Tamils voeren actie in Antwerpen

Gisteren werd op de Groenplaats in Antwerpen actie gevoerd door activisten die opkomen tegen de vervolging van de Tamil-minderheid in Sri Lanka. In Antwerpen wonen enkele honderden Tamils die de oorlog en uitbuiting in hun land zijn ontvlucht. Om de bloedbaden niet te vergeten en een onafhankelijk onderzoek naar de oorlogsmisdaden te eisen, werd gisteren actie gevoerd.

Verslag door Geert, foto’s door Jente

Een 25-tal activisten verzamelde op de Groenplaats. Onder hen uiteraard heel wat Tamils van de Tamil Culturele Organisatie (TCO) en de campagne Tamil Solidariteit waaraan ook LSP deelneemt. Er werden pamfletten uitgedeeld waarin de situatie van de Tamil-bevolking kort werd beschreven: hoe deze bevolkingsgroep in Sri Lanka al jarenlang gebukt gaat onder vervolging, discriminatie, geweld en oorlog.

Sinds het begin van de burgeroorlog – in juli 1983 – vielen tienduizenden doden, in de ‘laatste’ fase van de oorlog (voor mei 2009) 40.000. Dat is een genocide die amper bekend is en waartegen de ‘internationale gemeenschap’ niet protesteert, er wordt immers schuimbekkend uitgekeken naar de superwinsten die onder meer in de toeristische sector kunnen worden gemaakt of naar de mogelijkheid om goedkope arbeidskrachten aangeleverd te krijgen in ‘speciale economische zones’.

De Tamil-bevolking moet niet rekenen op internationale instellingen om iets te ondernemen tegen het regime van de Sri Lankaanse president Rajapakse. Ze zullen hun bondgenoten moeten zoeken bij een andere ‘internationale gemeenschap’, die van de arbeidersbeweging en de gewone bevolking. Dat was ook het doel van de actie gisteravond: met pamfletten, een petitie en een DVD (met een ophefmakende documentaire van Channel 4) werden voorbijgangers aangesproken. We kregen daarbij heel wat goede reacties, er passeerden ook enkele journalisten wat onder meer heeft geleid tot een stuk in Gazet van Antwerpen (zie hieronder).

LSP is actief binnen de Tamil-gemeenschap en pleit daar voor een oriëntatie naar de Belgische arbeidersbeweging. Daarnaast komen we ook met onze socialistische standpunten naar voor: wij denken dat een blijvende oplossing met zelfbeschikkingsrecht voor de Tamil-bevolking enkel mogelijk is op basis van een gezamenlijke strijd van alle onderdrukten in Sri Lanka, dus ook Singalese arbeiders en armen, voor een socialistisch alternatief.

Wie kennis wil maken met de Tamils in Antwerpen, kan dit steeds doen op de finaledag van hun sportmaand op zondag 31 juli vanaf 9u30 in het Middelheimpark. De finales van de cricket- en de voetbalcompetities die deze maand plaats vinden, zullen dan gepaard gaan met hapjes en een gezellige sfeer. De campagne Tamil Solidariteit en LSP zullen uiteraard ook aanwezig zijn op dit evenement.

Gazet van Antwerpen:


Foto’s door Jente

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie