Voeg toe aan mijn agenda

Afspraak: 08/03/23
8 maart en het hele jaar door: seksisme en LGBTQIA+fobie bij de wortel aanpakken

Geen kapitalisme zonder seksisme

  • “Vrouwen willen de privileges van mannelijke bescherming en geld, maar ze willen wel hun benen niet meer opendoen.” Jeff Hoeyberghs
  • “Als mannen te vrouwelijk worden, krijgen we een probleem.” Vincent Cassel, Frans acteur

Elke dag, elke maand, of elk jaar heeft zijn portie vrouwenhaters, seksistische kletspraatjes of gewelddadige en haatdragende uitspraken tegen vrouwen en LGBTQIA+mensen.

door Brune (Brussel)

Dat sommige van die uitspraken nu minder voorkomen, is dankzij het hogere bewustzijn, de druk van 10 jaar nieuwe internationale dynamiek in de feministische strijd en 5 jaar aanklachten à la Metoo op sociale media (mag het even?). Toch zijn er nog steeds mensen die het zich veroorloven weerzinwekkende dingen te zeggen en helaas lijkt er een publiek te bestaan voor dit soort uitspraken. Ze minimaliseren de reële en talrijke ervaringen waarmee vrouwen en LGBTQIA+personen dagelijks worden geconfronteerd.

Seksisme is overal en permanent: STOP!

Wil je (enge) cijfers? In de afgelopen 6 jaar waren er in België minstens 173 slachtoffers van feminicide. Dit zijn vrouwen die vermoord werden omdat ze vrouw zijn. Dit is ondraaglijk.

Jaarlijks zijn er 75.000 gevallen van seksueel geweld in België. Slechts 8.000 worden aangegeven bij de politie, en van deze 8.000 worden er slechts 900 veroordeeld! Wanneer vrouwen dan hun aanrander aanklagen op sociale media, krijgen ze te horen ‘laat de politie en justitie het maar doen’. Moeten we er een tekening bij maken?

Laten we het ook hebben over economisch geweld: de loonkloof tussen vrouwen en mannen bedraagt 23,1% in België. Is dat normaal? Vrouwen zijn in de meerderheid in deeltijdse jobs, want velen onder hen moeten zorgen voor het huishouden en de opvoeding van de kinderen. Die magische formule is: deeltijds werk = deeltijds loon = onzekerheid = geweld …

De zorgsector (net als het onderwijs), een essentiële sector, is overwegend vrouwelijk. We hebben geapplaudisseerd tijdens de lockdown. Toch blijft het vandaag een ondergewaardeerde, onderbetaalde, ondergefinancierde sector. Waarom blijft de regering het budget hiervoor verwaarlozen? Antwoord: omdat de regering andere prioriteiten heeft: het “concurrentievermogen” van bedrijven. Om nog maar te zwijgen van de komende aanval op de pensioenen … Dat heeft steevast een veel grotere impact op vrouwen. Trouwens, laten we het luid en duidelijk zeggen: deze regering is vals feministisch, we moeten de hypocrisie ervan aan de kaak stellen!

Een algemene strijd om dit verrotte systeem omver te werpen tot in de kern …

Dus ja, we hebben vooruitgang geboekt, maar nee, we zijn er nog niet. We kunnen geen tientallen jaren wachten op gelijke lonen (75 tegen het huidige tempo, volgens Oxfam)! Seksistisch en seksueel geweld is dodelijk, het is een absolute noodsituatie!

We moeten zoveel mogelijk mensen samenbrengen om een brede strijdbeweging op te bouwen. Feministische bewegingen moeten zich verbinden met andere sociale strijd. Ze hebben allemaal een gemeenschappelijke tegenstander: het kapitalistisch systeem, dat de meerderheid uitbuit ten gunste van een extreme minderheid van ultrarijken en dat seksisme en racisme gebruikt als verdeelstrategie.

We mogen niet stoppen. Iedere dag van het jaar is er strijd, want seksisme is dagelijkse kost. 8 maart, de internationale dag van de strijd voor vrouwenrechten, is een niet te missen actiedag. Het is een essentiële stap in de opbouw van een beweging die in staat is het kapitalistisch systeem omver te werpen, en het is met dat doel dat deze dag meer dan een eeuw geleden werd bedacht.

Om degenen die ons willen intimideren, de Jeff Hoeyberghsen en Vincent Cassels van deze wereld, het zwijgen op te leggen, is het tijd om mee te strijden! Sluit aan bij Campagne ROSA en neem samen met ons deel aan 8 maart 2023!

Afspraak woensdag!

Voeg toe aan mijn agenda
Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie