Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van opvallende nieuwtjes of feiten. We publiceren ook berichten die op diverse linkse socialistische blogs verschenen.


Het negationisme van het Sri Lankese leger

Eind juli bracht Le Soir een dossier over de Tamil-bevolking in Sri Lanka. De journaliste van deze krant had meer geluk dan haar twee Nederlandse collega’s die werden aangevallen omwille van hun poging om verslag vanuit het Tamil-gebied uit te brengen. Zij moesten het land verlaten. In Sri Lanka gaat de onderdrukking van de Tamil-bevolking voort. Op het einde van de oorlog, in mei 2009, vielen minstens 40.000 slachtoffers op drie weken tijd. Maar momenteel zijn er nog steeds meer dan 146.000 vermisten en blijven er gevangenenkampen bestaan. De journaliste stelde terecht vast dat 18 mei 2009 niet het einde van de burgeroorlog in het land betekent. In het kader van het artikel werd ook gesproken met een woordvoerder van het leger. Ubaya Medawala verklaarde dat er geen burgerslachtoffers zijn gevallen en dat het leger “niet op burgers heeft geschoten”. Hij beweert dat het leger “de burgers heeft gered” terwijl enkel “terroristen van de LTTE” werden vermoord. Het regime ontkent wat algemeen geweten is en eerder bevestigd in een VN-rapport. Wij eisen een onafhankelijk onderzoek naar de oorlogsmisdaden.


Historisch lage belastingsvoet voor bedrijven

Het officiële vennootschapsbelastingtarief van 33,99% is in de praktijk al lang achterhaald. Het ACV maakte op haar zomerblog bekend dat het reële belastingtarief in 2009 amper 11,8% bedraagt. In 2009 werd voor 93,956 miljard euro betaald. Indien het tarief van 2001 (19,9%) zou zijn betaald, dan had de overheid 7,6 miljard euro extra inkomsten gehad. Het ACV wijst erop dat de notionele intrestaftrek een belangrijke rol speelt in deze “massieve fiscale aderlating”. Toch pleit de vakbond vreemd genoeg niet voor de afschaffing ervan.


Wilders klaagt “vals politiek spelletje” aan

Neen, Geert Wilders is niet tot inkeer gekomen en neemt geen afstand van de beweging die hij zelf heeft opgezet. Als Wilders het over “valse politieke spelletjes” heeft, bedoelt hij de reacties van de andere politieke partijen op de aanslagen in Noorwegen. Die gingen niet zo ver om te stellen dat de kogels van rechts kwamen of dat al wie vooroordelen tegenover migranten heeft, een potentiële terrorist is. Maar het louter vermelden van de extreem-rechtse achtergrond van Anders Behring Breivik, gaat voor Wilders al te ver. In zijn kritiek op de “valse politieke spelletjes” noemt Wilders ook namen, onder meer die van “islamknuffelaars als Cohen en de rest van links Nederlands.” Het lijkt erop dat Wilders de ketel is die de pot verwijt dat hij zwart ziet.


Foute vrienden

Chavez blijft zijn Libische vriend Khadaffi verdedigen en maakt daarmee nogmaals duidelijk wat een belangrijke zwakte van zijn eigen positie is. Het idee dat de vijand van de vijand een vriend is, leidt tot wel erg pijnlijke allianties. Als Chavez het ernstig meent als hij voor socialisme pleit, dan zou hij vertrekken vanuit de belangen van de arbeiders en de armen. En dat ook in Libië. Door dat niet te doen, gaat Chavez in tegen het standpunt dat socialisten naar voor brengen. Bovendien bezorgt hij dictator Khadaffi een anti-imperialistisch schaamlapje terwijl de Libische kolonel in het verleden op de eerste rij stond om akkoorden te sluiten met alle imperialistische leiders die hem met open armen ontvingen. Hypocrisie is blijkbaar in verschillende kringen aan de orde van de dag.


"Gigantische systeemcrisis"

Een krant had het deze week op haar voorpagina over de dreiging van een "gigantische systeemcrisis". Het ging niet om een linkse krant, maar wel degelijk om de behoudensgezinde traditionele krant De Standaard. Donderdag waarschuwde de krant: "Beleggers vrezen nu al dat vele landen er niet in zullen slagen om hun hoge schuldenlast af te bouwen en uiteindelijk op een faillissement zullen afsteven. Met een economische achteruitgang zou het aanpakken van de te hoge schulden helemaal een bijna onmogelijke opdracht worden, want dat bekent minder inkomsten en meer uitgaven. Met enige verbeelding zien beleggers de hele westerse wereld op een nieuwe uitgave van de Grote Depressie afstevenen. (…) Als de economie in een recessie valt, dreigt het vertrouwen helemaal te verdwijnen en komt een gigantische systeemcrisis dichterbij."


Capitulatie

Het antwoord van de ‘markten’ op de dreigende "gigantische systeemcrisis" werd vrijdag in De Tijd als volgt samen gevat: "Capitulatie. Een beter woord is er niet om de houding van beleggers te omschrijven. De Europese beurzen kelderden donderdag. Op Wall Street leverde de Dow 4,3 procent in. Dat is de slechtste prestatie sinds december 2008. Sinds de nasleep van het faillissement van Lehman Brothers, met andere woorden. En deze ochtend kleurden ook de Aziatische beurzen bloedrood." Er wordt gevreesd dat de VS aan de vooravond van een double dip staat en dat de Eurocrisis in een kritische fase komt met Italië en Spanje die onder vuur liggen.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig