Vrije meningsuiting? Vlaams Belang wil LSP-website muilkorven

Bij de vorige verkiezingen trok het Vlaams Blok naar de kiezer met onder meer de slogan "recht op vrije meningsuiting". Blijkbaar moet dat nogal beperkt gezien worden. Vlaams Belang Jongeren voorzitter Hans Verreyt diende immers klacht in naar aanleiding van een artikel dat verscheen op onze site. Hij beweert dat het artikel een voorbeeld van "laster en eerroof" zou zijn… Blijkbaar geldt de "vrije meningsuiting" waar het Belang voor opkomt, niet voor linkse socialisten tegen wie de "gedachtenpolitie" wordt ingezet.

VBJ-voorzitter Hans Verreyt nam aanstoot aan het verslag van de anti-NSV betoging eerder deze maand in Gent. Daarbij werd geschreven: "Enkele honderden anti-fascisten werden er fysiek aangevallen door de NSV onder leiding van nationaal VBJ-voorzitter Hans Verreyt." Blijkbaar neemt Verreyt aanstoot aan de bewering dat hij als VBJ-voorzitter politiek verantwoordelijk was voor het geweld van de kant van de NSV, een organisatie waarvan hij vorig jaar nog voorzitter was. De NSV-betoging was duidelijk een actie geleid door het Vlaams Belang, dat onder meer haar eigen ordedienst (Voorpost) inzette. Een betoging van Vlaams Blok jongeren waar de VBJ-voorzitter aanwezig is, wie moeten we dan politiek verantwoordelijk stellen?

Op 2 december viel een groepje vechtersbazen een grotere groep anti-fascisten aan bij de Overpoort in Gent na betogingen van zowel de NSV (studenten van het Vlaams Belang) als anti-fascisten. Met 1.500 anti-fascisten tegenover 150 aanhangers van de NSV, waaronder verschillende parlementsleden van het Vlaams Belang en ook de jongerenvoorziiter van de VBJ, werd de krachtsverhouding duidelijk gemaakt. Terwijl er bredere steun is voor een radicale anti-fascistische betoging, is de bereidheid om op straat te komen met de neo-fascisten van de NSV veel beperkter.

Om de frustratie daaromtrent uit te werken, konden een aantal getrainde fascisten zich na afloop van hun betoging blijkbaar niet inhouden. Ze vielen een groep anti-fascisten aan waarbij rake klappen vielen. Achteraf lieten de betrokkenen zich daarover trots uit op het internet.

Als het van het Vlaams Belang afhangt, zouden we nu dus niet meer mogen zeggen dat die betoging onder de politieke verantwoordelijkheid van die partij plaats vond. We mogen blijkbaar niet zeggen dat de "troepen van Hans Verreyt" overgingen tot een aanval? We mogen blijkbaar niet zeggen dat de NSV geleid wordt door Verreyt? De klacht van Hans Verreyt tegen de auteur van het verslag van de anti-NSV betoging, Geert Cool, is hypocriet.

Uiteraard mag het duidelijk zijn: wij laten ons niet muilkorven door die zogenaamde voorstanders van "vrije meningsuiting". Wij zeggen waar het op staat. De poging van Verreyt om wat afstand te laten tussen het Vlaams Belang en de relschoppers in Gent, is op zijn zachtst gezegd ‘stuntelig’ en ‘amateuristisch’. Het is opvallend dat Verreyt zich blijkbaar wil distantiëren van de relschoppers in zijn eigen partij, maar dat zou efficiënter kunnen als hij daarvoor zou opkomen in zijn eigen partij in plaats van zich tegen de LSP te richten…

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie