Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van opvallende nieuwtjes of feiten. We publiceren ook berichten die op diverse linkse socialistische blogs verschenen.


De jacht op de werklozen in cijfers

De afgelopen jaren werd steeds meer overgegaan tot het sanctioneren van werklozen. In de plaats van de werkloosheid aan te pakken, werden de werklozen aangepakt. Dat blijkt nu ook uit de cijfers die minister Milquet bekend maakte. Vorig jaar werden 108.168 werklozen gesanctioneerd, terwijl dit er tien jaar geleden 34.284 waren. De verdrievoudiging wordt toegeschreven aan de maatregelen van Vandenbroucke en Milquet. Die laatste kondigde trots aan dat intussen één werkloze op vier een sanctie oploopt. Vorig jaar werden in Wallonië meer sancties opgelegd dan in Vlaanderen.


Vervroegd pensioen voor Dirk Sterckx (Open VLD)

Europees Parlementslid Dirk Sterckx (Open VLD) gaat op vervroegd pensioen. Op een ogenblik dat zijn partij pleit voor het verhogen van de pensioenleeftijd van 65 tot 67 jaar, meent Sterckx dat hij op 65 op pensioen moet gaan. Sterckx verklaarde dat hij meer tijd voor zichzelf en zijn familie wil. Open VLD-voorzitter De Croo stelde: “Sterckx heeft zijn pensioen dubbel en dik verdiend”. In het geval van Sterckx geldt de liberale eis van werken tot 67 jaar blijkbaar niet.


Exit Koen Dillen

Koen Dillen is zoon van partijstichter Karel Dillen en behoorde tot de entourage van Frank Vanhecke en Marie-Rose Morel. Nu stapt het voormalige Europarlementslid uit de partij. Hij stuurde een ontslagbrief naar voorzitter Valkeniers: “De liquidatie van mijn vriend Francis Van den Eynde en zijn medestanders is voor mij de druppel die de emmer doet overlopen.” Valkeniers wordt verweten een “slecht partijvoorzitter” te zijn. Hij stelde: “Net als vele anderen besef ik dat Vlaams Belang mijn partij niet meer is. Ik zal niet de laatste zijn die u schrijft.” De vraag die zich nu begint te stellen, is wat Frank Vanhecke zal doen. Zal hij zoals aangekondigd zijn termijn in het Europees parlement uitzitten en van het politieke toneel verdwijnen, of zal hij alsnog een poging doen om zijn vertrekkende medestanders te organiseren?


Sri Lankaanse regime overstelpt met vragen over vermisten

tamilsolidariteit.wordpress.com

De politie had aangekondigd dat informatie over vermiste personen zou worden bekend gemaakt aan wie dat wenst. Het resultaat was een overrompeling. Duizenden mensen zijn nog in het ongewisse over het lot van familieleden in de oorlog die twee jaar geleden werd ‘beëindigd’. De centra waar de informatie wou worden gegeven, konden de toestroom niet aan. Duizenden wanhopige mensen raakten niet binnen. Het regime moest het aantal vragen voor informatie beperken tot 200 per dag. In de noordelijke stad Kilinochi was er een protestactie, maar het leger verhinderde dat veel mensen op de actie geraakten. Toch protesteerden een honderdtal mensen.


Nederland: besparingen in de GGZ

polsslagnonprofit.blogspot.com

In België zet men de eerste stappen met de hervorming van de psychiatrie met het beruchte "artikel 107" wat in vakbondskringen al tot de nodige discussies heeft geleid. In Nederland windt men er minder doekjes om en hanteert men de botte besparingsbijl in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Nu woensdag heeft er in Den Haag een betoging plaats tegen deze besparingen. We verwijzen hiervoor naar een artikel op de Nederlandse website Socialistisch Alternatief: "Bezuinigingen GGZ: te gek voor woorden!"


N-VA tegen de Flotilla naar Gaza

De campagne rond de hulpvloot naar Gaza kan niet op de steun van de N-VA rekenen. De nationalisten nemen het blijkbaar niet op voor de Palestijnse zaak. Kopstuk Jan Jambon verklaarde aan Joods Actueel: “Wij zien dergelijke actie als een vorm van terrorisme en veroordelen dit ten stelligste. We weten nog dat er vorig jaar terroristen aan boord zaten, daarom veroordelen wij dit initiatief.”


Wisselmeerderheid voor hardere aanpak asielzoekers

Wat kan de regering doen als er onvoldoende opvang voor asielzoekers is? Ofwel zorgen voor meer opvang ofwel een aantal asielzoekers uitsluiten. Die laatste optie wordt verdedigd door een wisselmeerderheid van SP.a, VLD, N-VA, CD&V en MR. Het opvangrecht wordt beperkt tot de eerste asielaanvraag. Daarna zou er enkel opvang zijn als de Dienst Vreemdelingenzaken het dossier ontvankelijk verklaart. De deelname van SP.a aan een dergelijk beleid van ‘nieuw-vlaamse arrogantie’ is niet nieuw en ondermijnt ieder spatje linkse geloofwaardigheid die eventueel (goed verstopt) was overgebleven.


Samenlopende omstandigheden

Deze week waren er wel wat ‘samenlopende omstandigheden’. Die zorgden maandag voor chaos op de sporen en woensdag op de weg. Maandag was uitzonderlijke warmte de oorzaak voor problemen op het spoornet. Ook op de wegen is er een probleem: harde regenval zorgde voor een grondverzakking in Wommelgem waardoor er op de Antwerpse ring tot twee uur moest worden aangeschoven. Het is een nieuwe trend: bij sneeuw, vriestemperaturen, harde regenval of te warm weer gaat alles kapot met rampzalige gevolgen. Dit alles aan extreme klimaatomstandigheden toeschrijven, is geen afdoende verklaring. Ook de afgelopen dertig jaar heeft het wel eens gevroren of was het al eens 35 graden. Het gebrek aan onderhoud en de systematische onderinvestering in infrastructuur laat zich voelen. Neoliberalisme in de praktijk: smeltende bovenleidingen en kapotte wegen.


Lessen in fraude door boer De Clerck. Les 1: pak het groot aan

Roger ‘boer’ De Clerck heeft goed begrepen hoe je het beste kunt frauderen. Kleinschalige fraude leidt al snel tot vervolging en bijhorende schadevergoedingen. Zonder licht met de fiets rondrijden, is geen goed idee. De overheid een paar euro’s proberen te ontfutselen al evenmin. Neen, het moet groter worden aangepakt. Roger De Clerck was als topman van de textielgroep Beaulieu betrokken bij een fraudezaak die over maar liefst 400 miljoen euro ging. Het dossier telde 400.000 bladzijden en bleef jarenlang aanslepen. Resultaat: er komt geen vervolging en Roger De Clerck kreeg zelfs een schadevergoeding van 22.500 euro (belastingsgeld!) omdat de procedure voor het gerecht zo lang aansleept!

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig