250 aanwezigen op activiteit ALS-Leuven

Gisteravond kwamen zo’n 250 studenten in Leuven naar een documentaire over extreem-rechts kijken. Er is in Leuven altijd wel een voornamelijk passief verzet geweest tegen extreem-rechts, maar de vraag naar een strategie blijkt vandaag sterk aanwezig te zijn. Dit bleek onder meer door de opkomst gisteravond.

Sven De Deken

Vele jongeren zijn bereid het verzet tegen extreem rechts mee te organiseren en te ondersteunen, maar vragen zich af welke de juiste weg vooruit is aangezien veel initiatieven gedurende de jaren ’90 duidelijk gefaald hebben. Dat het moralistische vingertje om te zeggen dat het Vlaams Blok “slecht” is niet werkt, is dan ook overduidelijk geworden. Na de documentaire gisteren zijn we de discussie aangegaan over hoe we de strijd dan wel zouden moeten aangaan.

Het Vlaams Blok (Belang) is zowat de enige grote partij die erkent dat er problemen zijn in de maatschappij. Die problemen komen er vooral door de enorme sociale problemen, denk maar aan de besparingen, de massale werkloosheid, afbouw van de sociale zekerheid,… Dat zo’n beleid ook tot spanningen onder de bevolking leidt, is evident. Natuurlijk gaat extreem rechts deze problemen nooit kunnen oplossen, vermits zij binnen een kapitalistische maatschappij blijven denken maar ze komen anders over dan de traditionele partijen die doen alsof er geen vuiltje aan de lucht is.

De Actief Linkse Studenten en de Linkse Socialistische Partij willen vermijden dat extreem-rechts nog meer kan teren op deze vorm van populisme en denken dat de enige manier om het Blok wind uit de zeilen te halen, het bouwen aan een linkse oppositie is. Daarom hebben we een oproep gedaan om het niet te laten bij het eenmalig komen naar deze documentaire, maar om bij ons aan te sluiten en mee te bouwen aan een links alternatief.

Hieronder publiceren we tenslotte enkele foto’s (genomen door Karel Mortier).

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist