Alle supermarkten spelen in op de koopkrachtcrisis. Ze doen allemaal beloften om onze koopkracht te beschermen, ook al betalen we vandaag een pak meer voor onze winkelkar dan een jaar geleden. Voor de supermarktketens is koopkracht een thema om zich rond te profileren in reclame. Zo kondigde Delhaize aan dat het zal “inzetten op koopkracht” omdat het weet dat “de klant daar vragende partij voor is”.

Als het personeel van de supermarkten opkomt voor koopkracht, zetten de directies daar echter helemaal niet op in. Bij Albert Heijn bijvoorbeeld wordt dan verklaard dat de keten naar België gekomen is om winst te maken. Dat gebeurt onder meer door de lonen zo laag mogelijk te houden.
In Nederland worden jobstudenten vanaf 13 jaar tewerkgesteld aan lonen van soms minder dan 5 euro per uur. In heel wat supermarkten in ons land duurt het jaren vooraleer het personeel aan een uurloon van 14 euro komt.
Gezien hun job weten ze maar al te goed hoe snel de prijzen van de winkelkar stijgen. Het supermarktpersoneel heeft groot gelijk als het van de directies eist dat die eindelijk echt inzetten op koopkracht en dus de lonen van het eigen personeel verhogen!