Splintex: Onze job is ons brood:

De arbeiders van AGC Automotive (ex-Splintex) in Fleurus, in staking sinds 1 december, zijn meer dan ooit vastberaden om te vechten voor hun job.

Guy Van Sinoy

In 2000 werden de arbeiders van Splintex geconfronteerd met een herstructurering: 300 jobs gingen verloren. Vervolgens nam, in december 2001, de Japanse groep Asahi de volledige controle over de groep Glaverbel. Destijds verklaarde de gedelegeerd bestuurder Luc Willame dat dit "geen enkele negatieve impact zou hebben op de werkgelegenheid in België" (La Libre Belgique, 16/12/2001).

In 2002 fusioneerde Glaverbel AS Technology met Splintex, haar onderdeel dat ramen produceerde voor de auto-industrie. De nieuwe beheerder bij Glaverbel, Arthur Ulens, verklaarde eveneens dat dit geen impact zou hebben op de werkgelegenheid in België. Naast de fabriek in Fleurus maakt de groep ook ramen voor wagens in Italië, Frankrijk en Tsjechië.

In juni 2004 herbevestigde de directie nogmaals, naar aanleiding van een Europese Ondernemingsraad, dat ze niet de bedoeling had om in de werkgelegenheid te snijden.

Op donderdag 2 december 2004 kondigde de directie van AGC Automotive Europe (beter bekend onder de naam Splintex) per brief het wegsnijden van 284 jobs aan (op 844!), de sluiting van één oven die ramen maakt en het overgaan tot naar onderaanneming en interimarbeid om de schommelingen in de vraag op te vangen. De arbeiders gingen onmiddellijk in staking en hielden een deel van de directie van het bedrijf vast.

"Gijzeling!", schreeuwden de patroons en hun media. In werkelijkheid zijn het de arbeiders die door het bedrijf en haar herhaalde leugens werden gegijzeld. Na 24 uur besliste een algemene vergadering van de arbeiders dat de vastgehouden directeurs naar een samenkomst in Brussel mochten voor onderhandelingen.

Op de algemene vergadering van 16 december, na twee weken van staking, kondigden de vakbondsvertegenwoordigers aan dat de directie haar standpunt weigerde te herzien. Er worden nu acties gepland bij de onderaannemers waar de eindproducten worden gestockeerd.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist