Energie in publieke handen!

De energieprijzen swingen de pan uit. Acht jaar na de liberalisering van de energiemarkt in ons land hebben we nog nooit zoveel betaald. En daar komt binnenkort in heel wat regio’s nog een pak bij. Sophie Dutordoir, topmanager bij GDF Suez in de Benelux en Duitsland, had gelijk toen ze eerder dit jaar aan de Gentse universiteit verklaarde: “ De liberalisering van de elektriciteitsmarkt is geen goede zaak voor de consument.”

Electrabel is goed voor een groot deel van de winst van het moederbedrijf GDF Suez. De afgelopen tien jaar werd minstens 20 miljard euro winst gemaakt. Minister Van den Bossche moest erkennen dat elk gezin jaarlijks gemiddeld 800 euro betaalt voor de winsten van Electrabel!

Maar dat is nog steeds niet genoeg. Het langer openhouden van de kerncentrales levert ons risico’s op en Electrabel monsterwinsten (27 miljard euro extra winst volgens Trends). Het bedrijf kan op de regering rekenen om deze monsterwinst te minimaliseren. De regering zette zelfs de Nationale Bank in om de becijfering van energieregulator CREG (die het over een winst van 1,8 tot 2,2 miljard euro had) te betwisten.

Ondanks de grote winsten betaalt Electrabel in ons land amper belastingen. In 2009 betaalde het bedrijf 0,04% belastingen op haar winst van 1,55 miljard euro. Daarmee werd nog minder betaald dan de 94 miljoen die het voor 2008 van de belastingen had teruggetrokken (dankzij een belastingstarief van -12%). Hiernaast wordt gretig gebruik gemaakt van de notionele intrestaftrek, goed voor 133 miljoen euro in 2010.

Privatiseren en liberaliseren doet ons meer betalen voor energie om zo de zakken van de grote aandeelhouders van GDF Suez te vullen. Wie niet meer kan betalen, krijgt snel een budgetmeter maar aan Electrabel wordt niet geraakt. Er wordt gedaan alsof onze buur die een zonnepaneel heeft voor de prijsstijgingen verantwoordelijk is, terwijl het hele energiebeleid op een verkeerd spoor zit.

Het is niet nuttig om op basis van energie en ten koste van onze veiligheid enkele grote aandeelhouders verder te verrijken. Dat geld kan beter besteed worden aan toegankelijke en milieuvriendelijke energie voor iedereen. De overheid moet zelf investeren in de ontwikkeling van groene energie, in de plaats van zich te beperken tot subsidies. Die subsidies lopen vooral op bij grote bedrijven als Katoennatie, dat in het Waasland 160 voetbalvelden panelen plaatste en daar 12 tot 15 miljoen euro per jaar voor krijgt.

Energie is zo’n levensbelangrijke behoefte dat deze in publieke handen moet zijn. Een betaalbare factuur, maar ook de noodzakelijke investeringen in veiligheid worden niet gegarandeerd door de privé. Een energiebeleid ten voordele van de gewone gezinnen is enkel mogelijk wanneer de productie en distributie uit handen wordt gehaald van Electrabel en co. Energie moet in publieke handen komen door middel van een nationalisatie onder democratische arbeiderscontrole en -beheer.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie