Griekenland: extreem-rechts zit vermoedelijk achter brandstichting links café

Gisterochtend werd in de wijk Neos Kosmos in Athene een café dat veel gebruikt wordt als vergaderzaal voor linkse organisaties en wijkcomités plat gebrand. Dezelfde avond was er reeds een bijeenkomst georganiseerd door Youth Against Racism in Europe, een socialistische anti-racistische campagne geleid door leden van Xekinima (onze Griekse zusterorganisatie), om te protesteren tegen racistische aanvallen in de buurt.

Kevin Simpson vanuit Athene

De wijk Neos Kosmos is een arbeidersbuurt waar veel migranten wonen, vooral vanuit Albanië. Terwijl er voordien reeds individuen werden aangevallen en zelfs vermoord, is dit de eerste keer dat een linkse vergaderplaats wordt aangepakt. Activisten in de buurt zijn ervan overtuigd dat de verantwoordelijken moeten gezocht worden in de kringen van extreem-rechts in Griekenland. Deze aanval is een uitdrukking van een escalatie in de pogingen om anti-racisten en linkse activisten te intimideren. Hiertegen is een vastberaden houding nodig waarbij lokale vakbondsmilitanten, wijkactivisten en socialisten verenigd worden.

De voorbije maand was er een toename van het aantal racistische en fascistische aanvallen in de wijk. Affiches van YRE worden er systematisch afgetrokken en drie wijkbewoners werden fysiek aangepakt door groepen fascisten. We hebben inmiddels opgeroepen voor een betoging in de wijk komende maandag en hebben de vakbonden en linkse partijen in Athene opgeroepen om hun leden hiervoor te mobiliseren. Het Grieks Sociaal Forum steunt de oproep reeds.

Xekinima en de YRE staan vooraan bij de strijd tegen racisme in Griekenland en zijn erg succesvol in het organiseren van migranten. Eén van de campagnes die we organiseerden, was een antwoord op een racistische moordenaar die in 1999 9 migranten had neergeschoten waarbij er 2 van hen omkwamen. De moordenaar, Kazakos, verklaarde bij zijn rechtszaak dat hij migranten haat en niet kan uitstaan. We voerden ook campagne om migranten een officieel statuut te geven met toegang tot pensioenen en medische verzorging, zeker voor de slachtoffers van dit krapuul.

Er is de voorbije jaren een sterke toename geweest van racisme en aanvallen door neo-fascistische groeperingen. Die groepen beweren dat de toename van het aantal migranten leidt tot een dalende levensstandaard en grotere werkloosheid in het land. De aanvallen op de levensstandaard van de arbeiders door de vorige regering van de zogenaamde "socialistische" PASOK partij, zijn gevolgd door de belofte van nog meer aanvallen door de recent verkozen rechtse regering onder leiding van de partij ‘Nieuwe Democratie’.

Onder deze voorwaarden is er een toename van een onzekerheidsgevoel onder Griekse arbeiders en jongeren. Zonder een massale socialistische partij op nationaal vlak die de verdediging van de arbeiders opneemt tegenover de neo-liberale aanvallen, kunnen bepaalde lagen onder de invloed komen van de neo-fascistische propaganda. De belangrijkste campagne van extreem-rechts op dit ogenblik is gericht tegen de Turkse toetreding tot de EU.

Toen het Griekse voetbalteam een match verloor tegen Albanië in september, werd dit door fascisten en racisten aangegrepen om aanvallen uit te voeren tegen Albanezen in verschillende delen van het land en in het bijzonder in Athene.

De racistische en fascistische aanvallen leiden tot een reactie van de arbeiders en jongeren die geschokt zijn door de aanvallen en die de bedreiging inzien van een verdeling van de Griekse arbeidersklasse. Wij voeren campagne tegen de aanvallen van fascisten en racisten en komen daarbij op voor de opbouw van een sterk socialistisch en revolutionair alternatief als antwoord op de crisis die aangeboden wordt door het Griekse kapitalisme.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist