10 jaar na de dood van Savita. Dat nooit meer! Recht op abortus redt levens

Tien jaar geleden overleed Savita Halappanavar in Ierland op tragische wijze als gevolg van een miskraam van een gewenste zwangerschap. In doodsnood smeekte ze de artsen om een abortus die haar leven had kunnen redden. Abortus was toen illegaal in Ierland. Savita stierf. Haar dood bracht verontwaardiging en woede teweeg die, omgezet in een strijdbeweging, leidde tot de verovering van het recht op abortus. Het protest gebeurde onder de slogan ‘Dat nooit meer’.

door Emily, nationale coördinatrice van Campagne ROSA 

Als reactie op de feministische strijd van de afgelopen jaren is er een toename van de aanvallen op het recht op abortus en op LGBTQIA+ personen. De recente beslissing in de VS om Roe v. Wade in te trekken zet het recht op abortus daar onder druk. De tegenstanders van het recht op abortus voelen zich hierdoor gesterkt. Zij hanteren de wel erg verkeerd gekozen term ‘pro life’. De dood van Savita toonde hoe een verbod op abortus het leven van elke zwangere persoon in gevaar brengt.  

Wereldwijd leeft 40% van de vrouwen in staten waar abortus verboden of sterk beperkt is. Wanneer een zwangerschap misgaat, moet het medisch personeel kiezen tussen het leven van de patiënt of zelf het risico op gevangenisstraf lopen. In de VS zijn verpleegkundigen bang om verkrachtingsslachtoffers de morning-afterpil aan te bieden en wordt de behandeling van zwangere kankerpatiënten uitgesteld, advocaten moeten er worden ingeschakeld bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, terwijl snelle actie van vitaal belang is. De rapporten laten er geen twijfel over bestaan: er zijn meer sterfgevallen door zwangerschap (gewenst of niet) waar veilige toegang tot abortus ontbreekt.

De zogenaamde ‘pro-lifers’ willen een samenleving waarin een embryo, hoe gezond ook, meer waard is dan het leven van een vrouw. Beleidsmakers die beweren progressief te zijn, maar weigeren te vechten voor het recht om te kiezen en voor gegarandeerde toegang tot hoogwaardige gezondheidszorg, hebben ook bloed aan hun handen. Chronische onderinvestering in de gezondheidszorg is dodelijk. Dit werd duidelijk tijdens de pandemie, maar het is ook elke dag het geval in de reproductieve gezondheidszorg.

In België is er een alternatieve parlementaire meerderheid voor de volledige verwijdering van abortus uit het strafwetboek, maar de zogenaamde ‘progressieve’ partijen buigen zonder slag of stoot voor de wil van de CD&V. Abortus staat nog steeds in het strafwetboek en is alleen onder bepaalde omstandigheden gedecriminaliseerd. Wat zou er gebeuren als een harde rechtse regering aan de macht kwam? Met de opkomst van extreemrechts in Italië en elders is het zeer de vraag of het volgend jaar nog mogelijk zal zijn om daar een abortus te ondergaan. Organiseren is geen optie, maar een absolute noodzaak!

Campagne ROSA (Reageer tegen onderdrukking, seksisme en asociaal beleid) vecht voor het recht op abortus voor iedereen, met tijdig en ongehinderd toegang tot hoogwaardige gezondheidszorg. Deze strijd voor reproductieve gezondheid is volgens ons onlosmakelijk verbonden met het recht om kinderen te krijgen zonder in armoede te vervallen. Daarom staan wij volledig achter vakbondsacties ter verdediging van de koopkracht. Het zijn overigens de vakbonden die het grootste aantal vrouwen in België organiseren. Degelijke lonen en goede levensomstandigheden zijn onderdeel van de feministische strijd.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie