Na arrestatie Tate: strijd tegen giftig seksisme opvoeren

Protest tegen seksistisch en LGBTQA+foob geweld . Foto door Liesbeth
Protest tegen seksistisch en LGBTQA+foob geweld. Foto door Liesbeth

Het is ironisch dat vrouwenhater Andrew Tate werd opgepakt nadat hij een flauwe poging deed tot stoer uithalen naar klimaatactiviste Greta Thunberg. De antwoorden van Thunberg boorden Tate de grond in en werden breed gedeeld. Het toont dat Thunberg zich niet alleen uitspreekt rond het klimaat, maar ook tegen onderdrukking en diegenen die onderdrukking propageren.

Tegelijk toont deze zaak dat er een zekere maatschappelijke steun is voor een seksistische vrouwenhater die gezocht werd voor verkrachtingen en mensenhandel. Andrew Tate is wat de media een ‘onlinepersoonlijkheid’ noemen, iemand die beroemd werd na een kort televisieoptreden en daarna op sociale media groot werd met seksisme, homofobie, racisme en alles wat onderdrukking ondersteunt. De algoritmes van sociale media smullen van controverses, wat de opgang van ‘onlinepersoonlijkheden’ als Andrew Tate en hun haat mogelijk maakt.

De arrestatie van Tate en zijn broer maakt duidelijk dat het niet bij online haat bleef. Tate werd bekend nadat hij in het televisieprogramma Big Brother een vrouw had mishandeld en aan de deur werd gezet – telkens goed voor extra kijkcijfers. Nu werd hij opgepakt met zijn broer en twee Roemeense verdachten wegens het “oprichten van een criminele organisatie met als doel vrouwen te rekruteren, te huisvesten en uit te buiten door hen te dwingen pornografisch materiaal te maken dat tegen betaling online te bekijken is.”  Er kwam een onderzoek nadat zes vrouwen klacht indienden.

Die beschuldiging maakt duidelijk hoe de giftige retoriek op sociale media doorgezet wordt in de organisatie van haat, discriminatie en mishandeling in de reële wereld. Als wij protesteren tegen extreemrechts, waar er heel wat aanhangers van Tate zijn, wordt al eens tegengeworpen dat we niet tegen hun ‘vrije meningsuiting’ mogen ingaan. Tate toont nogmaals aan dat aanzetten tot haat en geweld geen ‘meningsuiting’ is, maar effectief een aanzet tot en opstart van haat en geweld.

Daarbij richtte hij zich nu tegen Greta Thunberg, in zijn ogen wellicht een klein en kwetsbaar meisje en dus een ideaal doelwit. Zo zitten pestkoppen nu eenmaal in elkaar, de zwaksten zijn de eerste kandidaat voor de rol van de zondebok. Als ze dan nog bekend zijn ook, is de controverse gegarandeerd. Tate vergiste zich in Thunberg, die net als duizenden andere jongeren van de klimaatgeneratie heeft geleerd om zich niet te laten doen en terug te vechten. Thunberg heeft doorheen de klimaatacties van de afgelopen jaren geleerd om niet onder de indruk te zijn van wereldleiders om zich niet te laten bedotten met holle klimaatpraatjes en andere bla-bla. Het was een misrekening van Tate om te denken dat ze onder de indruk zou zijn van zijn 33 auto’s.

In de strijd tegen haat en geweld vinden we geen medestanders bij de grote socialemediabedrijven. Die werpen zich integendeel op als actieve verspreiders van haat omdat dit de nodige controverse, volgers en winsten oplevert. Het is geen toeval dat de woordenwisseling tussen Tate en Thunberg op Twitter plaatsvond. Daar was Tate terug welkom nadat Elon Musk het platform had opgekocht.

Om haat en geweld effectief te stoppen, is er nood aan campagnes en strijd op straat, in de scholen, in de bedrijven. Zo is het mogelijk om solidariteit te organiseren tegen alles wat ons verdeelt en tegen het giftige systeem dat ons tegen elkaar opzet.

Onze strijd is er één van vrouwen, gender niet-conforme personen en mannen. Samen opkomen voor een socialistisch feministisch programma is nodig als antwoord op het kapitalisme, het systeem dat haat en verdeeldheid voedt en versterkt. Een belangrijke afspraak voor deze strijd is 8 maart, de internationale vrouwendag. Werk met Campagne ROSA en LSP mee om van die actiedag een succes te maken!

Delen: Printen:
Voorpagina van de De Linkse Socialist