Nieuws van LSP, een partij om de wereld te veranderen

Volgende week: meetings over strijd in Verenigd Koninkrijk 

Van maandag tot en met vrijdag zijn er vijf meetings over de strijd in het Verenigd Koninkrijk. Daar zal gesproken worden door Mike Forster, een revolutionaire socialist die al decennialang actief is in de arbeidersbeweging.

  • maandag 24 oktober. ANTWERPEN. 19u30, Peperfabriek (Breughelstraat 31). In samenwerking met ALS en ROSA
  • dinsdag 25 oktober. GENT. 19u30 Blandijn
  • woensdag 26 oktober. LUIK. 19u Barricade, Rue Pierreuse 19-21
  • donderdag 27 oktober. BRUSSEL. 19u30 Pianofabriek, Fortstraat 35 (ENG en FR)
  • vrijdag 28 oktober. LEUVEN. 20u Romaanse Poort, Brusselsesteenweg 63

Iran solidariteit

Afgelopen zaterdag namen we met Campagne ROSA deel aan de solidariteitsbetoging met de beweging in Iran. We zullen ook aanwezig zijn op een grote Europese solidariteitsbetoging in Berlijn. De betoging van afgelopen zaterdag was interessant met een goede opkomst. De monarchistische krachten speelden helaas een grotere rol in deze actie. Onze groep op de betoging sloot aan bij het blok van de linkse Iraanse activisten in ons land. Daarnaast was er een grote Koerdische aanwezigheid. Op het protest verkochten we 20 exemplaren van maandblad De Linkse Socialist en haalden we 83 euro strijdfonds op, voornamelijk met badges. Voor de gelegenheid hadden we een extra bijlage over de beweging in Iran.

Knack.be schreef een verslag van het protest waarin het meteen ook een antwoord gaf op de bewering dat de feministische beweging geen aandacht heeft voor het protest in Iran (een bewering die eveneens op Knack.be was gedaan). We geven hier het stukje van Knack weer:

Ook de jonge feministische generatie was er wel, zelfs zeer zichtbaar, met spandoeken en een hoop paarse vlaggen van Campagne Rosa, een linkse feministische organisatie die natuurlijk opkomt voor vrouwenrechten maar die die strijd koppelt aan aandacht voor de derde wereld of de algemene vakbondsstrijd. Ze steunen elke betoging ‘voor de goede zaak’, of het nu het Iraanse vrouwenprotest is of de klimaatzaak. Ze betogen zonder complexen: het is niet omdat ze vrouwen in Iran steunen die af willen van de hoofddoek dat ze daarom in België geen vrouwen zouden steunen die de hoofddoek juist wel willen. ‘In onze samenleving kan een hoofddoek juist een bevestiging zijn van de eigen identiteit’, zeggen de actievoersters van Campagne Rosa: ‘Bovendien is het al te kras dat in tijden van een nijpend lerarentekort zo veel leerkrachten met hoofddoek geweigerd worden in scholen om les te geven.’ Besluit: ‘Eigenlijk gaat het in België om dezelfde strijd als in Iran: het is niet de overheid die bepaalt wat een vrouw draagt, maar de vrouw zelf.’

Delen: Printen:

Voor ons gaat het effectief niet over de hoofddoek zelf, maar over de controle die de overheid wil uitoefenen. We hanteren bewust een slogan als ‘My body my choice’.

Franstalig onderwijsprotest

Vorige week donderdag was er een sterke betoging van het Franstalig onderwijspersoneel. Met 13.000 waren ze in Namen! Onze militanten lagen aan de basis van strijdbare blokken op de betoging die slogans riepen en zo het protest concretiseerden. Daarnaast verkochten onze militanten 21 exemplaren van maandblad De Linkse Socialist en werden twee abonnementen gemaakt.

Nieuw boek in aantocht…

We zijn er trots op: binnenkort verschijnt het boek ‘Tegen onderdrukking, oorlog en fascisme’ met teksten van Clara Zetkin geschreven tussen 1889 en 1932. Het is een opmerkelijke collectie teksten die de lezer kennis laten maken met één van de scherpste revolutionairen uit de marxistische traditie. Het boek telt 234 pagina’s en kost 15 euro (met verzending inbegrepen 18 euro).

Het boek komt volgende week van de drukker en kan vanaf dan besteld worden via onze webwinkel op marxisme.be. LSP-leden kunnen dit boek op de tweede sessie van ons nationaal congres in november aan een voordeeltarief kopen.

Delen: Printen: