Brandweer in actie voor meer middelen

Roll-over (voorloper van de flashover)! Genoeg is genoeg! Opbouwen naar 7 maart

Pamflet van LSP op de acties van brandweerlieden vandaag

Pensioen op 60: nu!

Agressie op brandweerpersoneel neemt al jaren toe. De belangrijkste daarvan is eigenlijk de pensioenhervorming die alle werknemers, inclusief brandweerlieden, dwingt om tot 67 jaar te werken. We hebben als brandweerlui echter een levensverwachting die 7 jaar lager ligt dan het nationale gemiddelde (volgens het Ministerie van Binnenlandse Zaken). Het is duidelijk dat het pensioen voor ons zeer kort of zelfs onbestaande zal zijn. Een volledig pensioen op 60 jaar is dus een evidentie!

We zijn niet de enigen met een zwaar beroep. We zijn solidair met onze collega’s in de ziekenhuizen, bij de politie, in technische beroepen … Iedereen verdient een degelijk pensioen waar je op tijd van kan genieten!

Meer middelen om veiligheid te bieden!

Daarnaast worden onze middelen al jaren niet meer uitgebreid door de politici. We werken met te weinig personeel en in een situatie van tekorten. Reddings- of veiligheidsvoertuigen zijn vaak niet beschikbaar. Het springen van een ladder naar een ambulance en vervolgens naar een pomp is in veel zones gebruikelijk geworden. De werkdruk neemt voortdurend toe. Dit alles brengt de bevolking die wij beschermen en ons eigen leven in gevaar. Dit belangt iedereen aan! Een enorme uitbreiding van het personeel is een prioriteit!

Geen geld? De winsten zijn gigantisch!

We willen niet als citroenen worden uitgeknepen alsof we een privaat bedrijf zijn en just-in-time werken, zoals onze collega’s in ziekenhuizen helaas al moeten doen. Er is geld om dit alles te financieren: De 5.000 grootste industriële en commerciële bedrijven in België hebben vorig jaar 36 miljard euro winst geboekt. Dat is een verdubbeling ten aanzien van 2020. De studiedienst van de PVDA toonde aan dat de grote verzekeringsgroepen (diegenen die geld verdienen met het beschermen van eigendommen en mensen) elk jaar meer dan 1 miljard euro netto winst maken. Het is evident dat ook zij moeten betalen voor een efficiënte openbare nooddienst.

Voor een opbouwend actieplan

27 januari moet een begin zijn. ACOD en ACV Openbare Diensten hebben al een nieuwe datum voor een staking en betoging aangekondigd. VSOA heeft aangekondigd dat het mee wil doen. We stevenen dus af op een nationale dag van strijd van brandweerlieden in een gemeenschappelijk front op 7 maart. Via gezamenlijke algemene vergaderingen per zone kunnen we bouwen aan een beweging die resultaten boekt. Onze vakbondsleiding en hun onderhandelingen met politici moeten onderworpen zijn aan de besluiten van deze algemene vergaderingen.

We hebben als brandweerpersoneel een symbolisch gewicht, maar we zijn niet de grootste groep werkenden, laten we daarom ook samen met andere sectoren en andere werkenden acties opdrijven om onze levenskwaliteit in het algemeen op te krikken! Denk maar aan de strijd voor meer middelen, hogere lonen en de 30-urenweek zonder loonverlies en met bijkomende aanwervingen. Samen sterk!

Organiseer je, sluit aan bij LSP

LSP/PSL is een nationale partij die werkenden, jongeren, feministen … organiseert om het kapitalisme omver te werpen en de samenleving te veranderen. Het kapitalisme brengt ons alleen maar meer oorlog, ellende en uitbuiting. Daarom strijden wij voor een democratisch socialistische samenleving waarin de barbaarsheid van de markteconomie wordt vervangen door een rationele economie die democratisch wordt gepland om te voorzien in de behoeften van de gemeenschap met respect voor de planeet. Deze strijd is van nature een internationale strijd, en daarom zijn wij op alle continenten georganiseerd via een wereldpartij: International Socialist Alternative (ISA).

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie