Trieste feestdagen in Limburg

Vorig jaar kreeg de tewerkstelling in Limburg al een zware opdoffer te verwerken met de herstructurering bij Ford Genk. Daarbij verloren 3.000 arbeiders hun job. Genk heeft momenteel de “eer” om het hoogste percentage werklozen te tellen in heel Vlaanderen. Wie op beterschap in 2004 had gehoopt, kwam bedrogen uit.

Stijn Van Endert, LSP-Hasselt

Begin november kondigde de directie de sluiting van Döhler Belgium, het vroegere Citrusco, aan. Bij Truiense fruitverwerker zijn 73 jobs bedreigd. Op donderdag 18 november startte de directie en de vakbonden de consultatieronde. Vermoedelijk zal Döhler eind dit jaar nog de deuren sluiten. Daar bleef het niet bij. Eind november maakte de directie bij Sentinel Wellen bekend dat ze de boeken neerlegt, weer 250 werknemers die hun C4 mogen verwachten. Amper een week later kondigde ook Punch Plastics Overpelt aan dat 170 werknemers moeten afvloeien. Het gaat hier om een dertigtal interim-krachten en 120 mensen wiens tijdelijk contract niet wordt verlengd. Deze mensen hadden hun eindejaarsfeesten wellicht anders voorgesteld.

Ondertussen lopen de interprofessionele onderhandelingen spaak. De werkgevers eisen dat we in de toekomst langer gaan werken en willen terug naar de 40-uren week. En als het van hen afhangt wordt het brugpensioen ook afgebouwd. Toch wel hypocriet om dergelijke eisen op tafel te leggen in een periode dat er zoveel arbeidsplaatsen sneuvelen.

Daarom is het belangrijk om op 21 december massaal aanwezig te zijn op de betoging in Brussel, zodat de patroons weten dat we hun chantage niet pikken.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist