30.000 op klimaatbetoging in Brussel

Terwijl de wereldleiders zich opmaken om ver weg van elk mogelijk protest een nieuw rondje greenwashing te organiseren tijdens COP27, kwamen in Brussel 30.000 mensen op straat voor een nieuwe klimaatbetoging. De omvang van dit protest maakt duidelijk hoe gevoelig dit thema blijft en hoe urgent de roep om verandering is.

Wij vormden een strijdbare delegatie op de betoging met slogans die vooral gericht zijn op de nationalisatie van de energiesector. De kwesties van klimaat en koopkracht zijn nauw met elkaar verbonden: beiden liggen onder vuur door het falende kapitalisme. Dit systeem biedt geen antwoorden op de klimaatcrisis en brengt op alle vlakken crisis en ellende.

De minste maatregel om een deel van de zogenaamde ‘overwinsten’ (alsof er daarnaast ook aanvaardbare winst op energie is) af te romen, leidt tot chantage door de sector die ermee dreigt niet te investeren in een groene transitie. Ook voordien was het vooral met publieke subsidies dat daar veruit onvoldoende in geïnvesteerd werd. Wat de gemeenschap niet bezit, kan ze niet controleren. Energie moet uit de winstklauwen van de private sector gehaald worden. Die eis wordt steeds breder gedragen, nu komt het erop aan een krachtsverhouding ervoor uit te bouwen.

Na deze klimaatbetoging is een belangrijke volgende afspraak de algemene staking van 9 november.

Hieronder enkele foto’s door Liesbeth:

https://photos.app.goo.gl/mL9tR8WC5VGTVeRy6

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist