OCMW-personeel in 19 Brusselse gemeenten in actie voor meer middelen

Artikel uit maandblad De Linkse Socialist

Na vier werkonderbrekingen legde het OCMW-personeel in Brussel op 16 november het werk neer. Aanleiding is de onhoudbare werkdruk en het gebrek aan middelen, terwijl de opeenvolgende crises leiden tot een toename van het aantal mensen dat beroep doet op de diensten. 

Het personeel eist een structurele verhoging van de middelen voor de 19 OCMW’s. Op 16 november trokken de stakers in gemeenschappelijk vakbondsfront naar de kabinetten van Brussels minister-president Vervoort (PS) en federaal minister Lalieux (PS). Dit werd gevolgd door een nieuwe algemene vergadering, waar beslist werd om op 15 december opnieuw te staken. Na de bekendmaking van een nationale betoging op 16 december werd de staking een dag opgeschoven.

Een sociaal werker verklaarde in de media: “Er kloppen meer en meer mensen aan die financiële hulp vragen, maar we kunnen de dossiers niet meer volgen, waardoor er vertraging ontstaat bij de behandeling van de bestaande dossiers, de mensen ongeduldiger worden, en we minder en minder tijd hebben voor nieuwe OCMW-gebruikers.” Een andere merkte op: “We hebben al vaker de politie moeten bellen. Mensen die in de wachtzaal zitten, schreeuwen omdat ze hun financiële steun nog niet hebben gekregen en proberen onze kantoren binnen te dringen.” De werkdruk maakt dat de kwaliteit van de dienstverlening achteruit gaat. 

Op een algemene vergadering in oktober werd een eisenplatform opgemaakt. Daarin wordt de aanwerving van extra sociaal werkers en ondersteunend personeel gevraagd om de kwaliteit van de dienstverlening te waarborgen. Daarnaast onder meer: een loonsverhoging met 15% op 1 januari 2023 om de job aantrekkelijker te maken, een structurele verhoging van de middelen voor de aanwerving van personeel en renovatie van verouderde of te kleine gebouwen, meer opleidingen voor sociaal werkers, een einde aan autoritaire en agressieve vormen van management, investeringen in preventie voor werknemers, actualisering en strikte toepassing van procedures inzake preventie van psychosociale risico’s en welzijn op het werk, herwaardering van de sociale beroepen, collectieve arbeidsduurvermindering met loonbehoud en compenserende aanwerving, vrijwillig structureel telewerk gedurende twee dagen met vergoeding van de kosten die dit met zich meebrengt.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie