Voeg toe aan mijn agenda

Afspraak: 01/12/22
Dewinter komt Blandijn niet in. Antifascistische betoging tegen haatmeeting op campus Aula

Geen ruimte voor racisme, seksisme en LGBTQIA+ fobie op onze universiteit! Betoog mee: donderdag 1 december, 17u30 Blandijn. 

Oproep overgenomen vanop Blokbuster.be. Afbeelding: oproep van het platform ‘Geen haat en racisme aan de UGent’

De druk van de studenten en personeelsleden die een bezetting van de Blandijn in Gent organiseerden, zorgde ervoor dat de geplande haatmeeting van Filip Dewinter op 1 december niet in de Blandijn kan doorgaan. Dit is een belangrijke overwinning die toont dat strijdbare antifascistische mobilisatie vruchten afwerpt.

De rector benadrukt steeds het argument van de ‘vrije meningsuiting’, terwijl die meeting gericht is op het normaliseren van racisme om het daarna in de praktijk toe te passen. Decaan Gita Deneckere merkte terecht op dat de medewerkers en studenten van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte “bijzonder ongerust zijn over hun veiligheid en hun vrijheid” waarbij onder meer enkele geplande lessen (waaronder Nederlands voor anderstaligen) in het gedrang kwamen. Een honderdtal docenten en onderzoekers spraken zich in een opiniestuk (De Morgen 22 november) uit tegen het aanbieden van een podium voor fake news en complottheorieën aan de universiteit.

De brede steun voor een antifascistische bezetting van de Blandijn maakte dat deze locatie onhoudbaar werd. Het is enkel dankzij de bereidwillige opstelling van de rector dat extreemrechts alsnog deze meeting in een ander gebouw kan houden. Het gaat om een meer afgelegen locatie, waar er ’s avonds geen passage is. Het is bijna alsof de rector extreemrechts in zijn eigen bureau uitnodigt.

Zo maakt de rector de veiligheid van het eigen personeel en de studenten ondergeschikt aan extreemrechtse provocateurs. Meer nog: hij laat ondertussen al jarenlang toe dat diezelfde extremisten middelen en faciliteiten van de universiteit gebruiken om hun haat op te bouwen. De meeting wordt georganiseerd door KVHV, de bende die Dries Van Langenhove en zijn neonazi-vrienden voortbracht en die eerder Jeff Hoeyberghs naar de universiteit haalde om zijn seksistische haat te verspreiden. Hoeyberghs werd voor een rechtbank veroordeeld voor wat hij in een zaal van de UGent verkondigde. Zelfs dat doet geen alarmbellen afgaan bij de rector.

Antifascisten kunnen de overwinning omtrent de Blandijn best aangrijpen om hun krachtsverhouding te versterken. We hebben een momentum met brede steun onder studenten en personeel. Dat kunnen we versterken door het op straat te tonen in een strijdbare betoging op 1 december die klaar en duidelijk maakt dat we niet aanvaarden dat Dewinter zijn haatmeeting elders aan de UGent mag houden. 

Tegelijk kunnen we met een betoging bouwen aan verzet tegen de voedingsbodem voor extreemrechts. Die wordt groter in een context van een kapitalistisch systeem in crisis met toenemende tekorten op alle vlakken, te weinig middelen voor openbare diensten zoals hoger onderwijs en falende instellingen die enkel de belangen van de grote bedrijven dienen. Dat tekorten en precariteit tegen een achtergrond van machtsrelaties verdeeldheid in de hand werken, zien we met de gevallen van grensoverschrijdend gedrag aan de universiteit. Het aanmoedigen van seksisme, racisme en LGBTQIA+ fobie door extreemrechts maakt het nog moeilijker voor de slachtoffers hiervan. De oprukkende precariteit treft ook steeds meer studenten, die niet alleen tijdens de vakantie maar ook tijdens het academiejaar en zelfs tijdens de examens moeten werken om rond te komen. Dit verhoogt de druk op jongeren. Extreemrechts speelt daarop in, zowel door zich ‘elitair’ voor te doen als door meer openlijk racisme, seksisme en LGBTQIA+fobie te verspreiden.

Wij zeggen: blame the system, not its victims! Samen strijden voor betaalbare energie door de sector te nationaliseren, voor betaalbaar wonen door massale projecten van sociale huisvesting, echt gratis en degelijk onderwijs waarbij studenten zich volledig op hun studies kunnen concentreren, hogere lonen en meer koopkracht. Op een rot systeem kan de schimmel van racisme, seksisme en LGBTQIA+fobie welig tieren. Alles wat ons verdeelt bestrijden, betekent opkomen voor een ander systeem. Het kapitalisme moet op de schop, voor een socialistisch alternatief!

Kom naar de antifascistische betoging in Gent op 1 december georganiseerd door verschillende organisaties die het platform ‘Geen haat en racisme aan de UGent’ steunen. Afspraak om 17u30 aan de Blandijn om hierna door de studentenbuurt te betogen. De betoging eindigt aan de Vooruit waar er ’s avonds een slotevenement met sprekers en artiesten plaatsvindt. 

Voeg toe aan mijn agenda
Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist