Nieuws van LSP, een partij om de wereld te veranderen

Solidariteit met protest in Iran

Morgen is er in Brussel een nieuwe nationale betoging in solidariteit met het protest in Iran gepland. Wij ondersteunen die oproep en zullen aanwezig zijn met een delegatie. Dit is de oproep:

De dood van Zhina (Mahsa) Amini heeft een krachtige beweging op straat gebracht in Iran. Vrouwen in Iran worden dagelijks opgepakt voor de manier waarop ze zich kleden. Het is een voorbeeld van bruut staatsgeweld. De eerste reactie van velen was: dit had mij, mijn dochter, zus of vriendin kunnen zijn. Op straat lastiggevallen worden omdat je een vrouw bent, is een dagelijkse realiteit voor vrouwen in Iran. Als je eenmaal gearresteerd bent, weet je nooit wat je overkomt. Dit is niet de eerste keer dat vrouwen tijdens hun arrestatie worden gedood. Het regime heeft altijd geprobeerd om die moorden te verdoezelen als hartaanvallen, zelfmoorden, … Deze keer heeft het echter geleid tot breed verspreide protesten in verschillende vormen: van sit-ins tot stakingsacties, van demonstraties op de universiteiten tot acties voor de politiekantoren. Wij zijn solidair met alle vrouwen, werkenden en jongeren die hun leven riskeren door op straat te komen. Voor het recht om te dragen wat je wil!

Op vrijdag 7 oktober hielden we met ALS en Campagne ROSA een kleine solidariteitsactie aan de VUB om het protest naar de campussen te brengen. Hieronder een foto van die actie.

Deze week maakten we een bijlage op maandblad De Linkse Socialist om te gebruiken op de Iran-acties en om in discussie te gaan. Deze bijlage telt 8 pagina’s A4 en bevat het recente voorstel van programma in het protest en ook een uitgebreid artikel door Nina Mo van onze Oostenrijkse zusterorganisatie.

Veel interesse op acties van Code Rouge

Vorig weekend nam een groep leden van LSP deel aan de acties van Code Rouge in Henegouwen, zowel aan de actie op zaterdag als de betoging op zondag. We kregen daarbij veel goede reacties op onze voorstellen om het protest te richten op de arbeidersbeweging, de kracht die in staat is om de sector volledig plat te leggen. Dit laatste werd nogmaals aangetoond door de stakingsbeweging van Franse petroleumarbeiders. Zij staken voor hogere lonen nu hun bazen zoveel winst maken. Een staking is een bijzonder efficiënte directe actie: de bevoorrading komt in het gedrang. Op de acties van Code Rouge verkochten onze militanten 33 exemplaren van maandblad De Linkse Socialist en werden twee abonnementen gemaakt.

Meetings over strijd in Verenigd Koninkrijk komen er aan

Van 24 tot en met 28 oktober zijn er vijf meetings over de strijd in het Verenigd Koninkrijk. Daar zal gesproken worden door Mike Forster, een revolutionaire socialist die al decennialang actief is in de arbeidersbeweging.

  • maandag 24 oktober. ANTWERPEN. 19u30, Peperfabriek (Breughelstraat 31). In samenwerking met ALS en ROSA
  • dinsdag 25 oktober. GENT. 19u30 Blandijn
  • woensdag 26 oktober. LUIK. 19u Barricade, Rue Pierreuse 19-21
  • donderdag 27 oktober. BRUSSEL. 19u30 Pianofabriek, Fortstraat 35 (ENG en FR)
  • vrijdag 28 oktober. LEUVEN. 20u Romaanse Poort, Brusselsesteenweg 63
Delen: Printen: