Jonge activisten in de gevangenis in Ierland

Vorige maandag (op 3 november) werden in Ierland nog eens 6 activisten gevangen gezet omdat ze campagne voerden tegen de dure vuilzakken en deelnamen aan een actie tegen de nieuwe dubbele belasting op huisvuil. De 6 werden voor drie weken veroordeeld en tot een geldboete van 1.500 Euro per persoon.

Onder de gearresteerden bevinden zich Fionn Ryder en Dave Murphy. Fionn en Dave zijn beiden lid van Socialist Youth (de Ierse afdeling van International Socialist Resistance) en de Socialist Party. Fionn is een 24-jarige postman en lid van de Civil and Public Services Union (CPSU). Dave is een 19-jarige student aan het University College Dublin (UCD). Dave is kandidaat bij de verkiezingen van studentenvertegenwoordigers in de UCD, de eerste kandidaat in de geschiedenis van de unief die vanuit de gevangenis wil verkozen worden…

ISR spreekt zich uit tegen de gevangenzetting van alle activisten die opkwamen tegen de dure vuilzakken, maar omdat Fionn en Dave de jongsten zijn, is het nuttig om hen zeker een solidariteitsbericht te sturen om te tonen dat tal van jongeren achter hun strijd staan en het waarderen dat ze opkomen tegen de aanvallen op de levensstandaard van de arbeiders en jongeren.

Joe Higgins verklaarde over de recente gevangenzettingen in het Ierse parlement: "De regering van de Taoiseach (benaming van de titel van Ierse premier) heeft alle standaarden van een beschaafde samenleving omgedraaid. De onschuldige belastingbetalers, die heel hun leven belastingen betalen en nu gepensioneerd zijn, worden vervolgd en gevangen genomen omdat de Taoiseach de rechtbanken wil gebruiken om nieuwe belastingen op te leggen, maar de miljonairs en bankiers die massale fraude organiseren, gaan vrijuit."

De rechtbanken proberen samen met het Ierse establishment om de actievoerders te intimideren om de beweging tegen hun asociaal beleid te breken. De regering voerde een dubbelen belasting in waarbij de meerderheid van de bevolking reeds betaald voor de openbare diensten via hun PAYE (Pay as You Earn) belasting en nu nog eens een bijkomende belasting zouden moeten betalen voor de afvalophaling.

Dit beleid leidt tot een begrijpelijke woede in veel arbeidersbuurten. De Socialist Party nam deel aan het opzetten van campagnes tegen dit beleid en verdedigde de idee van een niet-betalingscampagne. Dit idee kreeg een positieve respons in tal van arbeiderswijken en velen nemen deel aan de niet-betalingscampagne.

Lokale raden beslisten om enkel het afval op te halen van wie betaalde en de rest te laten stikken. Dat werd gezien als een poging om de massale niet-betalingscampagne te breken. De campagne stelde daarom dat alle vuilzakken moesten opgehaald worden, of anders geen enkele. Daarom werden blokkades georganiseerd van de vuilkar in verschillende delen van Dublin. Veel vuilnismannen staan erg sympathiek tegenover de campagne. De lokale raden daarentegen beslisten om mensen op te pakken, voor het gerecht te brengen en hen in de gevangenis te droppen.

Dat is de manier waarop de regering reageert op mensen die niet akkoord gaan met haar asociaal beleid. Ze criminaliseren gewone belastingbetalers om hen te discrediteren en anderen te waarschuwen om zich alleszins niet te verzetten tegen onrechtvaardige maatregelen. Ondanks die intimidatie steunt 37% van de bevolking van Dublin de taktieken van de campagne. Dat aantal is hoger dan het percentage dat de regering vandaag nog steunt.

We willen duidelijk maken dat niet enkel de bevolking van Dublin niet akkoord gaat met het Ierse establishment en vragen jongeren om hun steun te betuigen met de gevangen genomen actievoerders. Schrijf een bericht naar Fionn en Dave (in het Engels) via freedaveandfionn@hotmail.com (stuur een kopie naar info@socialisme.be) en de berichten worden hen bezorgd.

Delen: Printen: