Verzet nodig tegen conservatieve aanval op transrechten en democratie in Schotland

Door leden van Socialist Alternative in Schotland

Voor de tweede keer in twee maanden tijd heeft de Tory-regering in Westminster de bevoegdheden van de Britse staat gebruikt om het Schotse parlement terug te fluiten.

De uitspraak van het Hooggerechtshof in november, dat de wetgevende macht van Holyrood niet bevoegd was om een referendum over onafhankelijkheid uit te schrijven, toonde aan dat het Verenigd Koninkrijk geen vrijwillige vereniging van naties is, maar een dwingende en steeds meer misbruik makende unie, die in het belang van het grootkapitaal aan Schotse werkenden wordt opgedrongen.

Dit werd nu gevolgd door het besluit van de Britse minister voor Schotland, Alister Jack, om met afdeling 35 van de wet van 1998 over Schotland de ‘koninklijke goedkeuring’ te weigeren die nodig is om de hervorming van de gendererkenning in wet om te zetten. Die hervorming werd door een grote meerderheid van de verkozenen in het Schotse parlement aangenomen, ondanks obstructie door de Tory-afgevaardigden. De acties van Alister Jack zijn een verdere belediging voor de Schotse kiezers.

Bovendien vertrappelen Jack, premier Rishi Sunak, minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman en minister van (on)gelijkheid Kemi Badenach de democratische rechten van Schotland, maar ook de lichamen, rechten en zelfs het leven van de Schotse transgemeenschap.

Geen vertrouwen in SNP om aanvallen te weerstaan

De Tories blokkeren hiermee een wet die er kwam na jaren van campagnevoeren en druk uitoefenen. De regering van de Scottish National Party (SNP) en het ‘iberale’ establishment schuiven de kwestie op de lange baan. Voor de Tories is dit een nieuw front in de internationale ‘cultuuroorlog’ die extreemrechts en het religieuze establishment voeren tegen de rechten van trans mensen en andere onderdrukte groepen, vooral vrouwen, gays en mensen van kleur.  

Men kan er niet op vertrouwen dat de SNP deze aanvallen zal weerstaan. In plaats van de ondemocratische uitspraak van het Hooggerechtshof te trotseren en het volksverzet tegen de Tories te mobiliseren, nodigde de Schotse premier Nicola Sturgeon Sunak uit voor een diner in Inverness en ondertekende zij een deal met de regering in Westminster om in Schotland twee ‘economische vrijhavens’ in te richten, waar de jobs, rechten en milieubescherming van werkenden worden uitverkocht aan de hoogste bieders op de wereldmarkt. Sturgeon kondigde slechts het slappe plan aan om van de volgende algemene parlementsverkiezingen in Groot-Brittannië een “de facto referendum” over onafhankelijkheid te maken. Dat plan dreigt ze overigens al door te schuiven naar de Schotse verkiezingen van 2026.  

De Schotse regering zou de dictaten van de Tories moeten trotseren en het democratische mandaat uitvoeren dat ze heeft om een veilige en eerlijke regeling voor de erkenning van het geslacht vast te stellen. In plaats daarvan lijkt Sturgeon naar hetzelfde Hooggerechtshof te rennen dat nog maar enkele weken geleden de minachtende verwerping van democratische rechten door Westminster steunde.

Arbeidersstrijd nodig om onderdrukking uit te roeien

De enige kracht die deze aanval van de Tories op de Schotse arbeidersrechten kan weerstaan en de eenheid kan opbouwen die de ‘cultuuroorlogen’ willen doorbreken, is de arbeidersklasse van Schotland, in solidariteit met de arbeiders in Engeland, Wales en Ierland. Om dit te doen hebben we dringend behoefte aan een massale arbeiderspartij die in staat is de strijdbaarheid en eenheid van de stakingsbeweging van de afgelopen maanden te mobiliseren, en naar voren te treden in de strijd van alle onderdrukten en voor democratische rechten.

Socialist Alternative roept op tot een massabeweging om deze ondemocratische en onderdrukkende aanval te verslaan. Verdedig de Gender Recognition Reform Bill en breid de verworvenheden ervan nu uit naar Engeland, Wales en Noord-Ierland!

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist