaald huishoudelijk werk en brachten vrouwen toegang tot de arbeidsmarkt en een inkomen. Door onderfinanciering en privatiseringen worden die diensten al jaren afgebouwd en geteisterd door slechte werkomstandigheden. Kinderopvang, rusthuizen en schoonmaakdiensten zijn privébedrijven die winst willen maken. Spoorwegpersoneel krijgt door stijgende ticketprijzen en overvolle treinen vaker te maken met geweld. De druk op onderwijs en zorgpersoneel is hoger dan ooit.

Tekorten en crisis vergroten de voedingsbodem voor seksisme en andere discriminatie. En crisis lijkt er in dit systeem altijd te zijn.

Ook na de pandemie blijven opnieuw meer vrouwen thuis of deeltijds werken door overvolle crèches. Het vergroot de loonkloof en financiële afhankelijkheid van vrouwen, maar versterkt ook seksistische vooroordelen. Vier op tien Franse mannen vindt het normaal dat een vrouw stopt met werken om voor kinderen te zorgen. Wij pikken dit niet! We strijden voor nieuwe publieke diensten zoals sociale restaurants, openbare wasserijen, … en voor massale publieke investeringen in bestaande diensten. Er is geld genoeg, maar steeds meer winsten gaan naar de ultrarijken. De hele financiële sector moet daarom in publieke handen komen om zo democratisch de door de werkende klasse geproduceerde rijkdom te verdelen en beheren op basis van de noden.

Voor strijdbaar en socialistisch feminisme – nu meer dan ooit

In het kapitalisme staat onze sociale vooruitgang altijd onder druk. Strijd blijft daarom nodig. De Iraanse vrouwen en werkende klasse tonen de weg vooruit. Wereldwijd komt ROSA op voor een feministische revolutie en een socialistisch alternatief op kapitalisme. Enkel dan is een wereld mogelijk waarin geen mens nog onderdrukt wordt door een ander. Twijfel niet om lid te worden en je te organiseren. Voor minstens €10 ontvang je een ledenpakket. Daarin vind je ook het ‘socialistisch feministisch manifest’, van ROSA International, dat we met elke feminist willen bespreken en de lessen eruit gebruiken om onze strijd verder te zetten! Doe mee!

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie