Betoging tegen Filip Dewinter: belangrijke eerste stap in opbouw antifascistische strijd

Op donderdag 1 december kwamen 800 mensen op straat in protest tegen een lezing van Filip Dewinter aan de UGent. De extreemrechtse studentenvereniging KVHV had het Vlaams Belang kopstuk uitgenodigd om zijn nieuw boek over omvolking, een racistische complottheorie, voor te stellen. LSP mobiliseerde met Actief Linkse Studenten en Campagne ROSA onder personeel en studenten aan de universiteit. De betoging verenigde grote delegaties studenten, activisten, studentenverenigingen met ACOD UGent en ABVV Oost-Vlaanderen in strijd tegen extreemrechts. Een grote stap vooruit in de heropbouw van antifascistische strijd in Gent.

Door Koerian (Gent)

Rector Van de Walle geeft (opnieuw) een platform voor haat

De lezing zou aanvankelijk in de Blandijn worden georganiseerd. Een platform van activisten, studentenverenigingen en vakbonden besloten op ons voorstel om die dag een antifascistisch festival te houden in de Blandijn en er zo voor te zorgen dat de lezing niet kon doorgaan. Het personeel van de Blandijn vreesde voor haar veiligheid en die van studenten (in het bijzonder de studenten Nederlands voor nieuwkomers) en eiste dat de universiteit de meeting zou afgelasten. UGent-rector Rik Van de Walle verplaatste daarop de meeting naar campus Aula in de Universiteitstraat, waar de politie makkelijker een cordon kan opwerpen.

Filip Dewinter, Vlaams Belang of KVHV hebben geen plaats aan de UGent. KVHV gebruikt de universiteit consequent als platform om haar haat te legitimeren. In 2019 nog werd Jeff Hoeyberghs veroordeeld voor aanzetten tot haat en geweld toen hij op uitnodiging van de studentenvereniging aan de UGent kwam spreken. Dat het niet bij woorden blijft werd vorige maand duidelijk, toen studenten en personeel van de UAntwerpen werden geïntimideerd door de neofascisten van Voorpost en de politie. KVHV kreeg voor de haatmeeting met Hoeyberghs amper een sanctie en mag verder haar gif spuwen. Rector Rik Van de Walle negeerde de oproepen van het personeel in de Universiteitsstraat – dat ook vreesde voor haar veiligheid – en gaf Dewinter daar het universiteitsplatform. Vlaams Belang bedankte Rik Van de Walle uitvoerig voor bewezen diensten. De gunsten van racisten wegen voor de rector zwaarder dan de veiligheid van studenten en personeel.

Betoging tegen extreemrechts als eerste stap

Het verplaatsen van de meeting was een overwinning. De Blandijn is een historische progressieve plek, midden in de studentenbuurt. Extreemrechts werd teruggedrongen achter een politiecordon, ver weg van andere studenten. Om de veiligheid van studenten, in het bijzonder studenten die deel uitmaken van een minderheidsgroep, te beschermen en om extreemrechts niet ongecontesteerd haar haat te laten spuien, werd een betoging georganiseerd door de studentenbuurt die eindigde in een cultureel evenement in de Vooruit.

De betoging was een belangrijke eerste stap in het uitbouwen van een nieuwe beweging tegen extreemrechts. De meerderheid van studenten en personeel moet niet weten van de haat van het KVHV, dat liet de betoging duidelijk zien. Een indrukwekkende mobilisatie kon 800 mensen op de been brengen in de winterkou. Het komt erop aan die meerderheid ook te organiseren om overal waar Vlaams Belang, KVHV of andere haatzaaiers de kop op steken.

Mobilisatie, maar ook organisatie

Hoe we dat het beste doen is een discussie die we moeten voeren binnen de antifascistische beweging. Mediagenieke of culturele events, zoals dat in de Vooruit na afloop van de betoging zijn een aanvulling op strijd, maar mogen hier geen vervanging voor zijn. Willen we studenten en personeel organiseren tegen extreemrechts, moeten we hen op straat brengen met concrete voorstellen om hier en nu iets te doen aan de aanwezigheid van extreemrechts. Dat was de inzet van de betoging en daar zijn we ook in geslaagd. Studenten en activisten kwamen samen op straat met delegaties van ACOD UGent en ABVV Oost-Vlaanderen. De betrokkenheid van de vakbonden is een heel belangrijke stap in antifascistische strijd.

We begrijpen in die zin de mensen die graag die avond aan de Universiteitsstraat zelf actie wilden voeren in een poging de meeting van het KVHV te verhinderen. Een bezetting van de Universiteitsstraat kan echter enkel als daar een serieuze en gedragen mobilisatie aan vooraf gaat. Een mobilisatie die studenten en personeel verzamelt en hen het vertrouwen geeft dat extreemrechts kan worden gestopt. Met een aantal tientallen – tevergeefs – proberen Filip Dewinter te verstoren, draagt daar niet toe bij.

De betoging was een belangrijke stap om het potentieel op te bouwen. Zoals Angeline Van Den Rijse, voorzitter van de Algemene Centrale Oost-Vlaanderen het stelde: de dreiging van een hoge score voor Vlaams Belang in 2024 maakt dat ons vandaag al organiseren extra belangrijk wordt.

No capitalism without racism

ACOD UGent afgevaardigde en LSP-lid Tim Joosen citeerde in zijn speech op de betoging Malcom X. “You can’t have capitalism without racism.” Dit systeem heeft nood aan verdeling en haat om zichzelf in stand te houden. Een antwoord op de tekorten – woningnood, armoede, inflatie – die de voedingsbodem vormen voor extreemrechts blijft cruciaal. Actief Linkse Studenten en Campagne Rosa verzamelden honderden jongeren in een antikapitalistisch blok om deze boodschap luid en duidelijk over te brengen.

Bekijk onze fotoreportages:

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie