Vlaams Belang marcheert met openlijke neo-nazi’s door Antwerpen

Gisteravond betoogden in Antwerpen naar eigen zeggen zo’n 300 mensen in een betoging georganiseerd door het Vlaams Belang samen met een aantal marginale groeperingen. De optocht was gericht tegen de Turkse toetreding tot de EU. Het organiserende comité wordt geleid door een lid van de VB-Jongeren en kreeg de volle steun van het VB, zo riep Dewinter op een ledencongres vorig weekend alle leden nog op om mee te betogen. Een betoging met 300 deelnemers is dan ook maar een mager resultaat. Volgens andere bronnen die de betoging zagen, zou 300 dan nog schromelijk overdreven zijn…

Het "Comité Neen aan Turkse Toetreding tot de EU" (NTT) is een amalgaam van het Vlaams Belang en allerhande extremere bewegingen. Zo is er onder meer deelname van de Vlaamse Jongeren Mechelen, een behoorlijk bruin aangebrande groepering die haar bewondering voor Franco niet onder stoelen of banken steekt. Die hadden overigens al enige ervaring op vlak van samenwerking met Alain Quataert (perswoordvoerder NTT en lid van de VBJ). In 2001 zaten ze samen in het comité "Nationalisten tegen globalisering". Deze oefening wou men nu overdoen met "Nationalisten tegen Turkije", ook al werd de naam wat aangepast om het zachter te maken voor de broodheren van het Vlaams Belang. Net zoals destijds werd ook nu aan de acties deelgenomen door groepen als Nation, maar ook Groen Rechts zou aanwezig geweest zijn. Zowat alle radicalen en marginalen samen dus.

Ook langs Nederlandse kant wordt teruggegrepen naar de contacten die er waren ten tijde van de Nationalisten Tegen Globalisering. De "Nationale Beweging" die zelfs door figuren uit Nieuw-Rechts wordt omschreven als erg radicaal, was er ook toen reeds bij. Alain Quataert mocht in het tijdschrift van de "Nationale Beweging" uitgebreid uitleggen wat de bedoelingen waren van het comité. Hij benadrukte daarbij onder meer dat hij "concrete afspraken" gemaakt had met Frank Vanhecke waarbij mandatarissen niet zouden mee opstappen. De "Nationale Beweging" werd in De Morgen door een verantwoordelijke van Nieuw Rechts omschreven als een groep "liefhebbers van het totalitaire Derde Rijk" (het nazi-rijk van Hitler).

Volgens een verslag dat op het internet circuleert, zou er zelfs een kleine Duitse afvaardiging aanwezig geweest zijn van de "Kameradtschaft Dortmund". Dat is een groep Duitse neo-nazi’s die vorige zaterdag nog in Broechem (Ranst) aanwezig waren voor het internationale treffen van Blood&Honour.

Dewinter had er blijkbaar geen probleem mee om met dit soort figuren mee op te stappen in een betoging. Hij claimde in De Morgen van gisteren: "Ik, en veel van onze mensen met mij, zullen aanwezig zijn op de betoging. Het is niet omdat er dubieuze Nederlandse groepjes in zitten, dat we niet meer achter de doelstellingen van het comité zouden staan." Die vele mensen die met Dewinter zouden betogen, blijken er dus maximaal 300 te zijn geweest als we de cijfers van de organisatoren mogen geloven… En volgens ‘Het Nieuwsblad’ durfde Dewinter het uiteindelijk zelfs niet aan om deel te nemen aan de betoging. De krant stelt dat geen enkel kopstuk van het Vlaams Belang aanwezig bleek te zijn, en dit wellicht omwille van de eerdere berichtgeving in De Morgen. Eerder verleenden kopstukken van de partij wel hun diensten voor de regionale meetings die het comité NTT organiseerde.

Dat het Vlaams Belang geen probleem heeft met radicalere groepen werd eerder deze week nogmaals duidelijk in een artikel dat verscheen in het weekblad Knack. Daarin doet de voormalige VMO-leider Eriksson het verhaal van het opgraven van het lijk van de Nederlandse nazi-collaborateur Mussert. In de marge daarvan viel het op dat de interviews met Eriksson plaats vonden in zaal Uylenhoeve in Waasmunster waar eerder dit jaar ook een internationale bijeenkomst van Blood & Honour gepland was en waar blijkbaar ieder jaar een Rudolf Hess herdenking plaats vindt. De uitbaatster van deze zaal, Frida Foubert, zit tot op heden in de gemeenteraad van Waasmunster en dit voor het Vlaams Belang. Na een Rudolf Hess herdenking werd haar gevraagd uit de gemeenteraad te stappen en werd aangekondigd dat ze uit de partij zou gegooid worden, maar dit werd door bemiddeling van de partijleiding en na druk van de omgeving van Foubert verhinderd. Dat was in 2003 na een herdenking van nazi-leider Rudolf Hess. Nu zijn we bijna 2005 en zit Foubert nog steeds in de gemeenteraad…

Terwijl het Vlaams Belang er alles aan doet om zichzelf een ‘gematigder’ imago aan te meten, werden parlementsleden van de partij begin december opgemerkt in Gent toen een betoging van de NSV (studenten van het VB) uitmondde in een georchestreerde fysieke aanval op anti-fascisten. Gisteren betoogden ze samen met neo-nazi’s door Antwerpen. En intussen blijkt een gemeenteraadslid uit Waasmunster een centrale figuur te zijn in kringen van radicale neo-nazi’s zoals Bert Eriksson (een goede vriend van Karel Dillen) en Blood&Honour. Het VB mag er alles aan doen om de "perceptie" te wijzigen, onder dat laagje vernis blijft een partij met een neo-fascistische leiding.

Delen: Printen: