Afgelopen zaterdag werd ook in het Brusselse Sint-Gillis een plein bezet door jonge betogers. Daarmee volgen ze het voorbeeld van de Spaanse jongeren die eerder al navolging kregen in verschillende steden in Europa. Het Moskouplein in Sint-Gillis wordt bezet door een democratisch georganiseerd kamp. De actievoerders sluiten zich aan bij de roep “Echte democratie nu”.

Navid en Pietro (Brussel)

De acties gaan in tegen het asociale beleid van de traditionele partijen en de afwezigheid van een echte vertegenwoordiging voor de jongeren en arbeiders. Na verschillende activiteiten, discussies en commissies namen de jonge (en minder jonge aanwezigen) Spanjaarden, Belgen, Fransen, Italianen,… deel aan een algemene vergadering waarop beslissingen werden genomen over het verdere verloop van de beweging. Op die algemene vergadering kan iedereen het woord nemen. Er bleek een grote afkeer tegenover de gevestigde politiek en heel wat discussie over alternatieven. De avond werd afgesloten met een feest op het plein, onder meer met een concert.

Zondagmiddag was er een betoging doorheen de wijk om de buurt op te roepen om deel te nemen aan het protest en om de strijd tegen werkloosheid en besparingen uit te breiden.

Het probleem van de immense jongerenwerkloosheid heeft de Spaanse jongeren tot actie gebracht, maar ook in Brussel is dit probleem gekend. Ook hier zit 35% van de -26 jarigen zonder werk. We hebben nood aan een Europees actieplan tegen werkloosheid en miserie!