Voeg toe aan mijn agenda

Afspraak: 22/02/23
Jeff Hoeyberghs is vrijgesproken!? Genoeg is genoeg, stop seksisme!

Protestactie aan UGent woensdag 22 februari om 18u30

Actie: op de trappen van de Blandijn, de plaats waar Jeff Hoeyberghs op 4 december 2019 op uitnodiging van het KVHV z’n seksistische en racistische uitspraken deed. Hoeyberghs werd nu in beroep vrijgesproken voor zaaien van haat en aanzetten tot geweld. Dat pikken wij niet. Hoeveel slachtoffers moeten er nog vallen vooraleer wordt opgetreden tegen hatespeech. Dit is geen kwestie van vrije meningsuiting.

Campagne ROSA voerde drie jaar geleden actie aan de trappen van de Blandijn tegen de “lezing” met Hoeyberghs. We zorgden ervoor dat de hatespeech van Hoeyberghs nationaal nieuws werd. En er volgde een veroordeling voor aanzetten tot haat en geweld. Nu werd in beroep deze veroordeling teniet gedaan.

Z’n uitspraken gingen ondertussen het hele land rond. Hij zei er onder meer: “Vrouwen willen wel de privileges van de mannelijke bescherming en geld. Maar ze willen wel niet meer hun benen opendoen”. En: “Je kan een vrouw niet als gelijke behandelen zonder haar slaaf te worden.” Hij stelde verder dat “wij ze wasmachines, afwasmachines, poetsvrouwen gegeven hebben, totdat ze natuurlijk zelf overbodig waren”. Of nog: “Hulp zoeken bij een wijf. Weet je hoe wij dat noemen? Jeanetten.”

Zonder de massale publieke verontwaardiging, de actievoerders en befaamde video van Campagne ROSA, zou deze veroordeling er in de eerste plaats nooit gekomen zijn. Dat Jeff Hoeyberghs vandaag quasi wordt vrijgesproken is een gevaarlijk precedent. Het geeft de boodschap dat misogynie, discriminatie en de normalisering van geweld voortaan onbestraft zullen blijven! Daarmee wordt de deur opengezet voor andere rechtse of extreem rechtse groepen om hun haatdragende politiek gewoon offensiever verder te zetten.

Zo blijft de extreem rechtse studenten vereniging, KVHV, die vier jaar geleden de lezing met Hoeyberghs organiseerde aan de Ugent, helaas buiten schot. Het KVHV kwam ervan af met een lichte schorsing en is vandaag nog steeds een erkende vereniging aan de UGent.

Campagne ROSA eist een uitsluiting van het KVHV. Geen subsidies meer voor haat! Geen infrastructuur meer voor het verspreiden van racisme, seksisme en discriminatie!

Achter het openlijke seksisme, racisme en de LGBTQI+fobie van Hoeyberghs en extreemrechts, schuilt de structurele discriminatie op straat, op de werkplaats, op de arbeids- en huisvestingsmarkt …Die structurele discriminatie zit ingebakken in ongelijkheid van de kapitalistische maatschappij.

Daarom komt Campagne ROSA deze woensdag op straat. We protesteren tegen seksisme en het systeem dat het voortbrengt!

Afspraak 18u30 Blandijn!

Facebook evenement

Voeg toe aan mijn agenda
Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist