Voor het behoud van de tewerkstelling bij Kraft Foods in Halle

Opnieuw dreigt een symbool te sneuvelen. Het Amerikaanse Kraft Foods wil de productie van Chokotoff, Mignonnette en Bouchée overbrengen naar respectief Litouwen, Polen en Slovakije. Hierdoor zouden 99 van de 418 jobs bij Kraft in Halle verdwijnen. Het personeel aanvaardt dit niet en ging meteen na de aankondiging op maandag 20 juni in staking.

Het is totaal onlogisch om producten die in ons land worden verkocht elders te produceren en met vrachtwagens te laten overkomen in de plaats van de productie hier te behouden. Voor Kraft Foods telt evenwel enkel de directe winstlogica: als het goedkoper is om lageloonpersoneel in te zetten bij de productie en het transport, dan wordt niet geaarzeld om de botte ontslagbijl boven te halen.

Hierdoor dreigen 99 jobs verloren te gaan en dreigen enkele symboolproducten uit ons land te verdwijnen. Er wordt al eens beweerd dat België vooral gekend staat voor de chocolade en het bier. Eerder werd een groot deel van de bierproductie verkocht aan Brazilianen die monsterwinsten en bijhorende superbonussen opstrijken. Nu willen de Amerikaanse eigenaars enkele symbolische chocoladeproducten delokaliseren. Wat zou overblijven in Halle, gewone tabletten en repen chocolade, kan zonder problemen in gelijk welke fabriek van de groep worden geproduceerd. De toekomst van Kraft Foods in Halle is dan ook bijzonder onzeker.

Kraft Foods is wereldwijd het tweede grootste voedingsbedrijf. Het telt bedrijven en merken in meer dan 170 landen. De groep maakte wereldwijd 4,1 miljard dollar winst, 36,7% meer dan in 2009. Deze 4,1 miljard dollar is blijkbaar niet genoeg en daartoe wordt een sociaal bloedbad aangericht in Halle.

De aankondiging van de herstructurering gebeurde maandag op een bijzondere ondernemingsraad. Het personeel begon meteen een 48-urenstaking en is ook nadien in staking gebleven. Er is een grote stakerspost opgezet die permanent wordt bemand. De woede en de verontwaardiging onder het personeel is groot, maar ook bij een breder publiek is er verontwaardiging. Die solidariteit en de vastberadenheid van het personeel moeten worden georganiseerd om de strijd tegen elk jobverlies aan te gaan.

Als de strijd niet wordt doorgezet voor het behoud van de drie lijnen dreigt nadien een volledige sluiting van Kraft Foods in Halle. Er wordt momenteel zeker nog gestaakt tot komende maandag. Wellicht hoopt Kraft Foods er met deze aankondiging vlak voor de zomervakantie op dat het protest wel zal uitdoven. Het zal niet evident zijn om de strijd te laten overzomeren, daartoe zullen inventieve actiemethoden nodig zijn. Misschien kan de strijd bij Inbev vorig jaar (waar niet werd gestaakt maar de productie werd geblokkeerd) inspiratie opleveren.

> Facebookgroep "Chokotof moet in Halle blijven"

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie