Internationale nazi-bijeenkomst in Ranst

Blokbuster nam met afschuw kennis van het feit dat de gekende neo-nazi groepering Blood&Honour op zaterdagavond een aantal optredens organiseerde in een zaal van de gemeente Ranst, met name in de sporthal van Broechem. We gingen ter plaatse kijken en stelden vast dat een 600-tal nazi’s, voornamelijk uit Duitsland, er rondliepen met allerhande openlijke nazi-symbolen. De gemeente Ranst draagt een loodzware verantwoordelijkheid hierbij aangezien de nazi’s met hun hakenkruizen samenkwamen in een zaal van de gemeente!

Geert Cool

Deze avond gingen we met een aantal kameraden een kijkje nemen op het Europese optreden van Blood&Honour Vlaanderen, een gekende nazi-groepering. Zo’n 600 kaalkoppen uit Europa, met vooral veel Duitse nummerplaten op de parking, kwamen er luisteren naar groepen als Kraftschlag en Razors Edge. Het optreden viel gelijktijdig met een betoging van nazi’s in Zweden.

In de omliggende cafés klagen de middenstanders dat de politie hen gevraagd heeft om vroeger te sluiten omdat problemen verwacht worden met dronken nazi’s. En dat er wat afgezopen wordt, werd snel duidelijk. In het café naast de zaal vertelde één van de opdiensters ons dat er 60 vaten bier waren besteld door de nazi’s. Ze voegde er aan toe dat ze dit aanvankelijk niet geloofden en slechts 45 vaten hadden geleverd, maar dat die om 22u reeds leeg waren. Ook kreeg het café van de politie de raad om tegen 24u te sluiten om nadien problemen met zatte nazi’s te vermijden.

Toen ik net aan de toog iets bestelde om te drinken, kwam er naast mij een figuur staan met Blood&Honour T-shirt. Het was de eerste kaalkop van de avond die ik Nederlands hoorde praten, al de rest waren Duitstaligen met naar verluidt heel wat aanhang van Kraftschlag. De Nederlandstalige nazi vroeg er aan de baas van het café of er nog extra vaten bier konden besteld worden en of hij een brouwer kende die de hele nacht open was…

In het café zelf blijkt snel dat de nazi’s niet bepaald aanvaard worden. Aangezien er een aantal rondlopen, wordt niet al te openlijk gesproken. Maar als we een opdienster discreet vragen wat er aan de gang is, zegt ze ons dat we beter niet in de buurt blijven aangezien er gevaarlijke neo-nazi’s een feest hebben. Er wordt aan toegevoegd dat de gemeente wellicht niet wist aan wie ze een zaal hadden verhuurd.

Dat lijkt ons toch vrij straf. Buiten stikt het van de BOB’ers die niet bepaald verdekt opgesteld staan. Aan de overzijde van de zaal waar de skinheads luisteren naar verschillende groepen is een jeugdhuis. Daar hangt een berichtje dat het jeugdhuis deze avond om 1u moest sluiten. Het jeugdhuis bleek ’s avonds op de hoogte gebracht te zijn van het feit dat het vroeger dicht moest omwille van het gevaar.

De jongeren rond het jeugdhuis lijken niet opgezet met de vreemde bezoekers. Op een bank voor het jeugdhuis ligt een skinhead zijn roes uit te slapen. Die had wellicht reeds op zijn eentje een vat bier binnen? Alleszins wordt negatief gereageerd op het feit dat het jeugdhuis om 1u dicht moet omdat die nazi’s ongestoord zouden kunnen luisteren naar groepen als Kraftschlag, Razors Edge,…

Hierbij stellen zich een aantal vragen: hoe kan het dat die nazi’s in een zaal van de gemeente bijeenkomen? Waarom vraagt de politie aan cafés in de omtrek om vroeger te sluiten om problemen te vermijden in plaats dat ze die nazi’s aanpakken? Hoe is het mogelijk dat er nazi’s rondlopen met hakenkruizen en dergelijke meer, zonder enig antwoord hierop van de politie?

Blokbuster protesteert alvast tegen de gemeente Ranst om zo’n gebeurtenis in een zaal van de gemeente te laten plaatsvinden. We sturen dit verslag alvast ook op naar het gemeentebestuur. Onze foto’s zijn niet scherp en wat donker, maar hieronder vind je beperkt fotoverslagje.

Delen: Printen: