VLD-voorzittersverkiezingen: de krabbenmand

De VLD-voorzittersverkiezingen werden met iets meer dan 50% van de stemmen gewonnen door Bart Somers. Daarmee werd nipt vermeden dat er een pijnlijke 2de ronde moest plaatsvinden tussen Somers en Dedecker, die bijna 40% van de stemmen haalde en die zich tijdens de campagne opwierp als de vertegenwoordiger van de rechtervleugel van de partij.

Karel Mortier

In totaal bracht nog geen 40% van de leden haar stem uit bij dit hoogtepunt van de ‘’burgerdemocratie’’. Dedecker vindt de koers van de VLD te links. Hij vindt ook dat er met het Vlaams Blok/Belang samengewerkt moet worden. Hij wil daarover een ledenreferendum houden binnen de partij.

Tegelijkertijd stelde De Gucht echter dat het Vlaams Belang een partij is die wordt geleid door fascisten en dat men daar rekening mee moet houden. Kamervoorzitter en VLD’er Herman De Croo zei dan weer dat hij uit de partij stapt als de VLD samenwerkt met het Vlaams Belang.

Het is duidelijk dat naarmate de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 dichterbij komen de spanningen hierover binnen de partij zullen groeien. Op lokaal niveau zal de druk om samen te werken met het Vlaams Belang om een rechtse meerderheid te vormen op een aantal plaatsen zeer groot worden.

Bart Somers, die het met de hakken over de sloot haalde, wacht een moeilijke taak om de rangen te sluiten en de rust te herstellen. Hij stelde in zijn ‘’overwinningsspeech” dat als men de neus van de partij raakt men ook het gezicht raakt en riep op tot eenheid binnen de partij.

De VLD moet een krachtiger liberale partij worden en dat is volgens hem geen verschuiving naar rechts of naar links. Terwijl de liberalen van de VLD praten over ‘’rechts’’ en ‘’links’’ liberalisme voeren de ministers van de SP-a gewoon een liberaal beleid zonder daar echter veel woorden aan vuil te maken.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist