Belastingparadijs België

Het weekblad Knack (1) wijst deze week nogmaals op het feit dat België de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een belastingparadijs. Eerder deze zomer wees het ACV (2) er al op dat het reële belastingtarief voor bedrijven de afgelopen jaren zowat gehalveerd is: van 19,9% in 2001 tot amper 11,8% in 2009. Een van de belangrijkste redenen is de notionele intrestaftrek. Knack stelt vast: de cijfers tonen aan “hoe grote, internationale ondernemingen fiscaal gepamperd worden”.

Knack verwijst naar het jaarlijkse World Investment Report van de Unctad, de VN-organisatie voor handel en ontwikkeling. Dat rapport plaatste ons land op de vierde plaats voor het aantrekken van buitenlandse investeringen. Enkel de VS, China en Hong Kong gaan België voor. Voorheen stond België op de 17de plaats. In 2010 werd voor 62 miljard dollar aan buitenlandse investeringen aangetrokken.

De grote kapitaalstromen die via ons land trekken, zijn volgens het weekblad “een indicatie van het glijmiddeleffect van minstens twee belangrijke fiscale gunstmaatregelen.” Daarbij wordt verwezen naar de gunstmaatregelen voor coördinatiecentra en de notionele intrestaftrek.

Die maatregelen zorgen voor een afname van het reële belastingtarief voor ondernemingen. Het officiële tarief van 33,99% vennootschapsbelastingen wordt wellicht enkel door kleine ondernemingen betaald, voor internationale bedrijven is het eerder gezakt tot een nultarief. Het gemiddelde reële tarief nam af van 19,9% in 2001 tot 11,8% in 2009. In 2009 maakten de bedrijven 93,956 miljard euro winst voor belasting. Indien het tarief van 2001 zou zijn betaald, dan had de overheid volgens het ACV 7,6 miljard euro extra inkomsten gehad. De vakbond spreekt over een “massieve fiscale aderlating”.

De notionele intrestaftrek speelt een belangrijke rol in de fiscale aderlating. In het aanslagjaar 2010 werd voor 16 miljard euro afgeschreven via notionele intrestaftrek, wat goed was voor een bruto fiscale kost van 5 miljard euro. Zowel Knack als ACV stellen dat België “een heus belastingparadijs” is.

Dit doorprikt het patronale argument dat de belastingen in ons land te hoog zijn. Eerder werd ook al duidelijk dat een daling van de loonkosten niet leidt tot een versterking van de economie. De patronale argumenten blijken erg licht te wegen. De arbeidersbeweging moet daar gebruik van maken om zelf op offensieve wijze haar eigen eisen naar voor te schuiven.


Verwijzingen

  1. Knack: Belastingparadijs België
  2. ACV: 7,6 miljard minder vennootschapsbelasting te betalen door de bedrijven
Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie