Interview. Erik De Bruyn over Rood

Interview uit de juni-editie van ‘De Linkse Socialist’

Naar aanleiding van het ontstaan van Rood spraken we met Erik De Bruyn over het hoe en waarom van deze beweging. Lees hier ook ons standpunt.


Waarom ben je nu uit de SP.a gestapt met een oproep voor een nieuwe politieke beweging?

EDB: “Er zijn verschillende redenen voor deze timing. De belangrijkste is de algemene politieke situatie. Sinds 2008 is de hele wereld in de greep van de financiële en economische crisis. De bankensector werd gered door de verliezen over te hevelen naar de overheden. De begrotingen gaan sindsdien diep in het rood, in het bijzonder in de EU. Overal heerst de neoliberale logica waarbij de factuur voor de crisis wordt doorgeschoven naar de werkende bevolking.

“Daarnaast is er natuurlijk ook de interne crisis van de SP.a die ongezien diep is. De impasse is gebaseerd op een korte termijn opportunisme en een ideologische ontwapening van de partij. SP.a Rood heeft de afgelopen vijf jaar alles uit de kast gehaald om een impact te hebben. Niets veranderde en er is ook geen perspectief dat dit nog zou kunnen wijzigen. Vandaar hebben we als linkerzijde geen tijd meer te verliezen.”

Hoe kijk je terug op die vijf jaar SP.a-Rood en de strategie om de partij naar links te duwen?

EDB: “Het was volgens ons zeker geen vergissing om dit te proberen. Het was het noodzakelijke voortraject om vandaag tot Rood te kunnen komen. We waren nooit op een zelfde manier uit de SP.a kunnen stappen zonder dit voortraject. Met opgeheven hoofd en met geloofwaardigheid kunnen we zeggen dat we alles geprobeerd hebben: deelname aan de voorzittersverkiezingen en wetgevende verkiezingen, indienen van honderden amendementen,…”

In welke mate is de basis van de partij de laatste jaren verder geslonken?

EDB: “Tussen 2007 en 2010 is de partij 10.000 leden verloren. Toevallig is dit bij benadering evenveel als het aantal stemmen die ik van SP.a-leden kreeg bij de voorzittersverkiezingen eind 2007. Die erosie van het lidmaatschap is een fenomeen dat we bij alle traditionele partijen zien. De SP.a is daar geen uitzondering op, integendeel.”

Misschien is die basis ook niet meer zo van belang voor de partij?

EDB: “Inderdaad. Tobback heeft naar aanleiding van mijn vertrek gesteld dat De Bruyn wat hem betreft niet meer waard is dan het jaarlijkse lidgeld van 12 euro.

“Deze uitspraak is niet enkel arrogant maar ook verhelderend. Dit geldt voor alle SP.a leden, ze zijn voor de leiding niet meer waard dan hun jaarlijks lidgeld.”

Welke zijn volgens jou de cruciale zaken die Rood moet doen of hebben om te slagen in haar opzet?

EDB: “We moeten in eerste instantie zorgen dat we het kapitaal van ons voorproject behouden en onze geloofwaardigheid bewaren en bewaken. Dit maakt dat dit project niet gewoon een hergroepering van de linkerzijde is.

“We moeten ook de tijdsgeest kunnen grijpen. We moeten onze anti-kapitalistische visie op een positieve manier vorm geven, mee de linkse beweging in het algemeen uitbouwen en anders functioneren dan de klassieke partijen. In de manier van werken moet er een sterke interactiviteit tussen de leden en hun vertegenwoordigers zijn. De nieuwe communicatietechnologieën bieden daar heel wat mogelijkheden toe.

“Maar cruciaal blijft natuurlijk het programma dat we zullen verdedigen, onze ideologie. In deze wil ik ook verwijzen naar de schitterende beweging die in Spanje is ontstaan. Een beweging als Rood, die oude en nieuwe politieke cultuur met elkaar verbindt, moet ervoor zorgen dat zo’n bewegingen niet uitdoven als nat vuurwerk.”

Van CD&V wordt gezegd dat het haar stemmen in grote mate te danken heeft aan de arbeidersvleugel ACW. Geldt dit ook voor SP.a en ABVV? En hoe kunnen we de ABVV-basis overtuigen om een actieve rol te spelen in het uitbouwen van een nieuw politiek initiatief?

EDB: “Ik snap zeer zeker dat het ABVV in een moeilijk parket zit. Ze hebben de SP.a als hun politieke relais, maar in de praktijk laat dit meer dan te wensen over. Het Generatiepact kwam uit de pen van SP.a-ministers, rond het recente dossier van het Interprofessioneel Akkoord stond SP.a niet aan de kant van het ABVV.

“Maar anderzijds is het de enige politieke partner die ze hebben. In die zin begrijp ik het pragmatisme van de ABVV-leiding. Maar aan de basis is de situatie duidelijk anders. We krijgen er veel steun voor ons initiatief. Dat is ook noodzakelijk wanneer we een halt willen toeroepen aan het fenomeen waarbij meer en meer ABVV-leden uit teleurstelling in de praktijk van de SP.a voor rechtse oppositiepartijen stemmen.”

Wat mogen we de komende weken en maanden van Rood verwachten?

EDB: “We hebben een beginselverklaring klaargestoomd en starten voor de zomer nog met de opstart van de eerste lokale afdelingen. In Antwerpen kwamen op 19 mei 60 mensen samen om de Antwerpse afdeling op te richten. In het najaar zal een nieuw boek verschijnen en daarmee gepaard zullen we waar mogelijk in Vlaanderen Rood-afdelingen opstarten.

“Binnenkort zullen we ook al een eerste maal uitpakken met een concrete actie. Op 30 juni, de laatste dag dat de belastingsformulieren kunnen worden ingediend, zullen we actie voeren aan de belastingkantoren. Hou onze website (www.roodlinks.be) in de gaten voor meer informatie over deze actie. En eind 2011 organiseren we het officiële oprichtingscongres. Veel werk voor de boeg dus en we nodigen iedereen uit om aan dit project mee te werken.”


Meer info:

  • Website van Rood
  • woensdag 15 juni: voorstelling van Rood in Gent
  • woensdag 22 juni: voorstelling van Rood in Brussel
Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie