LSP-congres vol vertrouwen in capaciteit van werkende klasse om maatschappij te verandering

Ruim 100 afgevaardigden en bezoekers namen deel aan de tweede sessie van het 17de congres van LSP/PSL afgelopen lang weekend. Van donderdagavond 10 november tot en met zondag 13 november werd intensief gediscussieerd.

Er werd traditioneel begonnen met een inleiding over de wereldsituatie, gevolgd door een verslag over de werking van International Socialist Alternative. Daarna volgde een inleiding over de Belgische economische en politieke situatie. Na een discussie over zowel de internationale als de Belgische situatie, werd een extra discussie gehouden voor een evaluatie van de algemene staking en een discussie over de staat van de arbeidersbeweging en onze tussenkomst daarin. Hierin kwamen vakbondsmilitanten uit diverse sectoren uit heel het land tussen met hun ervaringen en voorstellen.

Centraal in onze revolutionaire benadering staat een vertrouwen in de capaciteit van de werkende klasse om zich te organiseren en de maatschappij te veranderen. Die op mobilisatie gerichte benadering met een revolutionair socialistisch programma is essentieel in deze periode.

Verder was er een uitgebreide discussie over de vele projecten van LSP en de prioriteiten daarbij. Na de coronaperiode waarin collectieve discussie – althans in levende lijve, wat altijd efficiënter is – moeilijker verliep, was een congres in twee sessies noodzakelijk om terug volledig mee te zijn en ons te kunnen voorbereiden op de verdere uitbouw van LSP in deze toch wel woelige periode.

Voor dit congres trokken we naar Geraardsbergen. Heel wat kameraden hebben een enorme bijdrage geleverd aan al het praktische werk, onder meer voor het eten dat we zelf organiseerden. Er was zoals steeds een uitgebreide boekenstand, waarop voor 550 euro verkocht werd. De nieuwste uitgave van Marxisme.be, een eerste vertaling van Zetkin in het Nederlands, was erg populair.

Het vertrouwen in de werking van LSP kwam tot uiting in het enthousiasme, zelfs indien er hier en daar wat vermoeidheid te bespeuren was na een dag van algemene staking. Het bleek ook uit een geslaagde financiële oproep die vooral gericht was op een indexatie van de ledenbijdragen, een noodzaak om onze duurder geworden werkingskosten te financieren.

Wil jij ook lid worden van LSP? Aarzel niet om ons te contacteren via het formulier hieronder.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist